Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Види співучасників.

Відповідно до КК співучасниками злочину можуть бути: виконавець, організатор, підбурювач, пособник.

Виконавцем (співвиконавцем) є особа, яка у співучасті з іншими суб’єктами злочину безпосередньо чи шляхом використання інших осіб, що відповідно до закону не підлягають крим. відповід. за скоєне, вчинила злочин, передбачений КК. Під виконавцем розуміється повне або часткове виконання співучасником об’єктивної сторони злочину.

Організатор – це особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором злочину є особа, яка вчинила хоча б одну з таких дій: організувала вчинення злочину (ів); керувала підготовкою злочину (ів) або його (їх) вчиненням; утворила організовану групу чи злочинну організацію; керувала організованою групою чи злочинною організацією; забезпечувала фінансування організованої групи чи злочинної організації; організувала приховування злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

Підбурювачем є особа, яка умовляла, підкупом, погрозою, примушуванням або іншим чином схилила співучасника до вчинення злочину. Підбурювання вважаються як злочинні лише тоді, коли відповідно до КК місять ознаки самостійного складу злочину: публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади; заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку; примушування чи втягнення у заняття проституцією; втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Відмінність дій організатора і підмовника полягає у наступному: організатор може діяти відносно багатьох осіб і не одного злочину; може бути організація й одного злочину, яка полягає в учиненні багатьох дій – пошук виконавця, розроблення плану, вивчення обстановки, забезпечення знаряддям, керівництво вчинення цього злочину тощо, а підмовник діє відносно певної особи і певного злочину, його дії обмежені однією метою – викликати в особи намір учинити злочин.

Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усунення перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати злочинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети або іншим чином сприяти приховуванню злочину. За характером змісту вчинених пособником дій розрізняють три види: інтелектуальне пособництво – поради, вказівки тощо; фізичне пособництво – надання засобів, знарядь, усунення перешкод; пособництво – переховування – заздалегідь дана обіцянка сховати злочинця, знаряддя, сліди злочину або предмети, здобуті злочином. Відмінність пособника від співвиконавця полягає в тому, що співвиконавець діє на місці і під час учинення злочину, а посібник діє не на місці і не під час учинення злочину.

  1. Особливості кваліфікації дій співучасників та призначення їм покарання.

Кваліфікація дій виконавця є основою для кваліфікації дій решти співучасників. Організатор, підбурювач та пособник також підлягають відповідальності та тією статтею ОЧ КК, яка передбачає злочин, вчинений виконавцем. Також відбувається кваліфікація співучасті у злочинах із спеціальним суб’єктом. У раці вчинення виконавцем незакінченого злочину решта співучасників також підлягають відповід. за співучасть у незакінченому злочині.

Організована група. Організатор організованої групи чи злочинної організації підлягає крим. відповід. за всі злочини, вчинені організованою групою чи злочинною організацією, якщо вони охоплювалися його умислом. Решта учасників підлягають відповід .лише за злочини, у підготовці або вчиненні яких вони брали участь, незалежно від тієї ролі, яку виконував у злочині кожен з них. Співучасники несуть відповід. лише за діяння, вчинені в межах згоди (домовленості), що відбулася між ними. Але зустрічаються випадки, коли окремі співучасники виходять за межі цієї змови. В такому разі мова йдеться по ексцес виконавця.

Ексцес виконавця – це вчинення сусп. небезпечного діяння, що не охоплюється умислом решти співучасників. Ексцес може стосуватися: способу вчинення злочину – кількісний ексцес; неоднорідного злочину – якісний ексцес. За ексцес виконавця решта співучасників відповід. не несуть, не підлягають відповід. за злочин, учинений виконавцем.

У випадках добровільної відмови виконавця від доведення злочину до кінця решта співучасників від крим. відповід. не звільняються. Для них відповід. настає за готування до злочину.

Добровільна відмова – це остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому вона усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця. Добровільна відмова виконавця не звільняє від крим. відповід. організатора, підбурювача, пособника, а добровільна відмова останніх, у свою чергу, не є підставою для звільнення від крим. відповід. виконавця.

Співучасники (організатор, підбурювач і пособник) не підлягають відповід. за добровільної відмови, якщо вони відвернули вчинення злочину або своєчасно повідомили відповідні органи державної влади про злочин, що готується або вчиняється. Добровільною відмовою пособника є також ненадання ним засобів або знарядь вчинення злочину чи не усунення перешкод вчиненню злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]