Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

86. Незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів

( ст. 314 ).

З об'єктивної сторони злочин полягає в незаконному введенні будь-яким спосо­бом наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів в організм іншої особи всупереч її волі. Способи примусового незаконного введення в організм іншої особи наркотичних засобів і психотропних речовин можуть бути різ­ними — це обман, примушування, насильство. Лише їх застосуван­ня свідчить про введення в організм вказаних засобів і речовин всу­переч волі іншої особи. Слід зазначити, що спосіб введення, вид наркотичного засобу чи психотропної речовини, його кількість на кваліфікацію не вплива­ють. Введення в організм іншої особи наркотичних засобів лікарем, хоч і всупереч волі цієї особи або без її згоди, з метою профілактики або лікування, не містить складу цього злочину.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умис­лом. Мотиви, якими керується винний, можуть бути різними і на кваліфікацію не впливають. Суб'єкт цього злочину — будь-яка особа.

У частині 2 ст. 314 встановлена відповідальність за ті самі дії, якщо вони призвели до наркотичної залежності потерпілого або вчи­нені повторно або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, пе­редбачених статтями 306—312, 314—318, або вчинені щодо двох чи більше осіб, або якщо вони заподіяли середньої тяжкості чи тяжке тілесне ушкодження потерпілому. Частина 3 ст. 314 передбачає відповідальність за дії, передбачені частинами 1 або 2 цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або осо­би, яка перебуває в безпорадному стані, чи вагітної жінки, або якщо вони були пов'язані з введенням в організм іншої особи особливо небезпечних наркотичних засобів, психотропних речовин або їх ана­логів, а також якщо внаслідок таких дій настала смерть потерпілого. Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 314 — позбавлення волі на строк від двох до п'яти років; за ч. 2 ст. 314 — позбавлення волі на строк від трьох до десяти років; за ч. З ст. 314 — позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

87-88. Загальна характеристика злочинів у сфері охорони державної таємниці,

Недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації.

Родовим об'єктом цих злочинів є сукупність суспільних відно­син, що забезпечують обороноздатність України, її незалежність, те­риторіальну цілісність та недоторканність. Водночас злочини, об'єднані зазначеним родовим об'єктом, мають різні безпосередні об'єкти. Виходячи з цього, можна визначи­ти таку систему цих злочинів: 1) Злочини, які посягають на відносини у сфері охорони держав­ної таємниці або конфіденційної інформації. Це: розголошення дер­жавної таємниці (ст. 328); втрата документів, що містять державну таємницю; передача або збирання відомостей, що станов­лять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави. 2) Злочини, які посягають на недоторканність державного кордо­ну України. Це: незаконне перетинання державного кордону; незаконне переправлення осіб через державний кордон України; незаконне вивезення за межі України сировини, матеріалів, обладнання, технологій для створення зброї, а також військової і спеціальної техніки; порушення правил міжна­родних польотів. 3) Злочини, які порушують порядок комплектування збройних сил України, що забезпечує її обороноздатність. Це: ухилення від призову на строкову військову службу; ухилення від при­зову за мобілізацією; ухилення від військового обліку або спеціальних зборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]