Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Школа вища Подоляк Юрченко.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

III. Педагогічний контроль

Педагогічний контроль за навчально-професійною діяльністю слухачів (магістрантів і аспірантів) здійснюється в таких формах:

а) поточний контроль відбувається за результатами виконання самостійних робіт (опрацювання психологічної літератури, написання Рефератів, конспектування першоджерел, ведення психологічного словника, складання тестів тощо);

б) залік виставляється наприкінці семестру на основі поточного контролю з урахуванням відвідування занять, виступів на семінарах, якості самостійної навчальної роботи;

в) умовою допуску магістранта до екзамену є виконання ним усіх індивідуальних завдань. До екзаменаційного білету включається 2 теоретичні питання й одне практичне завдання.

Л.Г. Подоляк, В.І. Юрченко

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ Ь

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ»

Слухач може бути звільнений від складання екзамену результатами його роботи впродовж семестру. Йому виставляється оцік поточного контролю.

Критерії та норми оцінювання знань слухачів із психології вищої школи

При оцінюванні знань, умінь і навичок слухачів із психології виї школи враховується:

  1. характер засвоєння наявних знань слухача з психології (рівеь усвідомлення, міцність запам'ятовування, обсяг, повнота і точність знань);

  2. якість актуалізації слухачем знань із психології вищої шког (логіка мислення, аргументація, послідовність і самостійність виклг культура професійного мовлення);

  3. рівень оволодіння відомими прийомами аналізу психологічні/ фактів, сформованості умінь і навичок використання засвоєних знань практиці;

4) прояв творчості й самостійності в навчально-пізнавальнії! діяльності;

5) якість виконання роботи (зовнішнє оформлення, своєчасніст виконання, ретельність тощо).

Особливими вимогами до знань слухачів із психології вищої школи є:

  • знання психологічних основ навчання і виховання у вищі школі як однієї з найважливіших передумов розвитку особиі майбутнього викладача;

  • усвідомлення психологічних закономірностей формуванні особистості студента в період вузівського навчання;

  • уміння показати можливості застосування здобуткі психологічної науки для підвищення ефективності науково-педагогічної діяльності, виховання і навчання студентської молоді;

  • розуміння ролі психолого-педагогічної підготовки майбутнього викладача вищого навчального закладу.

Норми оцінювання:

Оцінки «відмінно» заслуговує слухач, який виявив всебічні, систематичні й глибокі знання навчального матеріалу і вміння вільно виконувати передбачені програмою завдання, ознайомлений з основною і додатковою психологічною літературою.

Зазвичай, оцінка «відмінно» ставиться студентам, які засвоїли взаємозв'язок основних категорій і понять психології вищої школи, усвідомлюють значення наукових знань для організації педагогічного процесу та науково-педагогічної діяльності викладача, творчо використовують їх при розв'язанні ситуаційних психологічних задач.

Оцінки «добре» заслуговує студент, який виявив повне знання навчального матеріалу, успішно виконав передбачені програмою завдання, засвоїв рекомендовану основну психологічну літературу.

Як правило, оцінка «добре» виставляється студентам, які засвідчили систематичні знання із психології вищої школи і здатні до їх самостійного поповнення та оновлення під час подальшої навчальної роботи і професійної діяльності. Проте при цьому вони допустили несуттєві неточності, пропуски, помилки, які змогли самостійно виправити.

Оцінки «задовільно» заслуговує студент, який виявив знання основного навчального матеріалу в обсязі, потрібному для подальшого навчання і майбутньої роботи за професією, частково справився з виконанням передбачених програмою завдань, ознайомлений із частиною рекомендованої основної психологічної літератури.

Зазвичай, оцінка «задовільно» виставляється студентам, які допустили суттєві помилки у відповіді на семінарському занятті, іспиті або при виконанні залікових завдань, але продемонстрували здатність усунути ці помилки за допомогою викладача.

Оцінка «незадовільно» виставляється студентові, який виявив значні прогалини в знаннях основного навчального матеріалу, допустив принципові помилки у виконанні передбачених програмою завдань, не знайомий з основною психологічною літературою.

Як правило, «незадовільна» оцінка виставляється студентам, в яких відсутні знання з психології вищої школи, або їх недостатньо для продовження навчання чи початку професійної діяльності.

Л.Г. Подоляк, В.І. Юрчвнко

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇЦ

В.І. Юрчвнко

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ»