Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК_ТДІП_Немішаєве.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Види правопорядку

Правопорядок можна класифікувати за сферами правових відносин. Мається на увазі, що різні види правопорядку знаходять своє вираження в різних сферах регульованих правом відносин.

На мою думку, до найбільш важливих та загальних видів можна віднести:

  • Правопорядок в сфері реалізації законних права. Наприклад – право на землю, працю, життя, здоровя;

  • Правопорядок в сфері викоання законних вимог, обов’язків. Наприклад – сплата податків, охорона і збереження довкілля;

  • Правопорядок в сфері виконаня службових, посадових обов’язків. Наприклад – надання дозволів працівниками дозвільної системи, прийняття рішень органами місцевого самоврядування, оперативно-розшукова діяльність;

  • Правопорядок в сфері здійснення різних видів господарської діяльності. Наприклад – видобування корисних копалин, ігровий бізнес, зовнішньо-економічна діяльність чи перевезення.

Громадський порядок, його нормативна основа

Громадський порядок — це стан (режим) упорядкованості соціальними нормами (нормами права, моралі, корпоративними нормами, нормами-звичаями) системи суспільних відносин і їх додержання.

Поняття громадського порядку ширше за поняття правового порядку, оскільки в зміцненні і підтриманні першого важлива роль належить усім соціальним нормам. Правопорядок складається лише на підставі правових норм і внаслідок цього охороняється спеціальними державно-правовими заходами.

Громадянське суспільство об'єктивно відчуває потребу в упорядкованості його функціонування за допомогою соціальних (у тому числі правових) норм. Воно протистоїть безладності, безсистемності. В умовах стабільного правопорядку ефективно функціонує економіка, досягається гармонія в діях законодавчої, виконавчої та судової влади, активно здійснюється діяльність різних громадських і приватних організацій, гарантується вільний розвиток людини, задоволення її духовних і матеріальних потреб. Тому громадянське суспільство формує соціальні норми, спрямовані на зміцнення соціального і правового порядку.

Спільні та відмінні риси громадського порядку і правопорядку

Громадський порядок

Правопорядок

Відмінні риси

Охоплює всі суспільні відносини

Охоплює лише регульовані правом відносини

Регулюється соціальними нормами

Регулюється нормами права

Гарантується впливом суспільства, публічним осудом

Гарантується державою, її апаратом примусу

Потреба об’єктивно зумовлена самим суспільством

Потреба викликана державною владою, як наслідок реалізації державних функцій

Спільні риси

Мають єдину природу – суспільні відносини

Покликані упорядкувати суспільні відносини

Є наслідком створення і реалізації законності

Юридичні гарантії законності і правопорядку

Гарантії законності — це система засобів, з допомогою яких у суспільному житті впроваджується, охороняється і у випадку порушення відновлюється законність.

Всі гарантії законності можна поділити на загальносоціальні і юридичні. До загальносоціальних відносяться — по­літичні, економічні, ідеологічні та інші. Вони повинні за­безпечуватись політичною і економічною системами су­спільства.

Юридичні гарантії законності — це передбачені законодав­ством і державою спеціальні засоби впровадження, охорони і, в разі порушення, відновлення законності. Ці гарантії обумов­лені діяльністю законодавчих, виконавчо-розпорядчих і пра­воохоронних органів.

Класифікація юридичних гарантій:

За суб'єктами застосування гарантії:

пар­ламентські, президентські, судові, прокурорський нагляд, муніципальні, адміністративні (управлінські), контрольні, громадські, міжнародні тощо.

За характером юридичної діяльності:

правотворчі, правороз'яснювальні, правозастосувальні, правореалізаційні.

За онтологічним статусом у правовій системі:

норма­тивно-документальні (правові акти: нормативно-правові акти, інтерпретаційні акти, індивідуальні акти застовування пра­ва) і діяльнісні (практична діяльність по застосуванню норм права і реалізації норм права).

Крім того, спеціально виділяють конституційні га­рантії і процесуальні гарантії законності.

Однією із важ­ливих гарантій законності і правопорядку є висока юри­дична техніка правотворчості, кодифікація і інкорпорація законодавства.

Питання для самоконтролю:

      1. Суть встановлення дисципліни на рівні держави?

      2. Які існують види дисципліни? В чому їх суть?

      3. Суть існування принципу законості, як системи додержання і виконання норм права (законів) суб'єктами суспільних відносин, принцип суспільно-політичного ладу, метод державної діяльності, як суспільно-правовий режим?

      4. В чому полягає зв'язок законності і демократії?

      5. Що таке правопорядок і які види його можуть реально існувати?

      6. В чому полягає громадський порядок і яка в нього нормативна основа?

      7. Як держава встановлює юридичні гарантії законності і правопорядку, правові умови, правові засоби, організаційно-правові заходи як види юридичних гарантій?