Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать
  1. Тимчасова непрацездатність;

  2. Інвалідність;

  3. Смерть.

Під непрацездатністю слід розуміти неможливість продовжу­вати професійну діяльність або виконувати звичні обов'язки протя­гом певного проміжку часу. Під впливом лікування непрацездат­ність минає. Експертиза тимчасової непрацездатності здійснюється у лікувально-профілактичних установах і засвідчується лікарняним листом або відповідною довідкою. Якщо термін перебування на лі­карняному за непрацездатністю перевищує чотири місяці, постра-ждалий проходить медико -соціальну експертну комісію (МСЕК), яка може визнати стійку втрату непрацездатності і встановити пев­ну групу інвалідності.

Довідково. Інвалідність соціальна недостатність (деза­даптація) внаслідок обмеження життєдіяльності людини, яка ви­кликана порушенням здоров'я зі стійким розладом функцій органі­зму, що призводить до необхідності соціального захисту і допомоги [62].

Постраждалим від нещасного випадку може бути встановлена перша, друга чи третя група інвалідності.

Підставою для встановлення першої групи інвалідності є стій­кі, яскраво вираженої важкості функціональні порушення в органі­змі, зумовлені захворюванням, травмою або уродженим дефектом, що призводять до значного обмеження життєдіяльності людини, неспроможності до самообслуговування і викликають потребу в постійному, що не регулюються, сторонньому нагляді, догляді чи допомозі.

Підставою для встановлення другої групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумов­лені захворюванням, травмою або уродженим дефектом, що при­зводять до значного обмеження життєдіяльності людини, при збе­реженій здатності до самообслуговування, та не викликають потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді чи допомозі.

Підставою для встановлення третьої групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, наслідками травм або уродженими де­фектами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєді­яльності, у тому числі працездатності, які потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Інвалідність може бути встановлена на строк від одного до трьох років або безстроково. Безстрокова інвалідність означає по­стійну інвалідність, під якою розуміють фізичні або функціональні втрати, які наносять застрахованому непоправної шкоди.

Ступінь втрати здоров'я впливає на розмір страхової суми, що виплачується застрахованій особі за наслідками нещасного випадку.

Максимальна страхова сума виплачується спадкоємцям у випа­дку смерті страхувальника.

2. Обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті

Серед основних принципів страхування від нещасних випадків необхідно виокремити економічну зацікавленість суб'єктів страхування, оскільки під час користування транспортом існує ризик виникнення нещасного випадку, наслідком якого мо­жуть бути різноманітні втрати.

З метою уникнення чи зменшення можливих матеріальних та інших втрат унаслідок нещасного випадку на транспорті Постано­вою Кабінету Міністрів від 14 серпня 1996 року № 959 затверджене Положення «Про обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті»[8].

Дія цього Положення поширюється на:

  • пасажирів залізничного, морського, внутрішнього водного, автомобільного й електротранспорту, крім внутрішнього міського, під час поїздки або перебування на вокзалі, у порту, на станції, пристані;

  • працівників транспортних підприємств незалежно від форм власності та видів діяльності, які безпосередньо зайняті на транс­портних перевезеннях, а саме: водіїв автомобільного, електротран­

спорту, машиністів і помічників машиністів поїздів (електровозів, тепловозів, дизель-поїздів);

  • машиністів поїздів метрополітену, провідників пасажирських вагонів, начальників (бригадирів) поїздів;

  • поїзних електромонтерів;

  • кондукторів;

  • працівників вагонів-ресторанів, водіїв дрезин та інших оди­ниць рухомого складу; механіків (начальників) рефрижераторних секцій (поїздів);

  • працівників бригад медичної допомоги.

Обов'язкове особисте страхування не поширюється на па­сажирів:

  1. морського і внутрішнього водного транспорту на прогулян­кових лініях;

  2. внутрішнього водного транспорту внутрішньоміського спо­лучення і переправ;

3. автомобільного й електротранспорту на міських маршрутах. Застрахованими вважаються:

  • пасажири з моменту оголошення посадки в морське або річкове судно, поїзд, автобус або інший транспортний засіб до моменту завершення поїздки водії, тільки під час обслуговуван­ня поїздки.

Страховий платіж утримується з пасажира транспортною ор­ганізацією. яка має агентську угоду із страховиком, на лініях заліз­ничного, морського, внутрішнього водного, автомобільного та еле­ктротранспорту на міжобласних і міжміських маршрутах у межах однієї області, Автономної Республіки Крим у розмірі до 1,5 % вар­тості проїзду, на маршрутах приміського сполучення до 3 % варто­сті проїзду.

Кожному застрахованому транспортна організація, що виступає агентом страховика, видає страховий поліс. Він може видаватися на окремому бланку або міститися на зворотному боці квитка. У стра­ховому полісі зазначається:

  • вид обов'язкового страхування;

  • найменування, адреса, телефон страховика;

  • розміри страхового платежу та страхової суми.

