Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
философия истории Бойченко.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

1.4.2. Співвідношення філософського, релігійного та міфологічного осягнення історії

Що ж спільного між філософським світоглядним осягненням історії і міфологічним та релігійним світоглядом і чим вони різняться?

1.4.2.1. Дві площини співвіднесення філософського, релігійного й міфологічного осмислення історичного процесу. Слід зазначити, що всі три типи світогляду — міфологічний, релігійний і філософський — постають не тільки як три прогресуючі, послідовні основоположні форми осягання історичної реальності. Не меншою мірою вони виступають як три співіснуючі й сьогодні способи осмислення історичного процесу. Кожен з цих світоглядів характеризується власним, лише йому притаманним, підходом до вираження й тлумачення людської історії. Тому будь-який з них є однаково необхідним, по-своєму повноцінним і "рівноправним" щодо інших, а в якомусь вимірі — навіть таким, що має переваги над двома іншими.

1.4.2.2. Особливість зв'язку світовідчуття, світосприйняття і світорозуміння у філософському історичному світогляді. Найчіткіше виражені особливості міфологічного та релігійного світогляду ми розглянули раніше. Зокрема, ми переконалися в тому, що провідним світоглядним рівнем міфологічного освоєння світу історичних подій є світовідчуття, засноване передусім на дії органів чуття людини; а релігійного — світосприйняття, що спирається насамперед на продуктивну здатність людської уяви.

Світоглядне філософське осмислення історичного процесу так само, як і міфологічне чи релігійне містить всі три рівні смисложиттєвого відношення "людина—світ історії—світовідчуття, світосприйняття й світорозуміння історичної реальності". Однак домінуючим світоглядним рівнем тут виступає вже не світовідчуття, як у міфології, і не світосприйняття, як у релігії, а історичне світорозуміння.

1.4.2.3. Пізнавальні засади філософського осягнення історії. Відповідним чином змінюється й співвідношення ролей основних пізнавальних здатностей у філософському світоглядному осмисленні своєрідності історичної дійсності. Якщо у міфологічному осягненні визначальну функцію виконували органи відчуття, у релігійному — продуктивна та репродуктивна уява, то у філософському — інтелект, тобто розсудок і розум людини. В усіх цих трьох формах велику роль відіграє також така людська здатність, як воля — спроможність людини ставити перед собою цілі (діяльності, відносин, спілкування, поведінки, організації тощо) і мобілізувати та зосереджувати свої здатності, здібності й зусилля на їх реалізації.

1.4.2.4. Роль волі у різних типах світоглядного осмислення історії. У кожному з типів світоглядного осмислення історії воля виступає важливою і необхідною складовою. У міфологічному погляді на історичні реалії воля як природна здатність постає в найчистішому вигляді — це сліпа й насамперед імпульсивна сила. Тут вона відзначається найвищою загальною, крейсерською, так би мовити, енергетичною напругою, хоча у тих чи інших індивідів вона може бути й значно послабленою, що відбивається, звісно, й на характері їх міфологічного світовідчуття. У структурі релігійного сприйняття історії воля постає не тільки, а подекуди й не стільки, як породжуюча й спрямовуюча буттєві імпульси людини сила, скільки як підпорядковуюча, організуюча, керівна і навіть гальмівна, стримувальна сила. Водночас не можна не враховувати й тієї обставини, що інколи саме у сфері релігійного світовідношення спостерігаються своєрідні вольові "флуктуації", небачені де-інде — релігійний фанатизм або ж, навпаки, героїчне вільнодумство. В обох випадках вольова домінанта може спричинити у крайньому варіанті свідому самопожертву заради певних світоглядних ідей, ідеалів, переконань тощо. Ще чіткіше означена регулятивна, стримувальна й гальмівна роль волі виявляється як загальна тенденція у філософському історичному світоспогляданні. У певному сенсі й з усіма належними застереженнями можна, очевидно, твердити, що мірою зростання у світоглядному осягненні історичних явищ, ролі інтелектуальних начал значення й сила виявлення начал вольових, навпаки, зменшується. Як писав один із до-

слідників волі як психофізіологічної характеристики людини, професор знаменитого Колеж де Франс, засновник і редактор "Філософського ревю" Т. Рібо, "ми можемо дивитися на діяльність волі як на один з моментів того прогресивного розвитку, що іде від простого рефлексу, що має непереможне прагнення до руху й закінчується абстрактною ідеєю, у котрої це прагнення виражене найслабкіше"82.

