Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Типи організаційних структур управління підприємством

Тип структури

Характеристика організаційної структури

Лінійна

Побудована за принципами організації ідеальної управлінської піраміди, при якій влада зосереджується на верхніх ступенях ієрархії і поступово знижується до основи управлінської піраміди

Функціональна

Будується за принципами залучення безпосередньо до управління висококваліфікованих спеціалістів, які мають вузьку спеціалізацію – жорсткий розподіл праці в межах програмованої діяльності

Лінійно-штабна

Оптимальна для виробничих підприємств, що працюють у режимі закритої системи. Базується на розподілі повноважень між лінійними управляючими (функції прямого та безпосереднього управління) і функціональними (вузькі спеціалісти, які забезпечують управлінську діяльність (штаб))

Дивізійна

Характеризується багатосекційністю, високою автономією профільних підрозділів, низькою централізацією управління. Складається з декількох досить автономних одиниць – відділів, кожний з яких орієнтований на діяльність у своєму секторі продуктивного ринку

Комплексна

Складна багатоелементна структура, де кожний її структурний елемент взаємодіє із своїм фрагментом зовнішнього середовища, використовуючи свої стратегії, структури та принципи управління

Формування організаційної структури служби логістики є не тільки основою існування кількісно визначеної системи логістичного управління, але й формою, у межах якої відбуваються зміни, виникають передумови для переходу системи з одного стану у інший.

Організаційна структура служби логістики на підприємстві – це внутрішня побудова будь-якої системи логістичного менеджменту, тобто принцип організації елементів у логістичну систему підприємства, сукупність стійких зв’язків та відносин між ними.

За будь-яких умов організаційна структура має досить гнучко та легко пристосовуватися до особливостей логістичної діяльності підприємства. Це визначає такі основні вимоги до неї:

структура організації має відображати цілі та плани логістики підприємства, оскільки вони є складовими всієї його виробничо-господарської діяльності;

структура організації повинна відображати визначений об’єм повноважень, якими наділені особи, які здійснюють на підприємстві логістичне управління товаропотоками;

структура організації повинна відображати зовнішнє середовище логістики підприємства;

при групуванні видів логістичної діяльності підприємства та розподілу повноважень всередині організації необхідно враховувати людський фактор.

Поряд з таким, необхідно приймати до уваги таке:

стремління до простоти форми та невеликого штату логістичного управління (вищий рівень структури логістичного управління має бути малочисленим, а сама структура – максимально простою та гнучкою);

дотримання свободи і одночасно жорсткості логістичного управління (за умови поєднання централізації і децентралізації управління має проявлятися жорсткість відносно виконання найбільш значимих для підприємства справ, і надається свобода дій функціональних підрозділів у відношенні всього іншого);

зміщення акцентів з функцій на бізнес-процеси (зосередження уваги органів управління не на виконанні окремих логістичних функцій, а на вирішені питання найбільш ефективного управління процесом виконання замовлень споживача у цілому – функціональні підрозділи підприємства складають єдиний процес).

Виробничі колективи (підприємства і організації) розглядаються як організаційні системи, що мають різні структури – ієрархічну і адхократичну.

Ієрархічна структура – це тип організації з багаторівневим управлінням, жорстким підпорядкуванням і незначним об’ємом управління на кожному рівні. Така структура підрозділяється на лінійно-функціональну і дивізійну.

Основу першої складає "шахтний" принцип побудови, який характеризується організацією за функціональним принципом, тобто спеціалізованими видами робіт в середині колективу. Далі за кожним із видів робіт формується ієрархія підрозділів колективу ("шахта"), що "пронизує" всю організацію "зверху до низу".

Дивізійна структура, поряд з "шахтним" принципом побудови організації, має і додаткові види структурування: за видами продукції і послуг, за територіальною ознакою (філії) тощо.

Адхократична структура – це органічний тип організації, який складається із проектних організацій, матричної, конгломератної і вільної структури.

Проектна організація – це тимчасова структура, яка створюється для вирішення конкретного завдання і складається із найбільш кваліфікованих працівників підприємства. Мета – отримання максимально ефективного рішення.

Матрична організація підпорядкована як керівникові колективу, так і керівникові функціонального підрозділу.

Важливим завданням при організації служби логістики підприємства є її внутрішня раціональна структура, яка має базуватися на певних принципах (табл. 6.9).

Таблиця 6.9