Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

61. Фіктивне банкрутство ( ст. 218 )

Безпосередній об'єкт цього злочину — суспільні відносини в сфері виконання суб'єктами госпо­дарської діяльності своїх фінансових зобов'язань.

Об'єктивну сторону цього злочину характеризують: діяння у вигляді неправдивої офіційної заяви про фінансову неспроможність виконання вимог з боку кредиторів і зобов'язань перед бюджетом; наслідок — велика матеріальна шкода кредиторам або державі; при­чинний зв'язок між діянням та наслідком. Офіційна заява стосовно фіктивного банкрутства робиться відпо­відно до законодавства про банкрутство. Згідно з приміткою до цієї статті матеріальна шкода вважається великою, якщо вона у 500 і більше разів перевищує НМДГ. Злочин вважається закінченим з моменту завдання великої ма­теріальної шкоди кредиторам або державі.

Суб'єктивна сторона злочину — умисел, при якому особа усвідомлює неправдивість інформації про фінансову неспроможність суб'єкта господарювання, яка передається нею. Мотив і мета можуть бути різними. Суб'єкт злочину — громадянин-засновник або власник суб'єкта господарської діяльності, службова особа суб'єкта господарської ді­яльності або громадянин — суб'єкт підприємницької діяльності. Покарання за злочин: за ст. 218 — штраф від 750 до 2000 НМДГ або обмеження волі на строк до 3р.

62. Обман покупців та замовників ( ст. 225 )

Об'єктивна сторона цього злочину включає три ознаки: 1) діяння — обман покуп­ців або замовників під час реалізації товарів або надання послуг; 2) наслідок — матеріальна шкода громадянинові в сумі, що, згідно з приміткою до ст. 225, перевищує три неоподатковувані мінімуми І доходів громадян; 3) причинний зв'язок між діянням та наслідком. Покупцями і замовниками в значенні ст. 225 виступають тільки окремі громадяни. Обман представників підприємств, установ або організацій кваліфікується як шахрайство (ст. 190). Злочин вважається закінченим з моменту спричинення матеріальної шкоди покупцеві або замовникові. Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел. Мотив і мета можуть бути різними. Суб'єктом злочину може бути будь-яка особа, що реалізовує товари або робить послуги від імені зареєстрованого суб'єкта господа­рювання. Останнім визнається як юридична особа незалежно від її [ організаційно-правової форми та форми власності, так і фізична осо­ба — суб'єкт підприємницької діяльності.

Обман громадян при здійсненні незареєстрованої підприємниць­кої діяльності, а також в інших випадках, коли він вчиняється при реалізації товару або наданні послуг не від імені зареєстрованого суб'єкта господарювання, кваліфікується як шахрайство (ст. 190).

У частині 2 ст. 225 встановлена відповідальність особи, раніше судимої за обман покупців чи замовників.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 225 — штраф до 50 НМДГ або громадські робо­ти на строк від 100 до 200 годин, або виправні роботи на строк до 2р., з позбавленням права обіймати певні посади чи зай­матися певною діяльністю на строк до 3р.; за ч. 2 ст. 225 — штраф від 100 до 500 НМДГ або обмеження волі на строк до 3р., з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]