1.4.2.5. Шопенгауерівська традиція розгляду взаємовідношення волі й інтелекту. Саме цю тенденцію фіксує, по суті, й традиція розвитку власне філософії світової, започаткована в Європі німецьким мислителем Артуром Шопенгауером і розвинута його співвітчизниками Фрідріхом Ніцше, Максом Шелером та іншими представниками європейської філософії XX ст. У контексті цієї традиції інтелект, зазвичай, загалом трактується як суто інструментальна здатність людини, що пізнає не самі речі в собі, якими, за Шопенгауером, є воля, а світ явищ, їх відношення, що слугують насамперед інтересам волі. Інтелект же постає при цьому як похідна щодо волі здатність людини і по-своєму протипоказана їй, оскільки зі зростанням духовності людини її воля до життя, навпаки, згасає. Згасає, отже, і воля як така, оскільки Шопенгауер фактично ототожнював ці поняття. "Воля, — зазначав він, — розглянута суто сама в собі, є лише сліпе нестримне прагнення, яким вона постає перед нами в неорганічній і рослинній природі та її законах, а також у вегетативній частині нашого життя, здійснює завдяки світові уявлення, котрий розгорнувся для слугування їй, пізнання свого воління й того, що є тим, чого вона бажає, — воно є не що інше, ніж цей світ, життя, саме таке, яким воно постає перед нею. Тому ми назвали світ явищ дзеркалом волі, її об'єктністю; а оскільки те, чого прагне воля, завжди — життя, бо життя є не що інше, як зображення цього воління для уявлення, то все одно, бо це лише плеоназм, що сказати "воля до життя"83. Свідомо, суб'єктивно Шопенгауер виступав проти визнання світу як історичного, а отже, й проти історичного філософування, оскільки "кожний, хто вважає, що сутність світу можна пізнати історично, так само далекий від філософського пізнання світу, як небо від землі"84. Насправді ж, фактично те, що він називає "світом як уявленням", є ніщо інше, як саме людський, історичний світ, що виникає разом з людським індивідом й помирає водночас з ним, на відміну від безсмертного й надіндивіду-ального світу природи (волі). "Оскільки воля є річ у собі, внутрішній зміст, істотність світу, а життя, зримий світ, явище — тільки дзеркало волі, то світ так само супроводжує волю й нерозлучний з нею, як тіло і його тінь; і якщо є воля, буде і життя, і світ. Таким чином, воля до життя гарантує життя, й поки ми сповнені волі до життя, нам нічого турбуватися про своє існування, навіть при вигляді смерті"85. Історичний світ, світ як уявлення вмирає зі згасанням волі до життя у кожної людини з її смертю; світ же волі, природи, людського роду загалом, а не його окремих індивідів, на відміну від історичного, — нетлінний, вічний, оскільки існує поза часом. Пізніше, наприклад, у Шелера, Ортеги-і-Гассета та інших ця проблема оформилася в питання про необхідність взаємопроникнення, взаємодоповнення безвольного й безсилого інтелекту, духу, з одного боку, сповненого активності, волі, однак сліпого, ірраціонального життя — з іншого.

Зрозуміло, що спроби редукції, зведення історичного світу до світу лише як уяви є, принаймні, небезспірними. Адже світ уяви можна розуміти не тільки як реальний, об'єктивний світ, відтворений уявою суб'єкта, а й як суто уявний, ілюзорний світ. Саме так його, зрештою, й витлумачував Шопенгауер на противагу світу — волі, тлумаченому як справжня реальність. Втім, попри все це своїм вченням про волю він справді зробив вагомий внесок у поглиблене світоглядне, зокрема філософське, розуміння світу, в тому числі світу історичного, оскільки до нього питання про вольову компоненту такого розуміння загалом залишалося поза увагою мислителів.

І все-таки особливо важливими для філософського світоглядного осягнення історії є насамперед розсудок і розум — головні інтелектуальні здатності людини як істоти духовної. Мабуть, дещо спрощено трактуючи цю обставину, дехто з дослідників і викладачів взагалі ототожнює філософський світогляд, у тому числі й філософське світоглядне бачення історичної дійсності, з сукупністю готових, таких що існують в опредметненій формі певної знакової системи, знань про історію.