Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Об'єктивна сторона складу злочину (поняття, ознаки).

Об’єктивна сторона складу злочину – це сукупність передбачених крим. законом ознак, які характеризують зовнішній прояв сусп. небезпечного діяння (дії чи бездіяльності), що посягає на об’єкти крим. – правової охорони, а також об’єктивні умови цього посягання.

Об’єктивна сторона визначає: у чому полягає злочин; яким чином він скоюється; у яких умовах місця, часу, обстановки він відбувається; за допомогою яких засобів і знарядь він вчиняється.

Значення об’єктивної сторони складу злочину: об’єктивна сторона є одним із елементів складу злочину і входить до підстав крим. відповід.; визначає ступінь сусп. небезпеки злочинного діяння та характер завданої шкоди об’єкту крим. – правової охорони; дає можливість відмежовувати один злочин від іншого, а також відмежовувати злочинні діяння від не злочинних; допомагає правильно кваліфікувати злочин.

Ознаки об’єктивної сторони з боку їх описування у диспозиціях статей ОЧ ККУ поділяють на: основні (обов’язкові) ознаки (відносять діяння у формі дії або бездіяльності) та факультативні ознаки (належать: сусп. небезпечні наслідки; причинний зв’язок між сусп. небезпечним діянням і сусп. небезпечним наслідком; спосіб; місце; час; обстановка; знаряддя; засоби вчинення злочину).

  1. Матеріальні та формальні склади злочинів.

Існує класифікація складу злочину в законі: залежно від способу описання злочину в законі; за ступенем суспільної небезпечності; від особливостей конструкції і моменту закінчення злочину.

Залежно від особливостей конструкції і моменту закінчення злочину розрізняють: злочин з матеріальним складом – це злочини, у яких сусп. небезпечні наслідки є обов’язковою ознакою об’єктивної сторони. Такі злочини вважаються закінченими з моменту вчинення зазначених у законі дій. У такому складі об’єктивна сторона одержує свій повний розвиток тільки за умови настання зазначених наслідків і тільки з цього моменту злочин вважається закінченим. Відносять вбивство, крадіжка тощо; злочин з формальним складом може мати місце настання певних наслідків, але вони не віднесені законом до обов’язкових ознак злочину. Наприклад, незаконне перетинання державного кордону.

  1. Причинний зв'язок та його кримінально-правове значення.

Причинний зв’язок між діяннями і сусп. небезпечним наслідком – обов’язкова ознака об’єктивної сторони в злочинах із матеріальним складом.

Причинний зв’язок в крим. праві – це об’єктивно існуючий зв’язок між діянням і сусп. небезпечними наслідками, коли дія або бездіяльність породжує настання таких наслідків.

Привила встановлення причинного зв’язку: 1) причинний зв’язок може бути тільки в злочинах з матеріальним складом; 2) причинний зв’язок – це об’єктивно існуючий зв’язок між причиною і наслідками; 3) причинний зв’язок має місце лише тоді, коли діяння виступає необхідною умовою, без якої неможливо настання наслідку. З цього випливає, що: причина має передувати наслідку; причина має спричинювати наслідок; дії мають бути необхідною передумовою настання таких наслідків; діяння може бути причиною за умови необхідності, а не випадковості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]