Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Поняття кримінального закону, його значення та основні риси.

Кримінальне законодавство У. складається з кримінальних законів, які зведені до Кримінального кодексу – один кодифікований закон є єдине джерело кримінального права. Інші нормативно – правові акти не входять до системи крим. законодавства. Цим воно принципово відрізняється від інших галузей вітчизняного законодавства. Не входить до системи крим. законодавства і Конституція У., проте закони про крим. відповідальність повинні прийматися на основі КУ і відповідати їй. КК ґрунтується не тільки на КУ, а і на загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права (що стосуються верховенства прав людини, суверенітету держави, дипломатичного імунітету, права міжнародних договорів…).

У КК відображено принцип законності, який означає: 1) крим. – правові норми не існують поза КК у зв’язку з їх повною кодифікацією; 2) тільки КК і ніяким іншим законам чи підзаконним актом визначається, що є злочином, а також повторністю, сукупністю і рецидивом злочинів, співучастю у злочині, готуванням до злочину і замахом на злочин тощо, встановлюються види і розміри покарання за злочин, а також умови, за яких є можливими звільнення від крим. відповідальності чи від покарання, визначаються інші крим. – правові наслідки вчинення злочину; 3) забороняється застосування закону про крим. відповідальність за аналогією, тобто заповнення прогалини у КК шляхом застосування його до випадку, який прямо ним не передбачений, але є подібним, схожим.

Отже, закон про крим. відповідальність – це письмовий нормативно – правовий акт, що має вищу юридичну силу, прийнятий ВРУ або всеукраїнським референдумом і містить юридичні норми, які встановлюють підстави і принципи крим. відповідальності, визначають які суспільно небезпечні діяння є злочинами, і встановлюють, які покарання можуть бути застосовані до осіб, що вчинили їх, або ж називають підстави та умови звільнення їх від крим. відповідальності.

Основні риси крим. закону: а) базується на КУ та загальновизнаних нормах міжнародного права; б) приймається ВР або всеукраїнським референдумом; в) регламентує підставу й принципи крим. відповідальності та звільнення від крим. відповідальності; г) містить юридичні норми, які визначають принципи та загальні положення крим. права; д) визначає, які суспільно небезпечні діяння є злочинними та яке покарання чи інші заходи крим. – правового характеру призначаються за вчинення цих злочинів; е) є певним засобом виховного та превентивного впливу на осіб, засуджених за вчинення злочину, а також на інших громадян.

  1. Джерела кримінального права України.

Джерела – формально визначені, встановлені державою санкціоновані норми , які є загальнообов’язкові.

Закон про крим. відповідальність як єдине джерело крим. права, який ґрунтується на КУ та загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права. Закони У. про крим. відповідальність як складові частини КК. Сконцентрованість законів про крим. відповідальність в ККУ.

Визначеність злочинності діяння, а також його караність та інших крим. правових наслідків тільки ККУ.

Функції закону про крим. відповідальність: охоронна, регулятивна, превентивна.

Структура: ЗЧ і ОЧ, їх єдність і взаємозв’язок. Структура статей: диспозиція і санкція. Диспозиція: проста, описова, бланкетна, відсилочна, змішана. Санкції: відносно – визначені, альтернативні, їх різновиди. Тлумачення закону про крим. відповідальність: поняття і значення. Види тлумачення: залежно від суб’єкта, який роз’яснює закон; по прийомах (засобах) тлумачення; за обсягом (результатом) тлумачення.

Заборона застосування закону про крим. відповідальність за аналогією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]