Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

8. Загальна характеристика злочинів проти життя та здоров’я особи.

Життя людини є найвищою соціальною цінністю. Кожна людини має невід’ємне право на життя і ніхто не може свавільно позбавити людину життя. Тому злочини поти життя становлять велику 38усп.. Небезпеку.

Вбивство – умисне або необережне заподіяння смерті іншій людині – це позбавлення її життя. Об’єктом вбивства є життя людини. Початком життя вважають початок фізіологічних пологів, а кінцевим моментом є біологічна смерть. Самогубство або замах на самогубство злочином не вважається. З об’єктивної сторони вбивство може бути здійснене шляхом дії або бездіяльності. Обов’язковою ознакою закінченого складу вбивства є настання злочинного наслідку –смерті людини. При цьому необхідно встановити причинний зв’язок між діянням винного і настанням смерті потерпілого. З суб’єктивної сторони вбивство може бути вчинене як за умислом, так і через необережність. Правильна кваліфікація умисного вбивства передбачає ретельне дослідження його мотивів і мети. Суб’єкт вбивства – будь – яка особа, яка досягла 14р. за вбивства, передбачені 38ус .115-117, і 16р. – за вбивства за 38ус. 118 і 119.

Види вбивств. За суб’єктивною стороною розрізняють умисні вбивства і вбивства через необережність. У свою чергу умисні вбивства розрізняють за степенем своєї 38усп.. Небезпеки на три види: просте вбивство, тобто вчинене без обтяжуючих чи пом’якшуючих обставин; вчинене за обтяжуючих обставин, так зване кваліфіковане вбивство і вчинене за пом’якшуючих обставин – привілейоване вбивство. Цей розподіл має дуже важливе практичне значення, оскільки вразі вчинення умисного вбивства за наявності як обтяжуючих, так і пом’якшуючих обставин, вчинення належить кваліфікувати як вбивство за пом’якшуючих обставин.

9.Умисне вбивство ( 38т.. 115)

Види вбивств. За суб’єктивною стороною розрізняють умисні вбивства і вбивства через необережність. У свою чергу умисні вбивства розрізняють за степенем своєї 39т.39.. Небезпеки на три види: просте вбивство, тобто вчинене без обтяжуючих чи пом’якшуючих обставин; вчинене за обтяжуючих обставин, так зване кваліфіковане вбивство і вчинене за пом’якшуючих обставин – привілейоване вбивство. Цей розподіл має дуже важливе практичне значення, оскільки вразі вчинення умисного вбивства за наявності як обтяжуючих, так і пом’якшуючих обставин, вчинення належить кваліфікувати як вбивство за пом’якшуючих обставин.

Умисне вбивство без обтяжуючих і пом’якшуючих обставин (просте вбивство) (ч.1 ст. 115)– має місце в тих випадках, коли у вчиненому відсутні ознаки вбивства, передбачені ч.2 ст. 115, 39т.. 116-118. За ч.1 ст. 115 кваліфікуються вбивства, вчинені в бійці, з помсти, не ґрунті особистих взаємовідносин, з ревнощів, зі співчуття та 39т.. Покарання – позбавлення волі 7-15р.

Умисне вбивство за обтяжуючих обставин (кваліфіковане вбивство) (ч.2 ст. 115). Обтяжуючі обставини перераховані в п. 1-13 ч.2 ст. 115. (умисне вбивство (у.в.) двох або більше осіб; у.в. малолітньої дитини або жінки, яка завідомо перебувала у стані вагітності; у.в. заручника; у.в., вчинене з особливою жорстокістю; у.в., вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб; у.в. з корисливих мотивів; у.в. з хуліганських мотивів; у.в. особи чи її близького родича у зв’язку з виконанням цією особою службового чи громадського обов’язку; у.в., вчинене з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення; у.в. поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом; у.в., вчинене на замовлення; у.в., вчинене за попередньою змовою групою осіб; у.в., вчинене повторно) Для застосування 39т.. 115 досить наявності хоча б однієї з указаних в ній обтяжуючих обставин. Умисне вбивство карається позбавленням волі на строк 10-15р. або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна у випадку, передбаченому 39т.. 115.

Умисне вбивство з пом’якшуючих обставин: у.в., вчинене в стані сильного душевного хвилювання; у.в. матір’ю своєї новонародженої дитини; у.в. при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]