Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Територіальний принцип чинності кримінального закону.

Чинність закону про кримінальну відповідальність у просторі базується на двох основних принципах: територіальному і громадянства.

Територіальний принцип чинності (дії) закону про крим. відповідальність полягає у тому, що особи, які вчинили злочин на території У., підлягають крим. відповідальності на підставі ККУ. Такими особами є громадяни У., іноземці (крім тих, стосовно яких питання про крим. відповідальність у разі вчинення ними злочину на території У. вирішується дипломатичним шляхом), а також особи без громадянства.

Злочин вважається вчиненим на території У. у випадках, коли: 1) він розпочатий і закінчений на території У.; 2) він підготовлений за межами У., а дії, що утворюють його, вчинені на території У.; 3) суспільно небезпечні дій були розпочаті або вчинені за межами У., а закінчені або злочинний наслідок настав на території У.

До складу території У. належать: а) суходіл, у т.ч. острови у відкритому морі, що належать У.; б) внутрішні води; в) надра в межах кордонів У., у т.ч. надра під територіальним морем; г) повітряний простір над суходолом і водним простором, у т.ч. над територіальним морем; д) територіальне море; е) континентальний шельф У.; е) військові кораблі чи шлюпки, що ходять під прапором У., незалежно від того, що вони у відкритому морі, в територіальних водах іншої держави чи іноземному порту; ж) військові повітряні об’єкти, які знаходяться в будь – якому місці за межами повітряного простору У.; з) невійськові кораблі чи шлюпки, що приписані до портів на території У. та ходять під прапором У. у відкритому морі; и) невійськові повітряні об’єкти, зареєстровані в У., які знаходяться у відкритому повітряному просторі.

Територіальна чинність закону про крим. відповідальність У. поширюється і на іноземні судна, які перебувають у територіальних водах чи порту У.

Норми міжнародного права надають особистої недоторканності та виключають з-під крим. юрисдикції У. дипломатичних представників іноземних держав та певне коло інших іноземних громадян або частково це обмежують щодо консульських посадових осіб і консульських службовців, виходячи з принципу взаємності. Діна особи за вчинений злочин на території У. підлягають юрисдикції лише акредитуючої держави, тому питання про їх відповідальність вирішується дипломатичним шляхом. Повним дипломатичним імунітетом користуються: глава дипломатичного представництва, члени дипломатичного персоналу представництва, які мають дипломатичний ранг, а також члени їх сімей усіх зазначених осіб, якщо вони не є громадянами У. обмеженим дипломатичним імунітетом користуються консульські посадові особи і консульські службовці, члени адміністративно – технічного і обслуговуючого персоналу дипломатичних представництв, а також представники і посадові особи міжнародних організацій, члени парламентських і урядових делегацій. Ці особи не підлягають юрисдикції У. лише щодо злочинних діянь, вчинених ними при виконанні своїх службових обов’язків.

Відповідно до КК і конституції У. рівними перед законом є: ПУ, народні депутати У. та судді, так само як і інші громадяни, можуть бути притягнуті до крим. відповідальності, але дещо в іншому, більш складному процесуальному порядку, який слугує додатковою гарантією їх політичній та професійній незалежності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]