Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Кримінальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

1. Перелік питань, що охоплюють зміст робочої програми дисципліни Кримінальне право України Загальна частина

  1. Поняття кримінального права, його предмет, методи та завдання.

Кримінальне право – це система, сукупність юридичних норм прийнятих ВРУ, що встановлюють, які суспільно небезпечні діяння є злочинами і які покарання підлягають застосуванню до осіб, що їх вчинили.

Предметом регулювання КП виступають суспільні відносини, що виникають у наслідок вчинення злочину – кримінально – правові відносини. Виникають з моменту порушення особою норм кримінального закону, в зв’язку з чим відповідна особа повинна понести кримінальне покарання. Предметом КП є злочин і покарання.

Метод правового регулювання – це сукупність певних засобів, за допомогою яких регламентуються та охороняються стосунки між людьми, між громадянами та організаціями, між громадянами та державою. Метод регламентування кримінально – правових відносин – примусовий і застосовується лише до особи, яка вчинила злочин, як правило, шляхом покарання.

Методи: 1) Діалектичний метод. Дає змогу розкривати філософську сутність проблем, специфічних для КП. Такі категорії діалектики, як причина і слідство, необхідність і випадковість, можливість і дійсність, сутність і явище, зміст і форма використовується в науці КП під час розгляду причинного зв’язку, трактування вини та її форм, стадій вчинення злочину та інше. 2) юридичний або догматичний, метод заснований на використанні правил формальної логіки для пізнання права. Він полягає у формулюванні і розкритті юридичних понять, побудові юридичних конструкцій, з’ясуванні справжнього значення законів шляхом їх тлумачення. 3) соціологічний метод полягає у дослідженні злочину і покарання як явищ соціальних. Соціологічний метод дає можливість робити висновки про ефективність кримінальних законів, надає істотну допомогу в процесі правотворчості. 4) Метод системного аналізу припускає вивчення кримінального права і його інститутів як цілісної системи, що складається з низки підсистем, структурні елементи яких перебувають у тісній єдності та інтеграції. 5) Метод порівняльного правознавства, або компаративістський метод, полягає у вивченні норм КП держав далекого і близького зарубіжжя з метою зіставлення, порівняння з нормами КПУ. 6) Історичний або генетичний метод, припускає вивчення норм КП в історичному розвитку. Серед основних додаткових методів є: методи математичного моделювання екстраполяції, експертних оцінок, психологічного аналізу, експерименту тощо.

Двома основними завданнями кримінального закону є: 1) правове забезпечення охорони певних суспільних відносин та соціальних благ; 2) запобігання злочинам. Засобом захисту є встановлення вичерпного переліку суспільно небезпечних діянь, які визначаються злочинами, та встановлення відповідних мір кримінального покарання. КП, виконуючи задачі, здійснює ряд функцій: охоронну, попереджувальну, виховну, регулятивну.

  1. Система кримінального права України.

КП як сукупність юридичних норм являє собою цілісну систему, окремі елементи якої взаємопов’язані і знаходяться в нерозривному зв’язку. КПУ складається з Загальної та Особливої частин.

ЗЧ КК містить норми загального значення; їхня дія поширюється на всі приписи ОС КК. Норми ЗЧ вміщені 15р. і складають в сукупності 108 статей, що визначають: завдання КК, підстави кримінальної відповідальності, чинність КК щодо діянь, учинених на території У. і за її межами, чинність крим. закону у часі, поняття злочину, форми вини, обставини, що містять суспільну небезпечність або протиправність діяння, стадії вчинення злочину, види покарань, загальні засади призначення покарань, погашення та зняття судимості.

Сутність і призначення норм ЗЧ КК виявляється лише в органічній єдності з положеннями його ОЧ. Складається з 20р. і містить 447статей, у яких визначається: конкретні норми, які забороняють вчиняти те чи інше діяння; відповідне покарання винної особи за порушення цих норм; підстави й умови, за наявності яких особа може бути звільнена від крим. відповідальності; окремі поняття.

Крім ЗЧ та ОЧ, ККУ містить прикінцеві та перехідні положення, які складаються з двох розділів, (а також додаток з Переліком майна, що не підлягає конфіскації за судовим вироком - ?).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]