Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

21. Незаконне розголошення лікарської таємниці (145).

Законодавство У. забороняє медичним працівникам розголошувати лікарську таємницю, а при використанні даних у наукові і навчальній роботі обов’язкова анонімність пацієнта. Заборона розголошення лікарської таємниці необхідна для охорони прав пацієнта, його життя і здоров’я.

З об’єктивної сторони цей злочин полягає в розголошенні лікарської таємниці особою, якій вона стала відома у зв’язку з виконанням професійних чи службових обов’язків, якщо таке діяння спричинило тяжкі наслідки. Суб’єктивна сторона – умисел. Суб’єкт – особа, якій таємниця стала відома в зв’язку з виконанням професійних чи службових обов’язків.

Покарання: штраф до 50 НМДГ або громадські роботи на строк до 240 годин, або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3р., або виправні роботи на строк до 2р.

22. Загальна характеристика злочинів проти волі, честі та гідності особи.

Всі злочини, передбачені третім розділом ОЧ КК, своїм основним безпосереднім об’єктом мають волю, честь та гідність особи. Це: незаконне позбавлення волі або викрадення людини; захоплення заручників; підміна дитини; торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людей; експлуатація дітей; незаконне поміщення в психіатричний заклад.

23. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини ( ст. 146 ) .

З об’єктивної сторони цей злочин полягає в протиправній забороні людині вибирати за своєю волею місце перебування, або таємному чи відкритому її захопленні.

За ст. 146 карається лише незаконне позбавлення волі. Тому відповід. виключається, коли особу було позбавлено волі внаслідок акту необхідної оборони або крайньої необхідності, або в результаті акту правомірного затримання.

З суб’єктивної сторони цей злочин вчиняється лише з прямим умислом і може характеризуватися різним мотивами.

Суб’єктом незаконного позбавлення волі, передбаченого ст. 146, є лише приватна особа. Службові особи за подібного роду дії несуть відповід. за перевищення влади.

Ч.2 ст. 146 вважає кваліфікуючими ознаками цього злочину незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені щодо малолітнього чи з корисливих мотивів, щодо двох або більше осіб, за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або такі, що супроводжувалися заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснювані протягом тривалого часу.

У ч.3 ст. 146 передбачені особливо кваліфікуючі обставини цього злочину: вчинення його організованою групою, або спричинення внаслідок позбавлення волі або викрадення тяжких наслідків.

Покарання: ч.1 – обмеження волі на строк до 3р. або позбавлення волі на той самий строк; ч.2 – обмеження волі на строк до 5р. або позбавлення волі на той самий строк; ч.3 – позбавлення волі на строк від 5 до 10р.

24. 3Ахоплення заручників ( 147 )

Ця стаття включена до КК відповідно до міжнародної конвенції, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН у 1979р., до якої приєдналася й У.

Об’єктом є не тільки особиста воля, але й особиста безпека особи, яка захоплена як заручник.

З об’єктивної сторони захоплення заручника – це його викрадення, яке може бути таємним або відкритим, вчиненим шляхом обману, з насильством, в тому числі із застосуванням зброї або може обійтися без такого насильства. Тримання заручника – це логічний наслідок його захоплення, хоч тримання і може здійснюватися особою, яка не бере участь у захопленні. Тримання – це позбавлення заручника волі. Захоплення і тримання заручника відрізняється від злочину, передбаченого ст. 146 КК, особливою метою, яку переслідує суб’єкт злочину. злочин вважається закінченим з моменту захоплення або тримання заручника. Подальші насильницькі дії щодо заручника, якщо вони утворюють самостійні злочини, кваліфікуються додатково за іншими ст. ОЧ КК. Суб’єкт злочину – будь – яка особа, яка досягла 14р. у ч. 2 ст .147 передбачені такі кваліфікуючі ознаки злочину: здійснення цього злочину щодо неповнолітнього або організованою групою, або дії, які поєднані з погрозою знищення людей, або такі, що спричинили тяжкі наслідки.

Покарання: ч. 1 – позбавлення волі на строк від 5 до 8р.; ч.2 – позбавлення волі на строк від 7 до 15р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]