Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Співучасть у злочину (поняття, об'єктивні та суб'єктивні ознаки).

Співучасть у злочині – це умисна спільна участь декількох суб’єктів злочину у вчиненні умисного злочину.

Об’єктивні ознаки співучасті: наявність двох чи більше суб’єктів злочину, які беруть участь у вчиненні одного і того умисного злочину; спільна участь у вчиненні злочину.

Спільна участь у вчиненні злочину передбачає: вчинення злочину загальними зусиллями всіх співучасників; вчинюваний злочин є одним для всіх співучасників; спрямування зусиль кожного співучасника на досягнення загального результату злочину; причинний зв’язок між діянням усіх співучасників і загальним злочинним результатом.

Суб’єктивна ознака співучасті виявляється в умисній формі вини, що передбачає: наявність умислу кожного з учасників стосовно їх власних дій; наявність умислу стосовно діянь інших співучасників, у т.ч. виконавця чи співвиконавця; єдність наміру всіх співучасників вчинити однин і той самий злочин; єдність злочинного інтересу для всіх співучасників, тобто спрямованість їх умислу на досягнення загального злочинного результату.

Інтелектуальний момент умислу співучасників полягає в усвідомленні кожним з учасників факту вчинення всіма співучасниками одного й того самого злочину, характеру дій інших співучасників, можливості діяти спільно з ними, наявності умислу в їх діях тощо. Вольовий момент умислу передбачає бажання всіх співучасників діяти спільно для досягнення одного злочинного результату.

Співучасть можлива на всіх стадіях умисного злочину – готування, замаху, безпосереднього виконання об’єктивної сторони злочину, а також незакінченого злочину.

  1. Форми співучасті.

Форма співучасті – це об’єднання співучасників, які розрізняються за характером ролей, що ними виконуються, за стійкістю об’єктивних зв’язків між собою.

Залежно від ступеня узгодженості дій співучасників можна виділити такі форми співучасті: співучасть без попередньої змови; за попередньою змовою.

Залежно від способу взаємодії співучасників співучасть ділиться на: спів виконавство; співучасть за розділом ролей.

За характером участі окремих співучасників у вчиненні злочину співучасть поділяють на просту й складну. Проста співучасть (співвиконавство) передбачає таке об’єднання, де всі співучасники є виконавцями злочину і виконують однакові ролі. Така форма співучасті має два види: група без попередньої змови і група осіб з попередньою змовою. Складна співучасть передбачає вчинення кожним із учасників різних за характером і правовою оцінкою дій або бездіяльності. Характерним є розподіл ролей між співучасниками, які виступають як виконавець, організатор, підбурювач, пособник. Складна співучасть охоплює також такі форми спільної злочинної діяльності, як організована група і злочинна організація.

За стійкістю суб’єктивних зв’язків, стійкістю умислу розрізняють: групу без попередньої змови; з попередньою змовою; організовану групу; злочинну організацію.

Група осіб без попередньої змови – це два чи більше виконавців, які утворили групу для спільного вивчення злочину без попередньої домовленості між собою про це.

Вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб означає спільне вчинення цього злочину кількома (двома і більше) суб’єктами злочину, які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовились про спільне його вчинення.

Організована група – це стійке об’єднання кількох осіб (трьох і більше суб’єктів злочину), які попередньо зорганізувалися для готування або вчинення злочинів. Ознаками організованої групи є: наявність декількох осіб (трьох або більше); попередня їх зорганізованість; стійкість такого об’єднання; об’єднаність злочинів спільним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану; обізнаність всіх учасників такої групи з цим планом.

Різниця між організованою групою та групою з попередньою змовою полягає в: стійкості (для групи з попередньою змовою ця ознака не обов’язкова); спрямованість на вчинення двох або більше злочинів (група з попередньою змовою може бути створена для вчинення й одного злочину); кількості учасників – організована група складається з трьох і більше учасників, тоді як група з попередньою змовою – з двох і більше.

Злочинна організація – це стійке, ієрархічне об’єднання кількох осіб (три і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших злочинних груп.

Злочинна організація відрізняється від організованої групи: ієрархічністю, що свідчить про більш високий рівень зорганізованості такого об’єднання; спрямованістю на вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів; можливістю визнання нею об’єднання, зорганізованого не лише для безпосереднього вчинення його учасниками зазначених злочинів, а й керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так й інших злочинних груп. Створення злочинної організації та участь в ній являють собою закінчений злочин. В КК передбачена крим. відповід .за створення злочинної організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]