Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Процес 1

Власник процесу 2

Начальник відділу 1 (Власник процесу 1)

Вхід

Вихід

Відділ 1

Процес 2

Начальник відділу 2

Начальник відділу 3

Відділ 2

Відділ 3

Вхід

Виходи

Рис. П-10. Виділення у департаменті "Комерційна служба" двох бізнес-процесів

З точки зору документування процесів з врахуванням існуючої організаційної структури, начальник департаменту відповідає перед вищим керівництвом за функціональні підрозділи та виконання двох бізнес-процесів. Положення про департамент "Комерційна служба" включає також посилання на регламенти цих процесів. Звітність перед вищим керівництвом складається з двох довідок про хід двох бізнес-процесів чи об’єднаного звіту по всьому департаменту.

Частина ІІ.

Анотація. На підприємстві діє департамент "Служба логістики". Він складається з трьох відділів "Управління постачанням", "Планування виробництва", "Управління розподілом", які сформовані по функціональному принципу (рис. П-11).

Начальник департаменту "Служба логістики"

Начальник відділу "Управління постачанням" (відділ 2)

Начальник відділу "Планування виробництва" (відділ 1)

Начальник відділу "Управління розподілом"

(відділ 3)

Відділ 1

Відділ 2

Відділ 3

Рис. П-11. Організаційна структура департаменту "Служба логістики", яка

побудована по функціонально-ієрархічному принципу

Всі три відділи працюють паралельно, сфери їх діяльності не пересікаються. Планування виробництва ведеться по принципу розділення виробничо-логістичних потужностей.

У такому управлінні доцільно виділити три бізнес-процеси з трьома власниками (рис. П-12).

Начальник департаменту "Служба логістики"

Показники

Процес 1

Ресурси

Начальник відділу 1 (Власник процесу 1)

Процес 2

Вхід

Відділ 1

Начальник відділу 2 (Власник процесу 2)

Вихід

Процес 3

Відділ 2

Начальник відділу 3 (Власник процесу 3)

Вхід

Вихід

Відділ 3

Вихід

Вхід

Рис. П-12. Виділення у департаменті "Служба логістики" трьох бізнес-процесів

У цьому випадку кожний відділ розглядається як окремий бізнес-процес. Начальник департаменту розподіляє ресурси між відділами (процесами) та отримує інформацію про діяльність кожного з них. У кожному з процесів начальники відділів планують та розподіляють отримані ресурси для досягнення встановлених цілей відповідно з інформацією про хід своїх процесів.

За такої ситуації у Положенні про департамент "Служба логістики" має бути посилання на три регламенти процесів, а начальник департаменту відповідає за функціонування всіх трьох процесів перед вищим керівництвом. Доцільність такого виділення процесів полягає у тому, що вони слабко пов’язані між собою та протікають паралельно. Начальник департаменту отримує ресурси для всіх трьох процесів, і управління мережею процесів, включаючи, у тому числі, розподіл отриманих ресурсів між процесами та відділами.

Зауваження. Досить часто логістичний бізнес-процес не обмежується рамками одного підрозділу. У ході отримання результату бувають задіяні суміжні підрозділи, а також постачальники сировини та посередники у каналах розподілу. У такій ситуації велике значення набуває призначення власника процесу та регламентування входів та виходів процесу. При досить складній та розгалуженій структурі підприємства для виконання процесу необхідно чітко визначити:

що є результатом процесу – його виходом?

хто є відповідальним за результат процесу?

хто є субпідрядником при виконанні процесу?

Так одним із субпідрядників відділу "Планування виробництва" є департамент виробництва, який узгоджує з відділом графіки виробництва.

Завдання.

1. Виконати аналіз виділення бізнес-процесів у департаментах "Комерційна служба" та "Логістична служба", навести можливі проблемні ситуації управління у кожному з наведених варіантів.

2. Запропонувати та обґрунтувати свій варіант виділення бізнес-процесів у департаментах "Комерційна служба" та "Логістична служба".

ТЕСТИ