Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

18. Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей ( 42т.. 137).

З об’єктивної сторони цей злочин полягає в невиконанні або неналежному виконанні шляхом дій або бездіяльності професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров’ю потерпілого, або смерть, або важке захворювання. Між вказаною дією і наслідком має встановлюватися причинний зв’язок. У ч.2 як кваліфікуючі ознаки вказані настання смерті або інші тяжкі наслідки. Суб’єктивна сторона цього злочину – щодо дії (бездіяльності) – умисел або необережність, щодо наслідків – тільки необережність. Суб’єкт злочину спеціальний – це особа, яка за професією займається вихованням і навчанням дітей, або службові особи відповідних установ, які зобов’язані забезпечувати нормальне перебування неповнолітніх в дитячих та інших установах.

Покарання: ч.1 – штраф до 50 НМДГ або громадські роботи на строк до 200 годин, або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.; ч.2 – обмеження волі на строк до 4р. або позбавлення волі на строк до 3р., з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р. або без такого.

19. Порушення прав пацієнта ( ст. 141 )

З об’єктивної сторони цей злочин полягає в проведенні клінічних випробувань лікарських засобів без письмової згоди пацієнта або його законного представника, або стосовно неповнолітнього чи недієздатного, якщо ці дії спричинили смерть або інші тяжкі наслідки. У виняткових випадках, якщо гаяння часу у встановленні діагнозу чи проведенні лікування загрожує життю хворого, клінічні випробування можливі без такої згоди.

Порушення вказаних вимог буде злочинним за умови, якщо в результаті настала смерть пацієнта або інші тяжкі наслідки.

Суб’єктивна сторона цього злочину – щодо самого клінічного випробування – це умисел, щодо наслідків – лише необережність.

Суб’єкт – медичний або фармацевтичний працівник, який проводив випробування.

Покарання: обмеження волі на строк від 3 до 5 р. або позбавлення волі на той самий строк.

20. Незаконне проведення дослідів над людиною ( ст. 142 )

З об’єктивної сторони цей злочин виражається в незаконному проведенні медико – біологічних, психологічних або інших дослідів над людино, якщо це створювало небезпеку для її життя чи здоров’я.

У ч.2 встановлена відповід. за незаконне проведення досліду над неповнолітніми, щодо двох або більше осіб, шляхом примушування або обману, а також якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я потерпілого.

Суб’єктивна сторона – вина умисна, щодо наслідків у вигляді тривалого розладу здоров’я – необережність. Суб’єкт – особа, яка проводить такий дослід. У разі примушування до досліду або обману пацієнта таким суб’єктом можуть бути також інші особи.

Покарання: ч.1 – штраф до 200 НМДГ або виправні роботи на строк до 2р., або обмеження волі на строк до 4р., з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.; ч.2 – обмеження волі на строк до 5р. або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р. або без такого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]