При страхуванні пасажирів усіх видів транспорту міжнародних сполучень страховий платіж включається у вартість квитка й утри­мується з пасажира транспортною організацією у розмірі 2 % вар­тості проїзду в національній валюті України.

У разі, коли квиток повністю реалізується за іноземну валюту, страховий платіж включається у вартість квитка й утримується з пасажира у цій же валюті.

Пасажири, що мають право на безкоштовний проїзд відповідно до чинного законодавства, підлягають обов'язковому особистому страхуванню без сплати страхового платежу і без отримання ними страхового поліса.

Страхові платежі, отримані від пасажирів, перераховуються транспортними організаціями страховикам, які мають відповідну ліцензію, та уклали агентську угоду з цими організаціями.

У разі перевищення обсягів страхових платежів над виплатами страхових сум страховики відраховують транспортним організаці­ям до 50 % зазначених сум згідно з укладеними ними договорами на фінансування запобіжних заходів, спрямованих на зменшення травматизму на транспорті.

Страхувальниками водіїв є юридичні особи або дієздатні гро­мадяни — суб'єкти підприємницької діяльності, які є власниками транспортних засобів чи експлуатують їх і уклали із страховиком договори страхування.

Страховий платіж по обов'язковому особистому страхуванню водіїв на залізничному, автомобільному та електротранспорті ви­значається у розмірі до 1 % страхової суми за кожного застрахова­ного.

Відносини між транспортними організаціями та страхови­ками щодо страхування пасажирів та водіїв визначаються укладе­ними між ними агентським угодами та договорами страхування.

Розмір страхової суми для кожного застрахованого становить 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Страховими випадками є:

а) загибель або смерть застрахованого внаслідок нещасного ви- падку на транспорті;

б) одержання застрахованим травми внаслідок нещасного випа- дку та встановлення йому інвалідності;

в) тимчасова втрата застрахованим працездатності внаслідок нещасного випадку на транспорті.

Якщо випадки, зазначені в підпунктах «а», «б» та «в» сталися внаслідок неправомірних або навмисних дій застрахованого, вони не вважаються страховими й страхова сума при цьому не виплачу­ється.

Страховики виплачують страхові суми:

а) у разі загибелі або смерті застрахованого внаслідок нещасно- го випадку на транспорті сім'ї загиблого або його спадкоємцю у розмірі 100 % страхової суми;

б) у разі одержання застрахованим травми внаслідок нещасного випадку на транспорті при встановленні йому інвалідності I гру- пи — 90 %, II групи — 75 %, III групи — 50 % страхової суми;

в) у разі тимчасової втрати застрахованим працездатності за кожну добу — 0,2 % страхової суми, але не більше 50 % страхової суми.

Важливо. У разі смерті або встановлення інвалідності за­страхованому після тимчасової втрати працездатності та отримання ним страхової суми, потерпілому або його спадкоєм­цям виплачується різниця між максимальною страховою сумою, І передбаченою для даного випадку, та вже отриманою страховою І сумою.

Транспортна організація на кожен нещасний випадок, що стався із застрахованим на транспорті, повинна:

  • скласти акт про нещасний випадок із застрахованим водієм (форма Н-1, передбачена Положенням про розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженим Постановою Кабінету Міні­стрів України від 10 серпня 1993 року № 623);

  • скласти акт про нещадний випадок з пасажирами галузевого зразка;

  • видати довідку потерпілому (що мав право на безкоштовний проїзд відповідно до чинного законодавства) із зазначенням відо­мостей про страховика (найменування, адреса, телефон).

Виплата страхової суми застрахованому здійснюється страхо­виком на підставі заяви застрахованого (його сім'ї або спадкоємця) про її виплату, акта про нещасний випадок, листа непрацездатності або довідки спеціалізованих установ про встановлення інваліднос­ті, а у разі загибелі або смерті застрахованого внаслідок нещасного випадку — копії свідоцтва про смерть та документа про правона-ступництво для спадкоємців, а також страхового поліса або доку­мента, що його замінює (для пільгових категорій пасажирів — до­кумент, що підтверджує право на пільги).

Страхова сума виплачується не пізніше десяти діб із дня одер­жання необхідних документів через касу страховика або перерахо­вується на розрахунковий рахунок, зазначений застрахованим у за­яві, відповідно до рівня неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на день виплати.

Страхова сума виплачується незалежно від виплат за державним соціальним страхуванням та соціальним забезпеченням.

Суперечки між страховиком, страхувальником та застрахованим (його спадкоємцем) щодо виплати страхової суми вирішуються в установленому законодавством порядку.

Міністерство транспорту, установи та організації, діяльність яких пов'язана з експлуатацією транспортних засобів на залізнич­

ному, морському, внутрішньому водному, автомобільному та елек-тро транспорті, постійно інформують пасажирів про порядок та умови здійснення обов'язкового особистого страхування, одержан­ня страхової суми в разі нещасного випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]