Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК_ТДІП_Немішаєве.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Тлумачення норм права План

  1. Поняття тлумачення норм права та його значення для правового регулювання

  2. Способи (методи) тлумачення норм права: граматичний (філологічний, текстовий), логічний, історичний, систематичний, телеологічний та ін.

    1. Тлумачення норм права за суб’єктами

    2. Доктринальне тлумачення правових норм

    3. Професійне і буденне тлумачення норм права

    4. Тлумачення норм права за обсягом: буквальне (адекватне), поширювальне та обмежувальне

  3. Значення тлумачення для прийняття юридичних рішень

  4. Нормативне та казуальне тлумачення норм права

  5. Інтерпретаційно-правові акти, їх юридична природа та види

Поняття тлумачення норм права та його значення для правового регулювання

Тлумачення права - це інтелектуально-вольова діяльність по встановленню справжнього змісту правових актів з метою їхньої реалізації й удосконалювання.

Тлумачення - не звичайний розумовий процес, не просто акт пізнання, а діяльність (інтелектуально-вольова, організаційна), процес, що протікає в часі. Він містить у собі два самостійних компоненти: з'ясування й роз'яснення.

З'ясування - процес розуміння, усвідомлення змісту норм «для себе». Роз'яснення ж - пояснення, доведення засвоєного змісту для інших.

Глибокий аналіз дозволяє характеризувати тлумачення права як специфічну діяльність, як особливе соціальне явище, як своєрідний фактор правової культури, момент існування й розвитку права, необхідна умова правового регулювання.

Під тлумаченням мається на увазі й мистецтво збагнення значення знаків, переданих однією свідомістю й сприйманих іншими сознаниями через їхнє зовнішнє вираження (жести, пози, тексти, мова).

На відміну від інших видів тлумачення тлумачення права – особлива діяльність, чия специфіка обумовлена поруч факторів:

по-перше, ця діяльність пов'язана з інтерпретацією не будь-яких письмових джерел, а правових актів, тобто об'єктом його є право – специфічна реальність, що володіє особливими ознаками, властивостями, принципами функціонування;

по-друге, тлумачення в праві, маючи на меті реалізацію правових приписань, виступає й необхідною умовою правового регулювання:

по-третє, у встановлених законом випадках ця діяльність здійснюється компетентними державними органами;

по-четверте, результати тлумачення, коли їм потрібно додати обов'язкове значення, закріплюються в спеціальних правові (інтерпретаційних) актах.

Особливий характер тлумачення в праві вимагає не тільки специфічних способів і технологій тлумачення, але й певного методологічного підходу.

Необхідність тлумачення в праві викликається й можливими протиріччями між його формою й змістом. Зміст права знаходить своє вираження в нормативних правових актах, які не завжди правильно виражають волю законодавця. Низький рівень юридичної техніки, недоліки технічного порядку приводять до пробілів, протиріччям, перекручуванню змісту права. У такому разі тлумачення - умова пізнання справжнього змісту юридичних приписань.