Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Призначення покарання за сукупністю вироків (умови, порядок, принципи і межі).

Якщо засуджений після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання вчинив новий злочин, суд до покарання, призначеного за новим вироком, повністю або частково приєднує невідбуту частину покарання за попереднім вироком.

Ознаки сукупності вироків: вчинення нового злочину після постановлення вироку за раніше вчинений злочин; покарання за попереднім вироком на момент вчинення нового злочину особа відбула не повністю.

Такими, що невідбули покарання за попереднім вироком, вважаються особи, які: зовсім не відбували реально призначеного покарання; перебувають у стані його фактичного відбування; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням – протягом іспитового строку; умовно – достроково звільнені – протягом невідбутої частини покарання; особи, яким невідбута частина покарання замінена більш м’яким покаранням – протягом відбуття більш м’якого покарання.

Призначається у два етапи: призначається покарання за новий злочин (відбувається на загальних підставах, тобто з дотриманням вимог загальних засад призначення покарання); призначається остаточне покарання (відбувається шляхом приєднання до призначеного за новий злочин невідбутої частини покарання за першим вироком).

За складання покарань за сукупністю вироків строк покарання не може перевищувати максимального строку, встановленого для даного виду покарання в ЗЧ КК.

Призначення хоча б за одним із вироків додаткове покарання або невідбута його частина за попереднім вироком підлягає приєднанню до основного покарання, остаточно призначеного за сукупністю вироків.

  1. Обставини, які пом’якшують покарання.

Під обставинами, що обтяжують чи пом’якшують відповід., розуміють певні фактори, що стосуються особи винного, його ставлення до вчиненого, які, відповідно, зменшують чи підвищують сусп. небезпеку злочину і злочинця.

До обставин, які пом’якшують покарання, належать: з’явлення зі зізнанням, щире каяття або активне сприяння розкриттю злочину; добровільне відшкодування заданого збитку або усунення заподіяної шкоди; вчинення злочину неповнолітнім; вчинення злочину жінкою у стані вагітності; вчинення злочину внаслідок збігу тяжких особистих, сімейних чи інших обставин; вчинення злочину від впливом погрози, примусу або через матеріальну. Службову чи іншу залежність; вчинення злочину під впливом сильного душевного хвилювання, викликаного неправомірними або аморальними діями потерпілого; вчинення злочину з перевищенням меж крайньої необхідності; виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації, поєднане з вчиненням злочину у випадках, передбачених КК. Цей перелік не є вичерпним.

  1. Обставини, які обтяжують покарання.

Під обставинами, що обтяжують чи пом’якшують відповід., розуміють певні фактори, що стосуються особи винного, його ставлення до вчиненого, які, відповідно, зменшують чи підвищують сусп. небезпеку злочину і злочинця.

Обставини, що обтяжують покарання: вчинення злочину особою повторно та рецидив злочинів; вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою; вчинення злочину на ґрунті расової, національної чи релігійної ворожнечі або розбрату; вчинення злочину у зв’язку з виконанням потерпілим службового або громадського обов’язку; тяжкі наслідки, завдані злочином; вчинення злочину, щодо малолітнього, особи похилого віку або особи, що перебуває в безпорадному стані; вчинення злочину щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності; вчинення злочину щодо особи, яка перебуває в матеріальній, службовій чи іншій залежності від винного; вчинення злочину з використанням малолітнього або особи, що страждає психічним захворюванням чи недоумством; вчинення злочину з особливою жорстокістю; вчинення злочину з використання умов воєнного або надзвичайного стану, інших надзвичайних подій; вчинення злочину загально небезпечним способом; вчинення злочину особою, що перебуває у стані алкогольного сп’яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів.

При призначенні покарання суд не може визнати таким, що його обтяжують, обставини, не зазначені в цьому переліку. Отже, перелік обставин, що обтяжують покарання, слід вважати вичерпним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]