Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

Звільнення від крим. покарання – це здійснювана відповідно до крим. та крим. – процесуального закону відмова держави в особі компетентних органів від притягнення особи, яка вчинила злочин, до крим. відповід.

За своїм змістом звільнення від крим. відповід. характеризується такими положеннями: не відбувається державний осуд особи, яка вчинила злочин; до винного не застосовується покарання; особа вважається такою, що не має судимості.

Види звільнення від крим. відповід.: у зв’язку з дійовим каяттям; у зв’язку з примиренням винного з потерпілим; у зв’язку з передачею особи на поруки; у зв’язку зі зміною обстановки; у зв’язку із закінченням строків давності; на підставі закону про амністію або акта помилування; у зв’язку із застосуванням до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру; спеціальні види звільнення від крим. відповід., передбачені ОЧ КК.

За характером обов’язковості застосування звільнення від крим. відповід. поділяються на: факультативні – звільнення у зв’язку з передачею особи на поруки, у зв’язку зі зміною обстановки, із закінченням строків давності за особливо тяжкий злочин; обов’язкові характеризуються відсутністю в уповноваженого органу права вирішувати питання про звільнення від відповід. на власний розсуд.

Залежно від можливості зобов’язати особу, звільнену від крим. відповід., виконати певні обв’язки, поділяються на: умовні – звільнення у зв’язку з передачею особи на поруки, звільнення із застосуванням примусових заходів виховного характеру; безумовні – не передбачають можливість скасування прийнятого рішення про звільнення від відповід. залежно від поведінки того, відносно кого було прийняте таке рішення.

  1. Види звільнення від покарання та його відбування.

Звільнення засудженого від покарання або від подальшого його відбування, заміна більш м’яким, а також пом’якшення призначеного покарання, крім звільнення від покарання або пом’якшення покарання на підставі ЗУ про амністію чи акта про помилування, може застосовуватись тільки судом у випадках, передбачених ККУ.

Відповідно до крим. законодавства існують такі види звільнення від покарання та його відбування: 1) звільнення від покарання без його призначення (у зв’язку з втратою особою сусп. небезпеки; у зв’язку з давністю притягнення до крим. відповід.; у зв’язку з хворобою особи; неповнолітніх із застосуванням примусових заходів виховного характеру;); 2) звільнення від подальшого відбування покарання (із випробуванням; із випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 7р.; у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку; умовно – дострокове звільнення; у зв’язку з психічною хворобою; у зв’язку з іншою тяжкою хворобою; вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3р.; у зв’язку із законом про амністію; у зв’язку з декриміналізацією діяння, за яке особу засуджено); 3) заміна покарання більш м’яким (невідбутої частини покарання; вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей віком до 3р.; у зв’язку із законом про амністію; на підставі акту про помилування); 4) пом’якшення покарання (на підставі закону про амністію; якщо призначена засудженому міра покарання перевищує санкцію нового закону).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]