Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Причетність до злочину та її форми.

Причетність до злочину – це дія чи бездіяльність, яка хоча і пов’язана з вчиненням злочину, але не є співучастю в ньому.

Причетні до злочину дії: знаходяться за межами складу злочину; здійснюються уже після закінчення злочину; не мають зі злочином причинного зв’язку.

Види причетності: заздалегідь не обіцяне приховування злочину; придбання чи збут майна, здобутого злочинним шляхом; неповідомлення про злочин; потурання злочину.

Заздалегідь не обіцяне приховування злочину – це активна, умисна, але заздалегідь не обіцяна діяльність особи з приховування злочинця, знарядь і засобів учинення злочину, слідів злочину чи предметів, здобутих злочинним шляхом, або сприяння іншим чином приховування злочину. Приховування злочину здійснюється шляхом активних дій і виявляється у: наданні злочинцю сховища, транспортних засобів; знищенні слідів злочину; переміщенні знаряддя в інше місце; забезпеченні злочинця підробленими документами.

Придбання чи збут майна, здобутого злочинним шляхом, тягне за собою відповід. за самостійний злочин. Даний злочин передбачає, що суб’єкт знає про майно, яке було здобуте злочинним шляхом.

Недонесення про злочин має місце тоді, коли особа, достовірно знаючи про підготовлюваний, вчинюваний або вчинений злочин, не повідомляє про це відповідним органам влади. Виражається у пасивній формі поведінки особи – бездіяльності.

Потурання злочину – це не виконання особою покладених на неї юрид. обов’язків з перешкоджання вчиненню злочину. Характеризується бездіяльністю особи.

  1. Множинність злочинів (поняття, форми).

Множинність – це вчинення особою одного чи декількох сусп. небезпечних діянь, які складають два чи більше самостійних злочинів.

Визнання множинності має практичне значення для: встановлення сусп. небезпечності злочинної діяльності певної особи, а також і самої особи; кваліфікації злочинів; призначення покарання; вирішення питання про звільнення від крим. відповід. та покарання; зняття судимості.

Юрид. наслідки множинності злочинів: кваліфікація діяння по частині однієї статті, яка передбачає обтяжуючі обставини; кваліфікація діяння по кількох статтях чи частинах однієї статті ОЧ КК; зміна порядку призначення і умов відбуття покарання за вчинені злочини.

Види множинності: повторність – визнається вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті ОЧ КК; сукупність – визнається вчинення особою двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або частинами однієї статті ОЧ КК, за жоден із яких її не було засуджено; рецидив – визнається вчинення нового умисного злочину особою, яка вже має судимість за умисний злочин.

  1. Повторність злочинів та її різновиди.

Множинність – це вчинення особою одного чи декількох сусп. небезпечних діянь, які складають два чи більше самостійних злочинів.

Повторність відсутня за вчинення продовжуваного злочину, який складається з двох або більше тотожних діянь, об’єднаних єдиним злочинним наміром. Також повторність відсутня, коли за раніше вчинений злочин особу було звільнено від крим. відповід. за підставами, встановленими законом, або коли судимість за цей злочин було погашено або знято.

Види множинності: повторність; сукупність; рецидив.

Повторністю злочинів визнається вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті ОЧ ККУ.

Види повторності: 1) загальна (повторність тотожних злочинів) – вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті ОЧ КК. При призначенні покарання повторність визначається обставиною, що обтяжує відповідальність. 2) Спеціальна (повторність однорідних злочинів) – вчинення двох або більше злочинів, передбачених різними статтями ОЧ КК. Спеціальна повторність може бути: чиста – кваліфікується однією статтею ОЧ КК.; змішана – вчинення двох і більше злочинів, передбачених різним статтями ОЧ КК.

Повторність злочинів – це завжди злочин, що має, як правило, значення кваліфікуючої обставини.

Слід розрізняти повторність і сукупність злочинів. Повторність – це однин злочин і кваліфікується за однією крим. – правовою нормою, а сукупність – це коли кожен злочин кваліфікується за певною окремою крим. – правовою нормою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]