Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Школа вища Подоляк Юрченко.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Л.Г. Подоляк, В.І. Юрченко

«психолопя вищоїи

пГ. Подоляк, В.І. Юрченко

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ»

Передмова

В умовах реформування вищої освіти в Україні пріоритетна увага надаватися підготовці нової генерації педагогічних і науково-кадрів - національної еліти, яка здатна оволодіти новою освітньо-світоглядною парадигмою національно-державного творення, гуманного вознесіння самоцінної особистості вихованця. Однією з передумов вирішення цього надзвичайно важливого і складного завдання е підвищення рівня психологічної культури, зокрема, шляхом покращання псйхолого-педагогічної підготовки майбутніх викладачів вищої школи.

Курс психології вищої школи є теоретичною основою психологічної підготовки студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, а також аспірантів до майбутньої педагогічної та науково-педагогічної діяльності.

Мета курсу «Психологія вищої школи»: забезпечити загальну теоретичну підготовку магістрантів і аспірантів у галузі психології вищої шдели, яка слугуватиме основою для їхньої практичної роботи, що пов'язана з викладацькою діяльністю.

Завдання вивчення дисципліни:

.,:- • опанування знаннями про психологічні особливості студентського періоду життя людини;

і • усвідомлення закономірностей професійного становлення та особистісного зростання майбутніх фахівців;

  • вивчення психологічних аспектів навчання і виховання студентської молоді;

  • усвідомлення психологічних особливостей науково- педагогічної діяльності та шляхів її опанування;

ас- • сприяння професійному самовизначенню і набуття студентами пррфееійно-педагогічної ідентичності;

''■■■-- ' • розвиток таких якостей особистості, що мають для майбутнього викладача професійне значення.

* Місце курсу в професійній підготовці майбутнього викладача

Зміст курсу «Психологія вищої школи» складений із врахуванням тога, що студенти протягом навчання в педагогічному університеті "Р^пухали теоретичний курс вікової та педагогічної психології. Він є його Лог'Чним продовженням і вміщує теоретичні проблеми розвитку, навчання Та*иховання студентів, питання особистості та діяльності викладача ВНЗ, а також передбачає

практичне ї роботи.

оволодіння вміннями та навичками

Студент, який вивчає курс психології вищої школи, повинен:

  • засвоїти понятійний апарат даної галузі психологічної науки;

  • опанувати систему психологічних знань і набути практичних умінь аналізу й оцінки психологічних явищ, які породжуються умовамк навчально-виховного процесу у вищій школі;

  • удосконалювати навички самостійної навчальної роботи^ вміння опрацьовувати наукові літературні джерела;

  • на основі самопізнання формувати власний стиль науков педагогічної діяльності та професійного спілкування.

Згідно з навчальним планом конкретного інституту (факультету) спеціальності вивчення курсу завершується складанням екзамену отриманням заліку.

Загальний обсяг курсу «Психологія вищої школи» становить 106 годин, з них 24 години - лекційних, 22 - практично-семінарських і 62 години відведено на самостійну роботу студентів.

Залежно від навчального плану конкретної спеціальності розподіг годин може бути змінено, зокрема шляхом збільшення часу на самостійн роботу.

Зміст самостійної роботи з курсу «Психологія вищої школи» спрямований на поглиблення теоретичних знань, розвиток самостійного мислення і набування вмінь опрацювання наукової літератури. Все це повинно сприяти професійному самовизначенню майбутніх викладачів.

Від слухачів (магістрантів, аспірантів) вимагається:

  • Засвоєння понятійного апарату науки (ведення тематичного словника).

  • Опрацювання літератури з кожної теми за формою, яка обирається самостійно (конспект, тезиси, план, таблиця, схема, висновки тощо), з визначенням свого особистісного ставлення до змісту роботи ( бажанням). Список рекомендованої літератури до кожної теми можи доповнити науковими працями, які слухач знайшов самостійно. Доціл порівнювати виклад (або зміст) матеріалу з певного питання в різни: джерелах. Якщо наукові положення в них повторюються, можна лиш анотувати статтю.

  • Висловити своє міркування щодо питань проблемного] характеру, які подані до кожної теми. Вони спрямовані на усвідомленн актуальних проблем і пошук шляхів їх вирішення, загострення уваги на суперечностях, які залежать від конкретних умов педагогічного процесу і життєвих обставин.

  • Доцільно основний зміст кожної теми подати у вигляді таблиці

чи схеми, проаналізувати та доповнити запропоновані таблиці.

  • Виконати завдання на розвиток рефлексивних процесів, аналіз і оцінку власної навчальної діяльності, визначення професійних рис своєї особистості тощо.

  • Наприкінці опрацювання курсу важливо дати загальну самооцінку якості його засвоєння в цілому (або окремих тем). Доцільно поставити собі конкретну оцінку. При цьому обов'язково зазначити свої критерії оцінювання та що було зроблено, щоб відповідати їм.

Автори навчального посібника переконані в особистісній гідності кожного магістранта та аспіранта, його відповідальності за наслідки свого професійного вибору, бажанні вчитися самостійно й творчо.

Л.Г. Подоляк, В.І. Юрчвнко

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ»

ГЛодотк, В.І. Юрчвшю

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ»

ТИПОВА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

З ДИСЦИПЛІНИ

ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ

Напрям підготовки: всі напрями Спеціальність: для магістрів усіх спеціальностей

І.Зміст курсу

Модуль 1. ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ: СТУДЕНТСЬКИЙ ПЕРІОД

ЖИТТЯ ЛЮДИНИ