Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК_ТДІП_Немішаєве.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Стадії правотворчості. Основні та допоміжні стадії

Правотворчий процес – це процесуальна діяльність суб'єктів правотворчості щодо порядку формування і закріп­лення їх волі шляхом встановлення, зміни чи скасування правових норм, яка відбувається відповідно до встановленої процедури.

Стадії:

І етап. Формування державної волі (підготовка проекту).

  1. З'ясування суспільної потреби у правовому регулюванні певної сфери суспільних відносин, визначення виду право­вого акта та суб'єкта його прийняття;

  2. Прийняття рішення про підготовку нормативно-пра­вового акта. Парламент може доручити розроблення проекту закону або його частини постійній або тимчасовій спеціальній комісії Парламенту, а також Уряду;

  1. Розгляд і обговорення проекту здійснюється у різних формах (розширені засідання робочих груп; обговорення у засобах масової інформації; отримання експертних висновків від профільних наукових установ тощо). Найважливіші за­конопроекти можуть виноситись на всенародне обговорення. Прикладом може бути винесення на всенародне обговорення у 2003 р. проекту внесення змін до Конституції України.

  2. Створення остаточного варіанта проекту нормативного акта.

II етап. Безпосереднє прийняття нормативно-правового акту відповідним суб'єктом правотворчої діяльності.

1) Внесення у офіційному порядку одним із суб'єктів за­конодавчої ініціативи проекту на розгляд відповідного правотворчого органу;

2) Обговорення проекту;

3) Прийняття проекту здійснюється шляхом голосуван­ня спочатку кожної статті, розділу, глави, поправок до них, а потім проекту в цілому. В Україні закон вважається прий­нятим, якщо за нього проголосувала більшість народних депутатів від складу Парламенту. Рішення про прийняття, зміну і доповнення до Конституції України вважається прий­нятим, якщо за нього проголосувало не менше як 2/3 депу­татів від складу Парламенту, визначеного в Конституції.

4) Вступ нормативно-правового акта в юридичну силу відбувається через 10 днів з моменту його офіційного опри­люднення у засобах масової інформації. Такими засобами в Україні є: «Голос України», «Офіційний вісник України», «Урядовий кур'єр», «Відомості Верховної Ради України». Згідно з Указом Президента України від 3 жовтня 1992 р. «Про дер­жавну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» нормативно-правові акти міністерств, інших органів виконавчої влади набувають чин­ності через 10 днів після їх реєстрації в Міністерстві юс­тиції України, якщо в них не встановлено пізнішого строку надання їм чинності.

Правотворча (законодавча, юридична) техніка, ї поняття та ознаки

Юридична техніка – це система засобів, правил і прийомів підготовки компетентними органами юридичних актів.

Розрізняють юридичну техніку в правотворчості та правозастосовній діяльності.

Юридична техніка в правотворчості охоплює нормативні акти (техніко-юридичні прийоми і правила при виробленні законів і підзаконних актів), а в правозастосовній діяльності — індивідуальні акти (техніко-юридичні прийоми і правила при виробленні судових актів, договорів).

Для забезпечення верховенства закону і його ефективної дії необхідний високий рівень законодавчої техніки.

Юридична техніка в правотворчості містить у собі методики роботи над текстами нормативно-правових актів, прийоми найдосконалішого викладу думки законодавця (інших суб'єктів правотворчості) у статтях нормативно-правових актів, вибір найдоцільнішої структури кожного з них, термінології і мови, способи оформлення змін, доповнень, повного або часткового скасування, об'єднання нормативно-правових актів тощо. Вона забезпечує юридичну досконалість нормативних документів.

Істотне значення має зведення до мінімуму кількості нормативних актів з одного й того ж питання, а також наявність спеціальних правових засобів, що забезпечують додержання нормативно-правового акта (організаційні заходи, заходи заохочення, контролю та ін.).