Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

36. Незаконні дії щодо усиновлення ( удочеріння ) (ст. 169).

Безпосереднім об'єктом цього злочину є суспільні відносини, що забезпечують нормальний розвиток і виховання неповнолітніх дітей.

Об'єктивну сторону цього злочину утворюють: незаконна по­середницька діяльність або інші незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння) дитини, або по передачі її під опіку (піклування), або по передачі її на виховання в сім'ю громадян. Незаконними такі дії будуть у випадку, якщо вони вчинені з порушенням положень чин­ного законодавства. Закінченим злочин буде вважатися з моменту здійснення однієї з вказаних дій.

Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел. Мотиви зло­чину для кваліфікації значення не мають. Суб'єкт злочину — будь-яка особа.

У частині 2 ст. 169 передбачена відповідальність за вчинення злочину щодо кількох дітей, повторно, за попередньою змовою гру­пою осіб, з використанням службового становища або якщо він за­подіяв тяжкі наслідки. Під тяжкими наслідками цього злочину слід розуміти самогубство потерпілого, його психічний розлад, отриман­ня інвалідності, необережне позбавлення життя тощо.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 169 — штраф від 50 до 120 НМДГ або виправні роботи на строк до 2р.; за ч. 2 ст. 169 — позбав­лення волі на строк від 2 до 5р.

37. Перешкоджання законній діяльності профспілок, політичних партій ( ст. 170 ).

Безпосереднім об'єктом цього злочину є законна діяльність профспілок, політичних партій, громадських організацій або їх органів. Об'єктивна сторона злочину виражається в дії або бездіяль­ності, що перешкоджає здійсненню законної діяльності профспілок, політичних партій, громадських організацій або їх органів. Перешко­джання може виражатися в ігноруванні законних рішень профспілок або прийнятті рішень без згоди профспілкових органів, якщо така згода необхідна. Треба мати на увазі, що перешкоджання повинно по­рушувати лише законну діяльність профспілок, партій, громадських організацій або їх органів.

Злочин вважається закінченим з моменту вчинення діяння, що перешкоджає законній діяльності зазначених організацій.

Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел. Мотиви зло­чину можуть бути різні: особисті, помилково зрозумілі інтереси служби та ін., але на кваліфікацію злочину вони не впливають.

Суб'єктом злочину є, як правило, службова особа, хоч не виключається й відповідальність будь-якої особи.

Покарання за злочин: за ст. 170 — виправні роботи на строк |до двох років або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

38. Перешкоджання законній діяльності журналістів ( ст. 171 )

Безпосереднім об'єктом цього злочину є суспільні відносини, що забезпечують законну професійну діяльність журналістів Потерпілими від цього злочину є журналісти, |тобто особи, які знаходяться в трудових або інших договірних відносинах із засобами масової інформації та які здійснюють збір, редагування і поширення матеріалів для певного засобу масової інформації. (під засобами масової інформації слід розуміти періодичні друковані видання (преса) — газети, журнали, бюлетені разові видання з визначеним тиражем, а також аудіовізуальні її радіомовлення, телебачення, кіно, звукозапис, відеозапис тощо).

Об'єктивна сторона цього злочину виражається в діях, спря­мованих на перешкоджання законній професійній діяльності журна­лістів. Під перешкоджанням слід розуміти примушування журналіс­та до поширення або відмови від поширення інформації, прихованню правдивої інформації або до припинення журналістської діяльності.

Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умислом.

Суб'єкт злочину: за ч. 1 — будь-яка особа, а за ч. 2 — службо­ва особа. У ч. 2 ст. 171 передбачена відповідальність за пересліду­вання журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 171 — штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років; за ч. 2 ст, 171 — штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів дохо­дів громадян або обмеження волі на строк до п'яти років, або по­збавлення права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]