Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Перелік основних і додаткових видів покарань.

Система покарань – це вичерпний загальнообов’язковий для суду перелік видів покарань, що характеризується внутрішньою єдністю та узгодженістю.

За порядком призначення покарання поділяються на такі види: основні, додаткові, покарання, що можуть призначатися і як основні і як додаткові.

До основних видів покарання належать: громадські роботи; виправні роботи; службові обмеження для військовослужбовців; арешт; обмеження волі; тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців; позбавлення волі на певний строк; довічне позбавлення волі.

Додаткові покарання не призначаються самостійно, а тільки в сукупності з основними, додатково до них. Належать: позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу; конфіскація майна.

Покарання, що можуть призначатися і як основні і як додаткові – тобто як основні вони застосовуються на загальних підставах, як додаткові – в межах, установлених ОЧ КК. Належать: штраф; позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

  1. Позбавлення волі (характеристика).

Позбавлення волі – один із видів основних покарань, який полягає в примусовій ізоляції засудженого та поміщенні його на певний строк до крим. – виконавчої установи. Може застосовуватися лише тоді, коли воно вказане в санкції статті КК, а також при заміні довічного позбавлення волі позбавлення волі на певний строк у порядку амністії чи помилування. Вид крим. – виконавчої установи визначається відповідним органом крим. – виконавчої системи. Такими установами є: виправно – трудові колонії; тюрми; виховно – трудові колонії (для неповнолітніх).

При позбавленні волі засуджений обмежується в праві вільного пересування і користування своїм часом, вибору місця проживання та місця і часу праці, на відпочинок, освіту тощо. Його життя і діяльність підпорядковані установленому режиму відбування цього покарання.

Звільнення від відбування позбавлення волі з випробуванням може застосовуватися лише тоді, коли воно призначене на строк більше 5-ти років.

Довічне позбавлення волі встановлюється за вчинення особливо тяжких злочинів і застосовується тільки у випадках, спеціально передбачених КК, якщо суд не вважає за можливе застосувати позбавлення волі на певний строк. Довічне позбавлення волі – найсуворіший із усіх видів основних покарань. Застосовується судом тільки тоді, коли воно вказане в санкції статті ОЧ КК. Не застосовується довічне позбавлення волі до: осіб, що вчинили злочин у віці до 18р.; …понад 65р.; що були у стані вагітності під час вчинення злочину; у стані вагітності на момент постановлення вироку.

  1. Виправні роботи, громадські роботи (характеристика, відповідальність від ухилення від відбування цього покарання).

Громадські роботи полягають у виконанні у вільний від роботи чи навчання денний час безоплатних суспільно – корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Закон не передбачає можливості звільнення осіб, засуджених до громадських робі, від відбування покарання з випробуванням, умовно – дострокового їх звільнення від покарання, а також заміни невідбутої частини покарання більш м’яким покаранням. Дані роботи встановлюються на строк від 60 до 240 годин і відбуваються не більше як 4 години на день. Громадські роботи не призначаються інвалідам І або ІІ групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби).

Покарання у вигляді виправних робіт встановлюється на строк від д6 місяців до 2-х років і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленого вироком суду, в межах від 10 до 20%. Не застосовуються до вагітних жінок та жінок, які перебуваються у відпустці по догляду за дитиною, до непрацездатних, до осіб, що не досягли 16р., та тих що досягли пенсійного віку, а також, до військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, суддів, прокурорів, адвокатів, державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування. Не може застосовуватися до безробітних. Ухилення від відбування виправних робіт утворює склад злочину, передбаченого ККУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]