Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать

1. Сутність і види страхування технічних ризиків

У сучасних умовах прискореного науково-технічного про­гресу, розвитку капіталомістких галузей виробництва, зростання в міжнародному зовнішньоторговельному потоці частки машин і обла­днання (включаючи постачання комплектуючих для підприємств і ви­конання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт на території країн-імпортерів) значної актуальності в усьому світі набу­ває страхування технічних ризиків, а також відповідальності перед третіми особами, пов'язаної з проведенням зазначених робіт.

Важливо. Технічний ризик ризик, зумовлений технічними чинниками, в основі якого лежить небезпека технічної поломки, аварії.

Страхування технічних ризиків комплекс видів страху­вання, що включає страховий захист на випадок будівельно-монтажних ризиків, страхування машин від поломки, електронно­го і пересувного обладнання, інженерних споруд.

Особливо розвиненим страхування технічних ризиків є в США, Німеччині, Англії, Японії та інших країнах, які входять до Міжна­родної асоціації страховиків технічних ризиків.

В Україні цей вид страхування лише починає розвиватися. Створюються та вдосконалюються належні правила страхування, розробляються та вводяться в дію відповідні законодавчі й норма­тивні акти з цього питання.

Коли йдеться про страхування технічних ризиків, розрізня­ють, як правило, види страхування, які надають покриття ризи­

ків або виробника, або експлуатаційника: страхування будівель­ного підприємця від усіх ризиків; страхування всіх монтажних ризиків; страхування машин; страхування електронних при­строїв.

Якщо під час будівництва об'єкта переважають (за обсягом та вартістю) будівельні ризики, то вибирають страхування будівель­ного підприємця від усіх ризиків. Якщо при технічному спору­дженні, у якому використовуються попередньо виготовлені або го­тові пристрої, наприклад верстати, переважають монтажні ризики, то укладаються договори страхування від усіх монтажних ризиків. Страхування машин, а також електронних пристроїв відбувається вже в процесі експлуатації об'єкта.

Страховим захистом покриваються майнові інтереси страхува­льника, які пов'язані з правом володіння, користування та розпоря­дження:

  1. При будівництві: усіма об'єктами громадського наземного та підземного будівництва (будівлі, споруди, електростанції, аеропор­ти, дорожні та залізничні об'єкти, мости, дамби, греблі, тунелі, ка­нали), а також допоміжними спорудами (тимчасові обвідні канали і дамби), усіма матеріалами, що розташовуються на будівельному майданчику і є необхідними для виконання будівельних робіт та інше; зокрема: роботами (їх вартість), які проводяться будівельним підприємством або його підрядчиками згідно з договором, вклю­чаючи підготовчі роботи на будівельному майданчику (виїмка ґру­нту, планувальні роботи); обладнанням будівельного майданчику (гуртожитки, склади, риштування, інженерні мережі та інше); буді­вельними машинами (землерийні машини, крани, транспортні засо­би, що використовуються на будівельному майданчику); витратами на розчистку території від уламків при ліквідації збитку після стра­хового випадку на будівництві.

Можуть бути застраховані також роботи з монтажу машин, установок і металевих конструкцій, якщо вартість монтажних об'єктів, включаючи витрати на монтаж, становить не менше 50 % загальної страхової суми.

  1. При монтажу та пробному пуску: всіма видами машин, ме­ханізмів та конструкцій (електрообладнання, мости, верстати, кра­ни, силові установки, фабрики, турбіни, генератори, електродвигу­ни, трансформатори, друкарські машини, цехи, електростанції, хімічні установки, доменні печі та ін.); їх монтажем та пробним пу­ском; обладнанням для проведення монтажу (крани, лебідки, зва­рювальні апарати); предметами, що містяться на монтажному май­данчику та мають відношення до монтажу; витратами на розчистку території після нанесення збитку при монтажу.

Можуть бути застраховані будівельні роботи, якщо їх вартість менша вартості монтажного обладнання.

  1. При страхуванні машин: усіма машинами, апаратами, меха­нічним обладнанням, устаткуванням (парові котли, турбіни, гене­ратори та інше), включаючи машини та устаткування для розподілу енергії (трансформатори, високо- та низьковольтні установки) і ви­робничі та допоміжні машини (станки, мішалки, насоси, трубопро­води, компресори і т.п.).

  2. При страхуванні електронного обладнання: електронними обчислювальними машинами для обробки даних (центральний процесор, периферійне обладнання); електронними і ядерними ме­дичними апаратами (рентгенівські, великогабаритні стерилізатори, випромінювачі тощо), що застосовуються в медицині; обладнанням передачі інформації (телетайпи, комутатори, засоби зв'язку, уста­новки направленого радіозв'язку, радіолокаційні установки і т. д.) та іншими (електронні мікроскопи, аналізатори, телевізійне облад­нання, тоталізатори, настільні калькулятори, розмножувальна тех­ніка); витратами по відновленню інформації на носіях даних, пов'язаних з виходом зі строю ЕОМ.

Розглянемо докладніше технологію страхування технічних ри­зиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]