Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Ситуаційне завдання 2 Інтеграція системи стратегічного управління підприємством з системою управління логістичними процесами

Анотація. Власник процесу виробництва продукції (процес "Замовник") отримав від вищого керівництва (процес "Управління") затверджені показники процесу та цільові критерії їх досягнення. При цьому вважається, що такі показники були сформовані при розробці загальної стратегії підприємства та зафіксовані у відповідних документах (рис. П-6).

Власник процесу виробництва продукції аналізує отриманні показники та організує свій процес таким чином, щоб досягти очікуваних результатів. Це у свою чергу потребує забезпечення на його вході певне середнє значення показника процесу Т (термін виконання заявки на поставку сировини). Аналіз показав. що існують значні відхилення значення показника процесу, що не відповідає вимогам власника процесу виробництва продукції. Обоє власників процесів приходять до компромісу, оскільки необхідний час для покращення процесу "Закупка матеріальних ресурсів".

Визначається певний термін, на протязі якого власник процесу "Закупка матеріальних ресурсів" повинен покращити значення Т процесу і забезпечити отримання на його виході продукту / послуги з встановленим цільовим середнім значенням цього показника. При цьому допустимі межі відхилень значень показника Т від середнього значення не повинні змінюватися і погіршення інших показників відбуватися не повинно.

Процес

управління підприємством

Стратегія підприємства

Показники процесу та цільові критерії

Процес "Постачальник"

(Закупка матеріальних ресурсів)

Процес "Замовник" (Виробництво готової продукції)

Вхід

Вихід

Вхід

Вихід

Значення показника Q

Зміна процесу

Сигнал відхилення

Верхня межа регулювання ВМР

(Upper Control Lsmit - UCL)

Центральна лінія

Нижня межа регулювання НМР

(Lower Control Lsmit - LCL)

Вибірки за часом отримання , n

0

2

4

n-1

6

Рис. П-6. Схема встановлення показників для бізнес-процесів на основі

Логістичної стратегії підприємства

Показник Т включається власником процесу "Закупка матеріальних ресурсів" у перелік показників, по яким повинен бути покращений його процес. При цьому розробляються коригуючі заходи щодо покращення процесу. орієнтовані на досягнення цільового значення показника Т.

Регулярно (один раз у місяць) власник процесу "Закупка матеріальних ресур-сів" звітує перед вищим керівництвом. Такий звіт містить інформацію про покращення значень показника Т. При потребі, власник процесу виробництва продукції може замовити проведення внутрішнього аудиту процесу "Закупка матеріальних ресурсів".

Зауваження.

Через певний час власником процесу "Закупка матеріальних ресурсів" та керівником підприємства було встановлено, що за умови покращення значенням по-казника Т, значно погіршилися два інших показника – витрати на процес "Закупка матеріальних ресурсів" та відсоток дефектів сировини (рис. П- 7).

Значення показника Q

Зміна процесу

Витрати на процес закупки сировини

% дефектів сировини

Термін виконання закупки сировини

Вибірки за

часом отримання , n

0

2

8

n-1

6

4

10

12

14

16

Рис. П-7. Схема динаміки зміни показників процесу "Закупка матеріальних