Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
book6.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
5.81 Mб
Скачать

Висновки

  1. Інноваційні системи навчання є альтернативою традиційної системи, зорієнтованої на навчальний предмет, а не на особистість учня, на репродуктивний характер діяльності, вербальні методи навчання, авторитарний стиль навчального спілкування, жорстку регламентацію навчального процесу, панування уроку (передусім комбінованого) як основної (частіше єдиної) форми організації навчання.

  2. На відміну від традиційної системи, в якій учень розглядається як об’єкт навчання, інноваційні системи ґрунтуються на визнанні учня рівноправним суб'єктом навчальної взаємодії, навчання орієнтується не на предмет, що вивчається, а на особистість учня, його індивідуальну особливість, потреби та інтереси. Перевага надається творчій діяльності учнів. У навчанні панує демократичний стиль спілкування та атмосфера співробітництва. В організації навчання відбувається пересування акценту домінування з окремих форм і методів навчання на визнання їхнього плюралізму й переваги творчої ініціативи в навчанні.

  3. Інноваційна система навчання, як і будь-яка педагогічна система, є стійкою сукупністю цільового, змістовного, суб’єкт-суб’єктного та організаційно-технологічного компонентів, що знаходять своє відображення в цілісній конструкції навчального процесу.

  4. Кожна така система має певний ключовий (скріплюючий) компонент, навколо якого здійснюється побудова системи (системотворчий чинник). У лабораторній системі – це дослідницький (лабораторний) метод, у проектній системі – проектне завдання, в комплексній (інтегрованій) – групування змісту навчання, в системі С.Френе – специфічна організація навчальної взаємодії тощо.

  5. Оскільки інноваційні системи мають однакову особистісно орієнтовану спрямованість, але різну системостворюючу основу, вони не протистоять одна одній, а навпаки, можуть взаємопроникати одна в одну. Так, лабораторна система не виключає проектного навчання, в комбінованій системі можуть використовуватися лабораторний метод і метод проектів. С.Френе, хоча й не був послідовником Р.Штайнера, часто посилався у своїх працях на засновника вальдорфської педагогіки і схвалював важливі положення його вчення.

  6. Інноваційні системи виникають в умовах загострення кризи освітніх систем як альтернативний варіант існуючої системи, дестабілізуючи таким чином педагогічне середовище і спонукаючи до активних пошуків виходу з кризового становища. З боку педагогічного загалу інноваційні системи викликають до себе подвійне ставлення: з одного боку, повагу до спроби знайти принципово інший шлях у навчанні, з іншого – осуд через руйнування існуючого. Зі зміною ситуації в суспільстві змінюється і ставлення до інноваційних систем. Втративши популярність, вони локалізуються в окремих закладах (як вальдорфські школи, школи П.Петерсона) або впроваджуються в широку практику, але вже не як система, а лише її окремий елемент (метод, прийом, засіб тощо).

  7. З кожною інноваційною хвилею в суспільстві ініціюються інноваційні пошуки в галузі освіти і виникає зацікавленість в аналізі попередніх та існуючих інноваційних систем. Інноваційні системи виникли на початку ХХ століття й визначили основні напрями інноваційного пошуку всього століття: особистісна орієнтація навчання, інтеграція змісту, навчання в самостійному пошуку, навчання у співробітництві з учнями й учителем та інші.

  8. Кожна інноваційна система збагачує теорію і практику навчання, сприяє вдосконаленню традиційної системи.

Р ОЗДІЛ VІ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]