Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Основні принципи, що відображають сутність логістичної системи

Принцип

Основні положення принципу

1

2

Синергічності

Визначає комплексний системний підхід у досягненні поставлених цілей. На основі цього принципу, приймаючи до уваги інтеграцію процесів виробництва та обміну, стає можливим досягнення, за рахунок погодженості дій у всіх взаємозалежних процесах, більшого ефекту в цілому за структурою, а ніж при поліпшенні функціонування окремих елементів системи.

Динамічності

Система відображає сутність охоплюваних ними процесів, що полягає у прогресивній динаміці та виражається в розвитку, прагненні до удосконалення. Динамічність як форма руху поєднує дискретність

Динамічності

виробничих і постачальницько-збутових операцій, предмети і засо- би праці, а також цілі і завдання, визначені на певному етапі розвитку підприємства.

Комплексності

Система повинна будуватися як сукупність декількох або множини елементів, тісно взаємодіючих між собою. Постійне автономне функціонування будь-яких окремих елементів у рамках системи не допускається та вважається деструктивним.

Синергічності

Визначає комплексний системний підхід у досягненні поставлених цілей. На основі цього принципу, приймаючи до уваги інтеграцію процесів виробництва та обміну, стає можливим досягнення, за рахунок погодженості дій у всіх взаємозалежних процесах, більшого ефекту в цілому за структурою, а ніж при поліпшенні функціонування окремих елементів системи.

Закінчення табл. 2.1

1

2

Гнучкості

Логістична система і логістичні ланцюги повинні будується таким чином, щоб завжди існувала можливість взаємозамінності їхніх структурних елементів. Дотримання цього принципу допомагає системі швидко адаптуватися до змін зовнішніх і внутрішніх умов

Ініціативності

Побудова системи відповідно до цього принципу передбачає прояв здатності попереджувальної реакції на ймовірні події, а також можливості створювати й регулювати суб'єктивні умови, які позитивно впливають на процеси господарської діяльності.

Доцільності

Орієнтація на залучення тільки того потенціалу, який відіграє позитивну роль у досягненні поставлених цілей. Проявляється вибірковість у встановленні організаційних, технічних і технологічних структурних складових, які характеризуються прагненням до мінімізації витрат або часу переміщення в умовах багатоваріантності рішень конкретних завдань.

До процесів та засобів виробничо-комерційної діяльності, які охоплює логістична система, відносять:

а) закупівля сировини, матеріалів, комплектації;

б) виробничі запаси (продукція у запасах вважається омертвленою, якщо її об’єм оптимізований для всієї системи);

в) організаційно-технологічна інфраструктура виробництва, що вклю-чає і проектні техніко-економічні обґрунтування, і розрахунки визначення розміру і розміщення підприємства;

г) транспортні засоби;

д) складське господарство;

е) інформаційний зв'язок і контроль.

КЛАСИФІКАЦІЯ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ

Найбільш поширеною є класифікація логістичних систем, за якою виділяють макро- і мікрологістичні системи (рис. 2.8).

Макрологістична система – це велика економічна система управління потоковими процесами, яка включає підприємства і організації промисловості, постачальницько-збутові, транспортні та інші посередницькі структури різних відомств і форм власності, не обмежених у територіальному розташуванні.

Виходячи з представлених у розд. 1 уявлень щодо сутності та призначення логістики, метою створення макрологістичних систем на рівні формування й виконання наскрізних логістичних бізнес-процесів є підтримка корпоративної стратегії підприємства, яка спрямована на оптимізацію витрат всіх ресурсів, що пов’язані з управлінням основними та супутніми потоковими процесами.

Постачання

Виробництво

Розподіл

Підприємство-постачальник сировини

Підприємство-виробник готової продукції

Підприємство-споживач готової продукції

Мікрологістична система

Підприємства діють як юридично оформлений єдиний суб’єкт виробничо-економічних відносин

Макрологістична система

Підприємства діють як юридично незалежні суб’єкти виробничо-економічних відносин

Рис. 2.8. Представлення узагальненого підходу до формування