Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Суб'єкт злочину (поняття, ознаки).

Суб’єктом злочину є фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповідно до КК може настати крим. відповідальність.

Законодавче визначення дає можливість виділити три обов’язкові ознаки, котрі характеризують суб’єкт злочину. Це: фізична особа; осудна особа; особа, що досягла віку з якого може наставати крим. відповід. Дані ознаки є обов’язковими для будь – якого злочинного діяння. Крім зазначених ознак, є ще додаткові, факультативні ознаки, які називають спеціальними, але вони притаманні не всім злочинам. Відповідно до чинного законодавства суб’єктами злочину можуть бути: а) громадяни У.; б) особи без громадянства; в) іноземці (крім дипломатичних представників іноземних держав та інших осіб, які мають дипломатичний імунітет).

За своїм змістом ознаки спеціального суб’єкта досить різноманітні, їх можна об’єднати у три великі групи: 1) ознаки, що характеризують соціальну роль і правове становище суб’єкта; 2) фізичні властивості суб’єкта; 3) взаємовідносини суб’єкта з потерпілим. Найбільш численною є перша група, що охоплює такі ознаки, як громадянство, професія, вид діяльності, характер виконуваної роботи, участь у судовому процесі, судимість. Другу групу становлять ознаки, що характеризують вік, стать, стан здоров’я і працездатність особи. До третьої групи ознак належать ті, що стосуються родинних відносин суб’єкта з потерпілим або іншими особами, службових або інших відносин.

Суб’єкт злочину – це конкретна особа, якій притаманні певні соціальні властивості, їх сукупність утворює індивідуальний образ людини, який охоплюється поняттям «особа, яка вчинила злочин».

  1. Осудність.

Осудною визнається особа, яка під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. Таким чином, осудна особа – це фізична особа, котра за віком і станом психічного здоров’я може усвідомлювати свої діяння (усвідомлювати фактичну сторону і сусп. небезпеку) і курувати ними під час вчинення злочину.

Питання про осудність особи виникає лише в разі вчинення нею злочину. тільки осудні особи здатні правильно усвідомлювати сутність вчиненого злочину, а також характер покарання, його вид, соціальне призначення. Осудність – це нормальний психічний стан людини, характерний для її певного віку. Вона характеризується двома критеріями: юридичним і медичним.

Юридичним критерієм осудності є факт вчинення злочину психічно здоровою особою, котра здатна повністю усвідомлювати фактичну сторону і суспільну небезпеку свого діяння та керувати своїми діями під час вчинення злочину.

Медичний критерій характеризує здоровий стан психіки особи під час вчинення нею злочину, відсутність певних психічних захворювань, тобто можливість повною мірою усвідомлювати характер своїх дій (бездіяльності), усвідомлювати як фактичну сторону, так і сусп. небезпеку свого діяння (бездіяльності), а також керувати своїми діями.

  1. Вік, по досягненню якого, особа може нести кримінальну відповідальність.

Досягнення встановленого законом віку є однією з обов’язкових умов притягнення до крим. відповід. за загальним правилом крим. відповід. підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16р. – загальна дієздатність. Занижена дієздатність – виключна дієздатність – з якого може наставати крим. відповід. Особи, які вчинили злочин у віці від 14 до 16р., підлягають крим. відповід. за: умисне вбивство; посягання на державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя, захисника чи представника особи у зв’язку з діяльністю з надання правової допомоги, представника іноземної держави; умисне тяжке тілесне ушкодження; умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження; диверсію; бандитизм; терористичний акт; захоплення заручників; зґвалтування; насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом; крадіжку; грабіж; розбій; вимагання; умисне знищення або пошкодження майна; пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів; угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна; незаконне заволодіння транспортним засобом; хуліганство.

В основу встановлення можливості притягнення особи до крим. відповід. з 14р. покладені такі обставини: рівень розумового розвитку особи, який дає підставу вважати, що особа в 14р. вже розуміє сусп. небезпеку й протиправність діянь; значна поширеність цих злочинів серед підлітків; висока сусп. небезпека таких злочинів.

Особа у віці 14-16р. не несе відповід. за злочини, не передбачені у КК (що вказані вище), навіть за умови, що вона брала участь у їх скоєнні як співучасник.

У разі, коли встановити точний вік особи, яка вчинила сусп. небезпечне діяння, документально неможливо, це робиться шляхом проведення судово – медичної експертизи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]