Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

47. Загальна характеристика злочинів проти власності, не пов’язаних з насильством (ст. 190-193 )

Шахрайство (ст. 190). Предметом шахрайства є не тільки иайно, але і право на майно.

Об'єктивна сторона цього злочину виражається у заволодінні чужим майном або придбанні права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Особливості шахрайства полягають у тому, що потерпілий, буду­чи введеним в оману, зовні добровільно передає винному майно або право на майно. Якщо обман або зловживання довірою були лише способом от­римання доступу до майна, а власне вилучення відбувалося таємно чи відкрито, то склад шахрайства відсутній. Закінченим шахрайство вважається з моменту заволодіння май­ном або придбання права на майно. Обман, що не призвів до заво­лодіння майном, визнається незакінченим шахрайством. Частина 2 ст. 190 передбачає відповідальність за шахрайство, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому; ч. З — за шахрайство, вчи­нене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з вико­ристанням електронно-обчислювальної техніки; ч. 4 — за вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

Специфічною ознакою шахрайства, таким чином, є спосіб обма­ну: шляхом незаконних операцій з використанням електронно-об­числювальної техніки. Небезпека такого шахрайства полягає у то­му, що ця техніка значно полегшує вчинення шахрайства, дозволяє заволодівати значними коштами, завдаючи непоправної шкоди влас­никам. Всі інші ознаки тотожні за своїм змістом тим, що були ви­кладені при аналізі крадіжки.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 190 — штраф до 50 НМДГ або виправні роботи на строк до 2р., або обмеження волі на строк до 3р.; за ч. 2 ст. 190 — штраф від 50 до 100 НМДГ або виправні роботи на строк від 1 до 2р., або обмеження волі на строк до 5р., або по­збавлення волі на строк до 3р.; за ч. З ст. 190 — позбавлен­ня волі на строк від 3 до 8р.; за ч. 4 ст. 190 — позбав­лення волі на строк від 5 до 12р. з конфіскацією майна.

Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191). Цей злочин характеризується особливим відношенням винного до май­на, яким він заволодіває. Особа в цих випадках не є сторонньою для майна: воно їй ввірене, перебуває в її віданні, або особа внаслідок службового становища має певні повноваження щодо цього майна. Юридичною підставою для такого відношення винного до майна є цивільно-правові відносини, договірні відносини, спеціальне дору­чення, службові повноваження.

Привласнення — це незаконне безоплатне утримання майна, ввіреного винному або майна, яке перебуває в його віданні на закон­ній підставі. Утримання як спосіб привласнення полягає у невико­нанні вимог повернути майно у певний строк і встановленні володін­ня над ним як власним. Тому час невиконання вимоги про повернен­ня свідчить про закінчення привласнення. Розтрата — це незаконне безвідплатне відчуження, використання, витрачення майна, яке було ввірене винуватому чи перебувало в його віданні (продаж, да­рування, споживання, передача іншим особам тощо). Розтрата вважається закінченою з моменту відчуження, витра­чення майна. На відміну від привласнення, при розтраті, на момент пред'явлення вимоги про повернення, ввірене майно у винного від­сутнє.

Частина 2 ст. 191 передбачає, крім того, відповідальність за заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за умови, що майно, яким винуватий заволодіває, не ввірене йому, не знаходиться в його безпосередньо­му віданні, але внаслідок службового становища суб'єкт злочину має право оперативного управління цим майном.

