Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2. Загальна характеристика злочинів проти основ національної безпеки України.

Злочин проти основ нац. безпеки У. є найбільш небезпечними посяганнями на сусп. відносини, які забезпечують державну безпеку, обороноздатність, незалежність країни, її конституційний лад. Родовим об’єктом злочинів є сусп. відносини з охорони основ нац. безпеки У: її конституційного ладу, суверенітету, територіальної недоторканості, обороноздатності.

Родовим об’єктом злочинів є сусп. відносини з охорони основ нац. безпеки У.: її конституційного ладу, суверенітету, територіальної недоторканості, обороноздатності, тобто сусп. відносини, що забезпечують саме існування У. як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної і правової держави.

З об’єктивної сторони злочини проти основ нац. безпеки У. здійснюються шляхом активної поведінки – дії, вони вважаються закінченими з моменту здійснення самого діяння, незалежно від настання фактичної шкоди основам нац. Безпеки У.

Висока небезпеки цих злочинів виражається і в їх суб’єктивних ознаках: всі вони здійснюються умисно і, як правило, з прямим умислом, за якого особа бажає заподіяти шкоду основам нац. безпеки У.

Злочини проти основ нац. безпеки У. – це передбачені крим. законом умисні сусп. небезпечні дії, що посягають на конституційний лад, суверенітет і територіальну недоторканість У. до їх числа відносяться дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканість У.; державну зраду; посягання на життя державного чи громадського діяча; диверсію; шпигунство.

3.Юридичний склад злочину: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади ( 37ус. 109 )

(По цьому питанню та в подальшому, коли вказується назва статті ККУ необхідно проаналізувати юридичний склад злочину)

Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Об’єкт злочину37усп.. Відносини, що забезпечують внутрішню безпеку У., захист конституційного ладу і державної влади в країні. Конституційний лад – це устрій держави і суспільства, а також їх інститутів відповідно до конституційно – правових норм. Нормальне функціонування конституційного ладу дозволяє реалізувати прагнення суспільства до справедливого і стабільного соціального порядку на основі поєднання індивідуальних і суспільних інтересів. Об’єктивна сторона виражається в 4 формах: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; змова про вчинення таких дій; публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади; розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій. Злочини вважаються закінченими у разі здійснення будь – якої дії з метою зміни чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади. Суб’єктивна сторона – прямий умисел з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або з метою захоплення державної влади. Суб’єкт злочину – будь – яка особа, що досягла 16р. кваліфікуючими ознаками діянь є: 1) вчинення їх особою, що є представником влади, тобто особою, яка перебуває на службі в органах державної влади та наділена владними повноваженнями; 2) вчинення цих самих дій повторно, тобто хоча б у другий раз, незалежно від того, чи була особа засуджена за перший злочин; 3) вчинення їх організованою групою, тобто трьома або більше особами, які попередньо організувалися у стійке об’єднання для вчинення публічних закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, або на захоплення державної влади, або для розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій; 4) здійснення їх з використанням засобів масової інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]