Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать

4. Страхування машин від поломки

Страхування машин від поломки — вид майнового страхування, який активно використовується в індустріально роз­винутих країнах для захисту підприємців від небезпеки механічних поломок машин, які здебільшого входять до складу важливих тех­нологічних ліній або є ключовими виробничими агрегатами

Цей вид страхування технічних ризиків є досить динамічним напрямком страхування, потреба в якому виникла у зв'язку з роз­витком технологій. Власникам і тим, хто експлуатує складне про­мислове устаткування відомо, що трапляються випадки аварійного виходу з ладу дорогих машин. Усі небезпеки, що супроводжують діяльність підприємства, пов'язану з використанням дорогих ма­шин, становлять ризик, запобігти якому силами одного підприємс­тва дуже складно. У всьому світі єдиним варіантом страхового за­

хисту такого устаткування є страхування промислових машин від поломки, страхове покриття якого допоможе захистити від значних витрат на відновлення після виходу машин з ладу

Страхування машин має важливе значення для кожного, хто їх експлуатує. І це стосується не лише промислових підприємств, на яких працюють великі машини чи повністю автоматизовані вироб­ничі установки. Вирішальне значення страхування машин має саме для середніх та невеликих підприємств, де пошкодження машин може потягти за собою фінансові та економічні збитки.

Страховими ризиками є такі події, що мають ознаки ймовірно­сті та випадковості, унаслідок яких завдається шкода машинам:

  • аварія, якщо вона не є виключенням, обумовленим умовами страхування або договором (відповідно до правил техніки безпеки);

  • помилки в конструкції та розрахунках, допущені при монта­жу, дефекти лиття та матеріалу;

розрив унаслідок дії відцентрової сили; коротке замикання, перенапруження; нестача води в парогенераторах; фізичний вибух; буря, мороз.

Не підлягають страхуванню, як правило, лише деякі предмети, термін служби яких порівняно з терміном служби всього об'єкта невеликий. Здебільшого до них належать усі види змінного інстру­менту; пуансони, матриці, троси, ланцюги, ремені, стрічки, сита; вироби зі скла, кераміки, деревини, а також шини; матеріали виро­бничого призначення всіх видів (наприклад, паливо, газ, засоби охолодження, каталізатори, рідини, мастила).

Цей вид страхування покриває збитки аварійного характеру, тобто такі, що виникли несподівано й непередбачено, призвівши до ремонту чи заміни застрахованого майна.

Страхове відшкодування не виплачується, якщо шкоду майну завдано з таких причин: воєнні чи подібні до них події, усі види громадського безладдя, а також дії страйкарів чи робітників і служ­бовців, що підпадають під локаут; намір чи груба необережність страхувальника або його представника; ризики, страхування яких передбачено іншими видами страхування (наприклад, вогонь, бли­скавка, вибух, спричинений хімічною реакцією, крадіжка, злом та крадіжка зі зломом); затоплення, повінь, землетрус, просідання ґрунту, зсув; дії наземних, водних та повітряних транспортних за­собів; спрацювання внаслідок звичайного використання чи експлу­атації, а також дія кавітації, ерозії, корозії та накипу; помилки або несправності, що існували на момент укладання договору страху­вання і про які страхувальник знав чи мав знати; помилки чи недо­

стачі, за які несе відповідальність постачальник (у межах гарантій­них зобов'язань).

Страхова сума у страхуванні машин завжди встановлюється згідно з балансовою вартістю. Якщо змінюється страхова вартість, наприклад, за рахунок підвищення цін, то страхувальник зо­бов'язаний повідомити про це страховика, щоб уникнути неповно­го страхування.

Ставки премій у страхуванні машин визначаються окремо за кожним типом машин. Порівняно з іншими видами страхування (наприклад, із вогневим страхуванням), премії можуть здаватися високими, що зумовлюється підвищеною частотою страхових ви­падків у цій галузі.

У разі страхування машин при своєчасній сплаті страхових пла­тежів страховий захист починає діяти з часу прийняття застрахова­них машин на облік.

За умови настання страхового випадку, що заподіяв ушкоджен­ня машинам, страхове відшкодування виплачується виходячи з ва­ртості відновлення, що враховує вартість необхідних для цього де­талей, витрати на демонтаж і повторний монтаж, транспортні витрати, митні платежі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]