Зловживання службовим становищем як спосіб заволодіння майном означає, що особа порушує свої повноваження і використо­вує організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції для незаконного і безоплатного обертання чужого майна: незаконно дає вказівку матеріально відповідальній особі, підлеглій їй, про видачу майна; отримує майно за фіктивними документами тощо. Кваліфікуючими ознаками цього злочину є: вчинення його по­вторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. З ст. 191); у ве­ликих розмірах (ч. 4 ст. 191); в особливо великих розмірах або ор­ганізованою групою (ч. 5 ст. 191). Всі ці ознаки аналогічні тим, які були розглянуті при аналізі крадіжки.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 191 — штраф до 50 НМДГ або виправні роботи на строк до 2р., або обмеження волі на строк до 4 р., або позбавлення волі на строк до 4 р., з позбавлен­ням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 р. або без такого; за ч. 2 ст. 191 — обмеження волі на строк до 5 р. або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.; за ч. З ст. 191 — обме­ження волі на строк від 3 до 5р. або позбавлення волі на строк від 3 до 8р., з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.; за ч. 4 ст. 191 — позбавлення волі на строк від 5 до 8р. з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.; за ч. 5 ст. 191 — позбав­лення волі на строк від 7 до 12р. з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р. та з конфіскацією майна.

Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловжи­вання довірою (ст. 192). Безпосередній об'єкт цього злочину — відносини власності в галузі використання майна, що належить власнику, а також відносини, які випливають з різного роду догово­рів і зобов'язань, внаслідок яких власник мав би отримати доход (прибуток), — відносини з формування фондів власності.

Предмет злочину — майно, що незаконно використовується всупереч інтересам власника, а також грошові суми (кошти), які ма­ли б надійти в розпорядження власника майна на підставі тих або інших операцій і договорів, — не одержаний прибуток (упущена ви­года).

Об'єктивна сторона цього злочину характеризується відсутністю ознак шахрайства (ст. 190). Тут особа, яка вдається до обману зо зловживання довірою, не заволодіває чужим майном, не обертає його на свою користь або інших осіб, не отримає право на таке майно. Власник не позбавляється реально належного йому майна, воно вибуває з його фондів. Заподіяння майнової шкоди може виража­вся в таких формах: а) незаконному використанні чужого майна і незаконне користування); б) ухиленні від сплати обов'язкових платежів; в) обертанні на власну користь грошових коштів, які на підприємствах тих або інших договорів і зобов'язань мають надійти на користь власника. Злочин вважається закінченим з моменту настання суспільно небезпечних наслідків — заподіяння значної майнової шкоди.

Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умислом, що поєднаний з корисливими мотивом і метою.

Суб'єкт злочину — будь-яка особа, яка не є службовою. Такі самі дії службової особи слід кваліфікувати за ст. 364 — зловживан­ня владою або службовим становищем.

Частина 2 ст. 192 передбачає відповід. за ті самі дії, вчи­нені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що заподіяли майнову шкоду у великих розмірах, тобто таку, яка у 100 і більше разів перевищує НМДГ.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 192 — штраф до 50 НМДГ або виправні роботи на строк до 2р., або арешт на строк до 6 місяців; за ч. 2 ст. 192 — штраф від 50 до 100 НМДГ або обмеження волі на строк до трьох років.

Привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї (ст. 193). Цей злочин полягає у при­власненні особою знайденого або такого, що випадково опинилося у неї, чужого майна, яке має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність, а також скарбу.

Безпосереднім об'єктом цього злочину виступають відносини власності та право власності на майно, що вибуло з фактичного во­лодіння власника: держави, організації, громадянина, а також право держави на отримання знайденого скарбу. Предмет злочину — чуже майно, яке має особливу історичну, наукову, художню, культурну цінність, а також скарб.

Об'єктивна сторона цього злочину полягає у привласненні особою знайденого або такого, що випадково опинилося у неї, чужо­го майна. Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умислом, що поєднаний з корисливими мотивом і метою.

Суб'єкт цього злочину — будь-яка особа. Службова особа, на яку покладений обов'язок з охорони і збереження майна, що випад­ково вибулого з володіння власника, за привласнення цього майна несе відповідальність за ст. 191.

Покарання за злочин: за ст. 193 — штраф до 50 НМДГ або виправні роботи до 2р., або арешт на строк до 6 місяців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]