Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Зарубіжній практиці логістики

У більшості випадків поняття логістичної мережі ототожнюється з таким поняттям як:

мережі дистрибуціїзапланованої сукупності каналів переміщення запасів від одного чи більше джерел до центрів розподілу і від них до споживачів. При цьому може бути один чи більше рівнів розподілу (джерело: APICS Dictionary. The Industry Standard for More than 3500 Terms and Definitions/Eleventh Edition. – The Association for Operation Management, 2005. P. 24; переклад В. Сергєєва [14]).

Логістичний канал – це відособлена сукупність ланок логістичної системи, яка орієнтована за матеріальним потоком з метою виконання маркетингових вимог і/чи економії на масштабах операційної логістичної діяльності за рахунок гармонізації трансакційних одиниць упаковки, зберігання, вантажопереробки і транспортування продукції.

Це досить поширене у практиці логістичного менеджменту поняття, яке у зарубіжній літературі подається також як "логістичний трубопровід" (Logistical pipeline). Його трактування у значній мірі пов’язується більшістю дослідників з поняттям маркетингового каналом (каналом дистрибуції/розподілу).

У найбільш традиційному підході логістичний канал визначений як частково упорядкована множина елементів логістичної системи, яка складається з споживача, постачальника, логістичних посередників, перевізників, страхувальників і інших учасників процесу товароруху.

Логістичний канал – це ідеальна базисна структура товарного потоку для комбінації товар/ринок. Це означає, що фізичний рух товарів розглядається як процес (тобто без розділення лінійного управління і/чи розділення ресурсів), що проходить через різні бізнес-одиниці від постачальника до споживача (джерело: Terminology in Logistics. ANNEX Dictionary/European Logistics Association, 1994. P. 63; переклад В. Сергєєва [14]).

На сьогодні поняття "логістичний канал" не є однозначним і досить часто поєднується з розглядом маркетингового (дистрибуційного) каналу. У цьому зв’язку Д. Бауерсокс і Д. Клосс вказують на існування принципових відмінностей у маркетингових і логістичних функцій у каналах фізичного розподілу: "Оскільки …для повного задоволення логістичних потреб необхідно виконати багато різних дій, не дивно, що фірми як правило намагаються об’єднати свої зусилля і навички у структурі маркетингового каналу. Успішний і ефективний розподіл досяжний тільки у результаті співробітництва і взаємодії всіх учасників каналу" [8].

Висновки

При розгляді сутності логістичного менеджменту принципово важливим є концептуальне представлення сутності потокового процесу. У загальнотеоретичному підході потоковий процес складає доцільну сукупність видів діяльності з управління логістичними операціями і циркулює у межах відповідної логістичної системи (на мікро, мезо чи макрорівні). За таким уявленням випливає принципова особливість потокового процесу: потоковий процес завжди є інтегрованим (охоплює матеріальні, інформаційні, фінансові, сервісні потоки) у межах відповідної логістичної системи, а його рух супроводжується логістичними витратами (logistical costs) – витратами на виконання відповідних логістичних операцій. Логістичний менеджмент, відображаючи загальну стратегію і тактику виробничо-господарської діяльності підприємства на конкурентному ринку, зосереджує увагу його органів управління насамперед на проблемах споживача. За тим, що відносини виробника і споживача є достатньо динамічно змінюваними і невизначеними, необхідно виділяти постійно діючі критерії діяльності виробника, які відповідають потребам і вимогам споживачів. А саме: "точно у термін"; точно визначена кількість поставленого товару; гарантована якість як товару, так і обслуговування споживача; швидке реагування виробника-постачальника на зміну вимог і потреб споживача; оптимізація сукупних витрат.