Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Чинність кримінального закону у просторі.

Чинність закону про кримінальну відповідальність у просторі базується на двох основних принципах: територіальному і громадянства.

Територіальний принцип чинності (дії) закону про крим. відповідальність полягає у тому, що особи, які вчинили злочин на території У., підлягають крим. відповідальності на підставі ККУ. Такими особами є громадяни У., іноземці (крім тих, стосовно яких питання про крим. відповідальність у разі вчинення ними злочину на території У. вирішується дипломатичним шляхом), а також особи без громадянства.

Злочин вважається вчиненим на території У. у випадках, коли: 1) він розпочатий і закінчений на території У.; 2) він підготовлений за межами У., а дії, що утворюють його, вчинені на території У.; 3) суспільно небезпечні дій були розпочаті або вчинені за межами У., а закінчені або злочинний наслідок настав на території У.

До складу території У. належать: а) суходіл, у т.ч. острови у відкритому морі, що належать У.; б) внутрішні води; в) надра в межах кордонів У., у т.ч. надра під територіальним морем; г) повітряний простір над суходолом і водним простором, у т.ч. над територіальним морем; д) територіальне море; е) континентальний шельф У.; е) військові кораблі чи шлюпки, що ходять під прапором У., незалежно від того, що вони у відкритому морі, в територіальних водах іншої держави чи іноземному порту; ж) військові повітряні об’єкти, які знаходяться в будь – якому місці за межами повітряного простору У.; з) невійськові кораблі чи шлюпки, що приписані до портів на території У. та ходять під прапором У. у відкритому морі; и) невійськові повітряні об’єкти, зареєстровані в У., які знаходяться у відкритому повітряному просторі.

Норми міжнародного права надають особистої недоторканності та виключають з-під крим. юрисдикції У. дипломатичних представників іноземних держав та певне коло інших іноземних громадян або частково це обмежують щодо консульських посадових осіб і консульських службовців, виходячи з принципу взаємності. Діна особи за вчинений злочин на території У. підлягають юрисдикції лише акредитуючої держави, тому питання про їх відповідальність вирішується дипломатичним шляхом.

Ці особи не підлягають юрисдикції У. лише щодо злочинних діянь, вчинених ними при виконанні своїх службових обов’язків.

Відповідно до КК і конституції У. рівними перед законом є: ПУ, народні депутати У. та судді, так само як і інші громадяни, можуть бути притягнуті до крим. відповідальності, але дещо в іншому, більш складному процесуальному порядку, який слугує додатковою гарантією їх політичній та професійній незалежності.

Відповідно до принципу громадянства ( національний) громадяни У. та особи без громадянства, які постійно проживають в У., у разі вчинення ними злочину за її межами підлягають відповідальності за ККУ як правило, тобто якщо інше не передбачене відповідними міжнародними договорами У.

Якщо громадянин У. або особа без громадянства, яка постійно проживає в У., за вчинений за кордоном злочин зазнала крим. покарання за межами У., то вони не можуть бути притягнені до крим. відповідальності за ці злочини, тобто ніхто не може бути двічі притягнений до юрид. Відповідальності одного виду за одне й те саме порушення.

У разі вчинення зазначеними особами нового злочину на території У. при його кваліфікації, призначені за нього покарання, звільнення від крим. відповідальності чи покарання суд має врахувати правові наслідки вироку суду іноземної держави.

Принцип громадянства має значення для застосування ККУ у випадках вчинення злочинів за межами У., коли на момент виявлення злочину чи встановлення винного останній перебував на тритії У. або був виданий їй.

Окрім розглянутих вище принципів дії закону у просторі доктрина виділяє ще два додаткових принципи: універсальний та реальний.

Універсальний принцип полягає в тому, що іноземці або особи без громадянства, що не проживають постійно в У, які вчинили злочин за її межами, підлягають в У. відповідальності у випадках, передбачених міжнародними договорами. Цей принцип відображає спільність інтересів кількох держав у боротьбі зі злочинами, відповідальність за які випливає з міжнародно – правових актів.

Реальний принцип полягає в тому, що іноземці та особи без громадянства, що постійно не проживають в У., підлягають крим. відповідальності за вчинені за її межами особливо тяжкі злочини проти прав і свобод громадян У. або інтересів У. він відображає прагнення держави захистити права і свободи громадян У. та свої інтереси від злочинних посягань навіть тоді, коли вони вчинюються на території інших держав.

Універсальний і реальний принципи виключають притягнення до крим. відповідальності зазначених осіб, якщо вони були засуджені за вчинені злочини іноземним судом та відбули за них покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]