Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Вихідних документів:

МЗ – менеджер по закупкам; ВТК – відділ технічного контрою; НВЗ – начальник відділу закупок

Найбільш вірогідною є ситуація, коли за закупку матеріалів несе відповідальність начальник відділу закупок, контроль закуплених матеріалів виконує відділ технічного контролю, рекламаційну роботу по матеріалу, що був забракований на вхідному контролі, покладається на відділ закупок та юридичну службу.

У цьому випадку "Виходом" процесу "Закупка матеріальних ресурсів" слід прийняти факт прийомки матеріалу відділом технічного контролю. Він розглядається як співвиконавець процесу, власником якого є начальник відділу постачання. Зона відповідальності власника процесу поширюється на закуплений матеріал до моменту його визнання придатним для використання у виробництві кінцевої продукції. Начальник відділу закупок відповідає за прийняття рішення по матеріалу, який визнано непридатним для виробничого використання: рекламаційна робота з постачальником, поставка нової партії матеріалу взамін забракованого.

При розгляді процесного підходу до управління ресурсами для основного процесу "Закупка матеріальних ресурсів" є допоміжні процеси "Підбір та атестація персоналу", "Управління фінансами", "Інформаційне забезпечення" та "Забезпечення життєдіяльності", які поставляють відповідні допоміжні ресурси.

вимога до постачальника здійснювати стовідсотковий контроль та випробування;

вибіркові прийомочно-здаточні випробування партії матеріалів, що надійшли від постачальника;

використання постачальником формальної системи забезпечення якості, яка визначена замовником;

перевірка, контроль чи випробування матеріалу замовником на підприємстві постачальника чи продавця;

контроль, випробування та сертифікація сторонньою стороною перед прийомкою матеріалу замовником.

Завдання.

1. Дослідити інформаційну модель процесу "Закупка матеріальних ресурсів".

2. Розглянути пропонований варіант схеми процесу "Закупка матеріальних ресурсів" на верхньому рівні управління при допомозі методології ARIS VAD.

3. Завершити побудову блок-схеми процесу "Закупка матеріальних ресурсів" у частині виділення відповідальних та вхідних і вихідних документів (рис. П-5).

Ситуаційне завдання 4 Виділення на підприємстві логістичних процесів

Мета практичного заняття. Необхідно розглянути можливі варіанти виділення логістичного бізнес-процесу на промисловому підприємстві, яке побудовано по функціонально-ієрархічному принципу.

Частина І.

Анотація. На підприємстві діє департамент "Комерційна служба". Він складається з трьох відділів: збуту продукції, маркетингу та закупки сировини, які сформовані по функціональному принципу. Начальники цих відділів підпорядковані начальнику департаменту "Комерційна служба" (рис. П-8).

Начальник департаменту "Комерційна служба"

Начальник відділу збуту продукції (відділ 1)

Начальник відділу маркетингу

(відділ 2)

Начальник відділу закупок сировини

(відділ 3)

Відділ 1

Відділ 2

Відділ 3

Рис. П-8. Організаційна структура департаменту "Комерційна служба", яка