Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
book6.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
5.81 Mб
Скачать

5.6. Вальдорфська педагогіка

Ще однією педагогічною системою, яка впроваджувалася в Україні у 90-х роках, була вальдорфська педагогіка. Це – педагогічна система виховання й навчання на антропософських засадах розуміння розвитку людини як цілісної взаємодії тілесних, душевних і духовних факторів, спрямована на виховання духовно вільних особистостей.

Її виникнення пов’язують з іменем видатного німецького філософа й педагога Р.Штайнера (1861-1925). На початку ХХ століття Р.Штайнер, вже будучи відомим ученим, доктором філософії, автором книг із проблем філософії свободи та істини в науці, створює антропософське вчення про чуттєве пізнання світу через самопізнання людини як космічної істоти. Філософ активно відстоював погляди на суспільство як на сукупність трьох сфер: держави, економіки і духовного життя, і на необхідність виведення з-під безпосередньої влади держави духовного життя (виховання, освіта, наука, формування суспільної думки) та економіки (промисловість, сільське господарство, фінансова справа). Ідеалом суспільства для Р.Штайнера була духовна свобода, демократичний розвиток у правовому аспекті й соціальне братерство в економічній діяльності228. Одним зі шляхів досягнення свободи філософ вважав виховання за певною системою.

У 1919 році в умовах повоєнного соціального й економічного хаосу директор тютюнової фабрики Вальдорф-Асторія у Штутгарті (Німеччина) А.Мольт запропонував Р.Штайнеру організувати на нових засадах школу для дітей працівників фабрики. Школа була відкрита у вересні того ж року. У ній було 12 учителів, 256 учнів і 8 класів229. У короткий термін вальдорфські школи (назва походить від фабрики, при якій була створена перша така школа) набули поширення в Німеччині, Швейцарії, Нідерландах, Великій Британії. Під час нацистської диктатури діяльність цих шкіл була припинена в Німеччині й Норвегії, але після завершення другої світової війни вона була відновлена.230 У 60-х роках вальдорфський рух поширився на Північну Америку та скандинавські країни. На початку 90-х років штайнерівські школи було відкрито в посткомуністичних країнах: Угорщині, Польщі, Югославії, Естонії, Чехії та Росії. В Україні вальдорфські школи діють в Одесі, Дніпропетровську, Кривому Розі та інших містах. За даними ЮНЕСКО, сьогодні близько 640 шкіл, 1087 дитячих садків, 300 лікувальних центрів у 46 країнах працюють на засадах вальдорфської педагогіки231.

Вальдорфська школа ґрунтується на антропософських ідеях Р.Штайнера. Однак сам філософ застерігав від насильницького впровадження в школі антропософського світогляду. На відкритті шкіл він проголошував: “Той, хто каже, що вальдорфська школа орієнтується на антропософську науку про дух і що в ній буде впроваджуватися тільки цей світогляд, – я кажу це в день відкриття школи, – глибоко помиляється. Ми зовсім не збираємось прищеплювати певні принципи, зміст нашого світогляду молодим людям у період їх становлення… Ми прагнемо того, щоб усе, що може дати духовна наука, стало живою справою виховання”232. Антропософія не була предметом вивчення у школі, але вона є тим підходом, через який здійснюється виховання. Сама педагогіка розглядалася Р.Штайнером як “любов до людини, що викликає пізнання”233. Відповідно, методика викладання, на думку філософа, – це живе життя, ним не можна оволодіти за допомогою вправ. Вона виникає з відповідних життю передумов виховання, вона має народжуватися в педагога завдяки живому переживанню власного зв’язку з усім світом234. Таким чином, Р.Штайнер, створюючи вальдорфську школу, відходив від антропософії як системи абстрактних понять, щоб відродити її у вигляді “педагогічного інституту”, “педагогічної інституції”235.

Виходячи з філософії Р.Штайнера, основними словами, через які можна з’ясувати мету навчання, є “любов і свобода”. Тому дослідники вальдорфської педагогіки визначають її девізом: “Приймай дитину з трепетом і виховуй її з любов’ю, випускай вільною” (Н.В.Кротких)236, “Пізнавати світ, пізнавати себе, пізнавати іншу людину – бачити багатогранність і своєї, і іншої душі” (Г.Кюлевінд)237, “Те, що добре для природи, завжди буде добре й для людей”238. Загальну мету виховання філософ бачив у формуванні майбутнього душевного змісту людини239. У кожному віці душевний зміст набуває конкретного вигляду: у дошкільному – через наслідування до усвідомлення свободи й недоторканості інших людей, у шкільні роки – через авторитет до почуття впевненості в житті і, завдяки цьому, до здатності до демократичної спільної праці; у підлітковому віці – через навчання у близькому людському контакті з учителями до поглибленого інтересу до світу й умов життя оточуючих людей.

