Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
философия истории Бойченко.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 7. Плюралістичний характер некласичної філософії історії

Перехід від моноцентричної, лінійної до поліцентричної, нелінійної парадигми історичного мислення як провідна тенденція переходу від класичної до некласичної філософії історії. Зміщення від моністичного тлумачення до плюралістичного розгляду історичного процесу, від його генералізуючого вивчення до індивідуалізуючого, від розсудково-абстрактного, есенційного пояснення до цілісного, заснованого на використанні всіх здатностей осягнення людиною історичного світу, його осмислення. Основні напрями некласичної філософії історії. Неомарксистське розуміння історичної реальності. Цивілізаційна філософія історії (М. Данилевський, О. Шпенглер, А. Тойнбі, П. Со-рокін). Гносеологічний напрям (В. Віндельбанд, Г. Ріккерт, Г. Зіммель, Р, Коллінгвуд). Концепції доіндустріального, індустріального та пост-індустріального суспільства (Р. Арон, У. Ростоу, Д. Белл, Г. Конн, А. Тоффлер, Ж. Фурастьє, Й. Масуда). Герменевтична філософія історії (В. Дільтей, Е. Гуссерль, Г. Гадамер, П. Рікьор). Екзистенційне трактування історичного процесу (С. Кіркегор, М. Бердяев, Л. Шестов, М. Хайдеггер, Ж. П. Сартр, А. Камю, X. Ортега-і-Гассет, М. Унамуно). Інтерпретація історичної реальності в сучасній німецькій "практичній філософії" (Ю. Габермас, К. О. Апель, Н. Луман, X. Йонас, Г. Люббе).

Людиноцентризм історії та історичний синтез як основні проблеми школи "Анналів" (М. Блок, Л. Февр, Ф. Бродель, Ж. ле Гофф). Філософія історії як соціологія (Ф. Тьонніс, Е. Дюркгейм, М. Вебер, А. Рік, П. Бурд'є). Історіософія в Україні (Г. Кониський, М. Драгоманов, М. Грушевський).

Тема 8. Історія як предмет філософського розгляду. Єдність і розмаїття всесвітньої історії.

Історія як поняття історичної науки і як філософська категорія. Історія та суспільства: спільні та специфічні характеристики. Історичні закони як інваріантне начало всесвітньо-історичного процесу, яке зумовлює його єдність та багатоманітність форм їх вияву. Єдність сутності та розмаїття явищ в історії. Проблема співвідношення загального, особливого та індивідуального, глобального й регіонального (локального), центру та периферії, класичних і некласичних форм, віковічного та плинного в історичному процесі. Особливості взаємозв'язку спільнот і суспільств різного та одного історичного типу. Історія як єдиний теоцентричний (християнство, Г. Гегель, В. Соловйов, Л. Карсавін) чи природно-історичний (К. Маркс, Ф. Енгельс, марксизм) процес та історія як множина автономних утворень — етносів, суспільств, культур, цивілізацій (Д. Віко, Г. Гердер, М. Данилевський, О. Шпенглер, А. Тойнбі, С. Хантінгтон). Співвідношення формаційного та цивілізаційного підходів до осмислення історичного процесу.

Тема 9. Суб'єкт історії,: людина, спільнота і суспільство

Антропосоціогенез як двоєдиний процес виникнення людини і суспільства. Людина в суспільствах різних історичних типів. Людина в стародавніх суспільствах. Людина як індивід. Особливості й умови виникнення людської особистості. Особистість як поєднання суспільно-типових та унікальних рис людини. Суспільна необхідність та свобода волі людини, особливості їх співвідношення в суспільствах різних історичних типів. Уявлення про долю людини в різні історичні епохи. Доля як результат конкретних об'єктивних історичних умов та активної творчої діяльності людини. Людина як основа і рушій історії, міра її самореалізованості та мета. Людина як біологічна істота, соціально-історичний суб'єкт та екзистенція. Спільні та специфічні характеристики людства, суспільств, культур, цивілізацій, народів, мас, етносів та соціальних спільнот, поколінь та окремих людей як суб'єктів історії. Перегляд тези про світобудівниче призначення суб'єкта

як сенсу людського життя у філософії XX ст. (філософія життя, екзистенціалізм, філософська антропологія, релігійна філософія). Свобода і відповідальність суб'єкта історії. Піднесення значення та відповідальності суб'єкта перед історією за умов глобальної антропологічної катастрофи.