Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

30.Перешкоджання здійснення виборчого права ( ст. 157 )

Ч.1 цієї статті передбачає відповідальність за перешкоджання насильством, обманом, погрозами, підкупом або іншим чином вільному здійсненню громадянином права обирати і бути обраним ПУ, народним депутатом У., депутатом ВР АРК, депутатом місцевої ради або сільським, селищним, міським головою, вести передвиборну агітацію.

З об’єктивної сторони цей злочин виражається в двох самостійних діях: 1) у перешкоджанні вільному здійсненню громадянином права обирати і бути обраним; 2) у перешкоджанні здійсненню права вести передвиборну агітацію. Перешкоджання – це активний вплив на волю особи з метою примусити її відмовитися від участі у виборах або змінити зміст свого волевиявлення. Злочин вважається закінченим з моменту перешкоджання, тобто здійснення тиску на волю потерпілої особи, незалежно від того чи добився винний бажаного результату під час виборів чи ні. Способи перешкоджання можуть бути різними – насильство, обман, погрози, підкуп, ненадання приміщення для зборів виборців або неповідомлення про зміну часу зустрічі з кандидатом, необґрунтована відмова депутату виступити на телебаченні зі своєю програмою тощо. Суб’єктивна сторона – прямий умисел. Суб’єкт – будь – яка особа, яка досягла 16р.

Ч.2 посилює відповід., якщо цей злочин вчинений за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням влади або службового становища.

У ч. 2 і 3 передбачена відповід. спеціальних суб’єктів – члена виборчої комісії чи службової особи з використанням влади або службового становища.

Покарання: ч.1 – обмеження волі на строк від 3 до 5р. або позбавлення волі на строк 2-4р.; ч.2 – позбавлення волі на строк 3-5р.; ч.3 – позбавлення волі на строк 7-12р.

  1. Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів ( ст. 158).

Предметом цього злочину є передбачені законом про вибори виборчі документи: виборчі бюлетені, списки виборців, протоколи підрахунку голосів, заяви кандидатів про згоду балотуватися, протоколи результатів голосування тощо.

Об’єктивна сторона може виявлятися в певних діях: 1) видачі членом виборчої комісії виборчого бюлетеня особі, яка не внесена до списку виборців або у видачі виборцю виборчих бюлетенів замість інших виборців; 2) вчиненні підлогу, тобто виготовленні виборчого документа невстановленого зразка чи виготовлення у спосіб, не передбачений законом, внесенні до виборчого документа завідомо неправдивих відомостей чи будь – яка інша його підборка; 3) використання завідомо підробленого виборчого документа, тобто пред'явленні його до виборчої комісії, органів влади, керуючих виборчою кампанією, відповідальних за її проведення завідомо неправильному підрахунку голосів, тобто умисному зменшенні або збільшенні кількості голосів, поданих за того чи іншого кандидата, або завідомо неправильному оголошенні результатів виборів, тобто оголошенні їх такими, що відбулися, або, навпаки, що не відбулися, оголошення вибраним кандидата, який насправді потрібної кількості голосів не набрав і навпаки. Для закінченого злочину досить вчинити будь-яку з перерахова­них дій. Суб'єктивна сторона цього злочину передбачає прямий умисел. Суб'єктом незаконної видачі виборчого бюлетеня, а також завідомо неправильного підрахунку голосів або завідомо не правильного оголошення результатів виборів може бу­ти тільки член виборчої комісії; за ч. 2 ст. 158 суб'єкт — будь-яка особа, яка досягла 16-ти років.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 158 — обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк до трьох років; за ч. 2 ст. 158 — позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років; за ч. З ст. 158 — позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи зай­матися певною діяльністю на строк до трьох років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]