На історію як на навчальний предмет у системі Р.Штайнера покладається завдання – через наявні можливості для внутрішнього переживання історичних процесів, створення цілісного живого образу подій і особистостей формувати уявлення про внесок певної епохи в розвиток людства, збуджувати інтерес до навколишнього світу240.

Вальдорфські школи України працюють кожна за власною програмою з навчального предмета, де самі визначають мету навчання історії. Приміром, у програмі, розробленій у “Дитячому селі АСТР” (м.Одеса) під керівництвом О.Р.Боделан, мета навчання історії формулюється так: “Створювати в учнів живі образні уявлення і дати знання про значні події та шляхи розвитку історії людства”. Автори програми з історії школи вільного розвитку особистості м. Дніпропетровська вчителі В.В.Самойлов та М.В.Бахтін вважають основними завданнями навчання історії “формування цілісного уявлення про історичні епохи та історичний час; формування культурологічного бачення історичного процесу; розвиток асоціативного та образного мислення при пізнанні історичного процесу, розвиток здатності індивідуального сприйняття та особистісних уявлень про історичні явища і процеси, про історичний час; виховання учнів на прикладах цілеспрямованості і працелюбства історичних особистостей, на прикладах їх життя й діяльності, на прикладах культурних досягнень і цінностей людства”.

У вальдорфській педагогіці учень, дитина є визначальним учасником навчального процесу. Р.Штайнер підкреслював, що ми не повинні формулювати жодних абстрактних вимог або програм. Треба просто описати природу дитини, а із сутності людини в стадії становлення нібито самі собою випливають погляди, необхідні для виховання241. Вважається, що дитина розвивається сама, але для цього їй потрібна допомога дорослих. Джерело розвитку знаходиться всередині дитини, це її “духовна сутність “Я”, або особистість. Кожна дитина унікальна і саме цим вона й цікава. “Навчання в школі має не тільки зберегти, але й розвинути цю унікальність. Усі ці індивідуальні особливості має добре знати вчитель і враховувати при організації навчання. Навіть при розміщенні учнів у класі слід враховувати їх темперамент: холерикам пропонується сісти крайніми ліворуч, а поряд з ними сангвінікам; флегматики влаштовуються праворуч, поруч з ними, ближче до центру – меланхоліки”242. Учні теж мають усвідомлювати власну індивідуальність і поважати індивідуальність іншого. Для цього в деяких школах розробили заповіді учнів. “Я захоплююся світом! Я з благоговінням приймаю все те, що мені дав Господь. Я відчуваю силу і мудрість Землі, по якій я буду йти. Я усвідомлюю свій обов’язок перед людьми на цій Землі. Я намагаюся жити в радості й жалю з ними!”243

Учителю у вальдорфській школі, на відміну від інших інноваційних систем, надається надзвичайно велике значення. Р.Штайнер, організовуючи першу таку школу, йшов на компроміси з представниками влади в освітній галузі з питань навчальних планів, розкладу, організації іспитів тощо, але ніколи не поступався принципами відбору вчителів. Учений вважав, що головними у вчительській праці є не предметні знання, а те, чи може ця людина під час виховання успішно контактувати з дітьми, чи має вона такий склад розуму, щоби проникнути в душу та у всю сутність людини, яка формується. Крім доброї обізнаності у психології дитини, вчитель вальдорфської школи повинен вміти малювати крейдою та акварельними фарбами, грати на сопілці чи інших музичних інструментах. З 1 по 8 класи заняття веде один учитель, і тільки починаючи з 9 класу – вчителі-предметники244. “Учитель бере перший клас, – писав Р.Штайнер, – і просувається разом з ним – краще за все – до кінця школи”. А далі, знімаючи заперечення, додає: “Те, що досягається завдяки інтимному поєднанню з класом, перевищує всі мінуси, тому що згладжує інші мінуси, які попередньо виникають через пізнання індивідуальності класу”245.

Педагогічне кредо вчителя, який працює за вальдорфською системою, добре простежується у Золотій заповіді педагога Академії Вільного Творчого Розвитку (АСТР): “Якщо я хочу і знаю, як подати дитині образну картину світу, Якщо я буду з любов’ю і захопленням іти до неї, Якщо я буду дбайливо і не поспішаючи будити її свідомість, Вчити відчувати і пропускати крізь себе всі відкриття науки, Дам волю її уяві і її прагненням, Якщо я буду старатися зберегти свіжим і здоровим все те, Що вона придбала в дитинстві, І якщо я через любов свою навчу її жити в любові і в співчутті, То тоді вона повірить мені і взнає, що вона – Зірка, І навколо неї – Всесвіт, а вона в ньому – центр. І якщо я все це зможу і вона повірить мені, то тоді я – вчитель. І я зберусь прокласти перед нею зірковий шлях до освіти, А значить, і до досконалості. Я не буду говорити їй з дня на день: “Вчись, дитино, будь старанною, і тільки тоді ти досягнеш вершин суспільства”. Я скажу їй інакше: “Я люблю тебе! Я знаю, що ти зможеш, Тому що ти будеш хотіти і ти будеш вільною”. Я не буду заважати їй вчитися, і вона стане такою, якою буде!”246

