Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

25.Незаконне поміщення в психіатричний заклад ( 44т.. 151 )

Являє собою спеціальний вид незаконного позбавлення волі.

З об’єктивної сторони цей злочин полягає в поміщенні в психіатричний заклад завідомо психічно здорової людини. Для складу злочину не має значення, в який саме заклад поміщено потерпілого. Злочин вважається закінченим з моменту поміщення потерпілого в психіатричний заклад.

З суб’єктивної сторони цей злочин здійснюється з прямим умислом, за якого винний усвідомлює, що поміщує в психіатричний заклад завідомо психічно здорову людину і бажає цього. Мотиви можуть бути різними і на кваліфікацію злочину не впливають. Вони можуть враховуватися при призначенні покарання.

Суб’єкт злочину спеціальний – лікар – психіатр, член комісії лікарів – психіатрів, головний психіатр.

Ч.2 ст.151 передбачає кваліфікований склад злочину, якщо він спричинив тяжкі наслідки.

Покарання: ч.1 – арешт на строк від 3 до 6 місяців або обмеження волі на строк до 2р., або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.; ч.2 – позбавлення волі на строк від 2 до 5р. з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р.

26.Загальна характеристика злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Статеві злочини мають своїм об’єктом статеву свободу особистості (зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, примушування до вступу в статевий зв’язок) або статеву недоторканість неповнолітніх (статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, і розміщення неповнолітніх).

  1. Зґвалтування та примушування до вступу в статевий зв’язок. Характеристика та розмежування ( ст. Ст. 152, 154).

Зґвалтування (ст. 152). Безпосереднім об’єктом зґвалтування є статева свобода, а якщо потерпіла особа не досягла статевої зрілості – її статева недоторканість.

З об’єктивної сторони зґвалтування полягає в статевих зносинах із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи. Тобто статеві зносини при зґвалтуванні відбуваються проти волі потерпілої особи. Внаслідок застосування фізичного насильства або погрози ним воля потерпілої особи пригнічується, а при використанні безпорадного стану воля ігнорується. Зґвалтування вважається закінченим з моменту початку статевих зносин. Фізичне насильство як ознака об’єктивної сторони зґвалтування – це фізичне подолання опору, який чинить потерпіла особа, або очікуваного опору, який обумовлений небажанням вступити з винним у статевий акт. Застосування погрози фізичним насильством як ознака об’єктивної сторони зґвалтування являє собою різного роду психічне насильство, що застосовується до потерпілої особи для того, щоб зламати її опір.

З суб’єктивної сторони зґвалтування відбувається лише з прямим умислом, за якого винний усвідомлює, що застосовує насильство, погрозу або використовує безпорадний стан потерпілої особи для вступу з нею в статеві зносини і бажає цього. Мотив зґвалтування виявляється в прагненні задовольнити статеву пристрасть, тобто це мотив сексуальний.

Суб’єктом зґвалтування – безпосереднім виконавцем злочину – може біти особа чоловічої статі, яка досягла 14р.. співучасником може бути і жінка. Крім того, безпосереднім виконавцем злочину закон визнає жінку, яка досягла 14р., коли потерпілою особою від злочину є особа чоловічої статі. Вчинення зґвалтування групою осіб передбачає: вчинення злочину кількома виконавцями, які досягли 14р.; узгодженість дій учасників групи щодо потерпілої особи. При цьому попередня змова між учасниками зґвалтування не є обов’язковою. Групове зґвалтування може мати місце як щодо однієї, так щодо кількох потерпілих осіб. Зґвалтування неповнолітньої особи має місце тоді, коли воно вчинюється щодо потерпілих осіб, які знаходяться у віці 14-18р.

Покарання: ч.1 – позбавлення волі нас строк від 3 до 5р.; ч.2 – позбавлення волі нас строк від 5 до 10р.; ч.3 - позбавлення волі нас строк від 7 до 12р.; ч.4 - позбавлення волі нас строк від 8 до 15р.

Примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 154). Під примушування розуміють протиправний вплив на жінку чи чоловіка для того, щоб примусити їх проти власної волі вступити в природний або неприродний статевий зв’язок. Злочин вважається закінченим з моменту самого примушування до вступу в статевий зв’язок.

З суб’єктивної сторони цей злочин може бути вчинений лише з прямим умислом.

Суб’єкт злочину спеціальний – це особа, щодо якої потерпіла особа є матеріально або службово залежною. Покарання: ч.1 – штраф до 5- НМДГ або арешт на строк до 6місяців; ч.2 – арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]