Історія у вальдорфській школі як системний курс вивчається з 12 років (5 клас), коли учень набуває достатньої зрілості для сприйняття історичного матеріалу і готовий до справжньої практичної діяльності.247 До цього історичний матеріал епізодично включається до “Вітчизнознавства”.

За часів Р.Штайнера історія викладалася з 5 по 12 клас (у вальдорфських школах 12-13-річне навчання, 13 рік навчання передбачає підготовку до вищої школи). Умовно викладання історії можна поділити на три курси: 1 курс ґрунтується на біографічно-образному викладі, 5 клас – перші історичні поняття, історія народів Стародавнього Сходу і Греції, 6 клас – історія Стародавнього Риму і раннього середньовіччя, 7 клас – найважливіші епохи ХV – ХVІІ століття, 8 клас – від ХVІІ століття до сучасності; 2 курс – вивчення рушійних сил історії, 9 клас – нові часи, починаючи з ХV століття, 10 клас – історія з найдавніших часів до кінця грецького періоду, 11 клас – середньовіччя; 3 курс – огляд усієї історії, що вивчалася248. Зміст матеріалу тричі повторюється, але щоразу на новому рівні. Якщо при першому вивченні ставилася мета створити глибокі враження й уявлення про яскраві події та особистості, то при другому вивченні акцент робився на внутрішній мотивації історичного процесу і на взаємовпливі різних історичних епох, народів і культур. Причому друге вивчення порушувало хронологічну послідовність і починалося з ХV століття до сучасності, а потім вже викладалася історія стародавнього світу й середньовіччя. В 11 класі історія інтегрувалася з літературою, передусім “Парцифалем” і “Бідним Генріхом”, щоб показати цілісність сприйняття морального й фізичного. Третє вивчення мало метою розкрити цілісність історії й зміни в її розумінні людьми від стародавніх часів до сучасності249.

Сучасні вальдорфські школи України переважно дотримуються цієї структури курсу історії (таблиця №5.2).

Однак ці школи, відкриті на початку та в середині 90-х років, мають проблему відповідності змісту навчання в них до вимог державних стандартів та екзаменаційних карток, розроблених за державною програмою. Тому не всі школи визначилися щодо змісту навчання в 10-11-х класах: або чітко наслідувати традиції штайнерівської системи й вивчати історію за запропонованою ним схемою, або дотримуватися її лише до 10 класу, а потім перейти на державні програми, або зберегти навчання за методом епох, або знайти ще якийсь компромісний варіант. Практика російських колег, зокрема Є.Ямбурга, свідчить про те, що це проблема досить складна і не завжди може бути розв’язана на користь вальдорфської системи250.

Ще однією проблемою змісту навчання у вальдорфських школах є вивчення історії України і узгодження цього курсу зі всесвітньою історією. У школі АСТР історію України починають вивчати в 4 класі зі стародавньої історії місцевого регіону (Одещина), відомостей про перші поселення на території України, виникнення Києва та його карту. У наступних класах висвітлюються такі теми: 5 клас – “Київська Русь: Княжий період”, 6 клас – “Руська правда” Ярослава Мудрого”, 7 клас – “Козацький період в Україні”, 8 клас – “Духовна культура Українського Відродження”, 9 клас – “Політична історія України”, 10 клас – “Історія Української держави”, 11 клас – “Загальний огляд історії України. Україна на межі ХХІ століття”.

На відміну від звичайної школи, у вальдорфській викладання здійснюється дискретно, акцент робиться лише на найбільш значущих епізодах історії, за якими можна скласти цілісний образ епохи, що вивчається. “Учням має бути повідомлено, – пише К.Лінденберг, – те, що має загальнолюдський, загальнозначущий зміст”251. Програма, як правило, окреслює лише приблизне коло навчального матеріалу (наприклад, 5 клас. 1 епоха в програмі школи АСТР. Назва епохи “Культура Індії”. Зміст: Сказання про Ману та семи Ріши. Рігведа. Соціальне життя Індії. Подальший розвиток культури Індії через образ Будди. Археологічні знахідки – стародавні міста Індії), а вже вчитель відбирає ті історичні факти, які дають можливість найбільш повно подати дану історичну епоху, створити об’ємну картину історичного часу і простору.

Таблиця №5.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]