Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Aris-архітектурі

Використання методології ARIS при формуванні ланцюга поставок забезпечує його цілісність як системи. Це досягається за рахунок використання різних рівнів його опису з підтримкою теорії життєвого циклу системи. Використовуються три фази життєвого циклу.

Перша фаза – визначення вимог до моделі, яка розробляється (як логістичний ланцюг організовано, які ділові процеси в ньому присутні, які дані при цьому використовуються).

Друга фаза – розробка проектної специфікації (розробляється концепція інформаційної системи).

Третя фаза – фізична реалізація проекту ланцюга поставок (опис конкретних програмних та технічних засобів).

Методологія ARIS як концепція, вперше дозволила сформулювати системний підхід до передпроектної стадії впровадження інформаційних технологій у логістичному менеджменті на основі моделювання процесів, який орієнтується на їх стандартизацію, документування та покращення.

2. Створення еталонної (бенчмаркингової) моделі ланцюга поставок SCOR (Керівництво з управління ланцюгами поставок) – було ініційовано Радою з ланцюгів поставок (Supply Chain CouncilSCC). Це ініціативне об’єднання створено у 1996 р. у США і сьогодні нараховує більш ніж 800 підприємств-учасників. Мета такого проекту полягає у розробці та технічному опису стандартних моделей бізнес-процесів, які лежать у основі ланцюга поставок, обміні інформацією між його учасниками.

SCOR-модель дозволяє: визначити процеси у ланцюгу поставок на оперативному рівні у вигляді локальних процесів; задокументувати процеси як часову і логічну послідовність циклів виконання замовлень; оперативні базові показники процесів.

SCOR-модель є описовою, що дозволяє підприємству здійснювати структуризований вхід у проект створення ланцюга поставок (1 рівень уп-равління, змоделювати такий ланцюг на рівні процесів та забезпечити порівняння кожного їх елемента з даними бенч-маркинга (2 – 3 рівні), а також підготувати основу для реалізації процесів з допомогою конкретних процедур їх опису (4 – 8 рівні) (рис. 5.23).

Перший її рівень відображає ключові процеси ланцюга поставок:

планування (всі підготовчі види діяльності з формування та реалізації бізнес-процесів, визначення необхідних для цього ресурсів, об’єд-нання вимог служб постачання, виробництва та розподілу, планування використання потужностей до моменту розподілу замовлень);

постачання (опис процесів закупки, отримання, перевірки та надання матеріалів, що надійшли);виробництво (всі виробничі процеси);

поставки (визначення попиту, управління замовленнями та процес збуту, у тому числі управління складами й транспортом).

У подальшому такі основні процеси описуються більш детально на наступних рівнях. Так на другому рівні відбувається диференціація за 30 категоріями "типових" процесів, які потім на третьому рівні конфігуруються з допомогою елементів процесу і врахуванням галузевих стандартних рекомендацій.

SCOR-модель дозволяє визначити процеси у ланцюгу поставок на оперативному рівні у вигляді обмежених часткових процесів та задокументувати як часову і логічну послідовність виробничих циклів виконання замовлень, так і оперативні базисні показники.

По відношенню до ланцюга поставок SCOR-модель має певні недоліки, які виражаються таким:

орієнтація на окреме підприємство, а не на весь ланцюг;

формалізація опису процесів (відсутня можливість для системного формування функціональних структур і оптимізації процесів);

існують певні обмеження моделювання процесів планування та організації (модель не передбачає фази контролю процесів та їх змін);

Рівень 1. Підприємство у цілому

Опис логістичного процесу на рівні його власника – замісників директора підприємства

5 – 8 процесів

SCOR-модель

Рівень 1. Процеси

Опис процесів

Планування

Рівні 2-3. Департамент логістики

Дається логістичний процес, де укрупнено

описані функції управління

25– 50 процесів

Закупки

Опис процесів

Виробництво

Поставки

Опис процесів

100– 2000 процесів

Рівень 2. Категорії процесів

Рівні 4-5. Відділ логістики.

Деталізація логістичних процесів

(описано функції логістичного відділу)

Опис процесів

Опис процесів

Опис процесів

> 2000 процесів

Рівні 6-7. Робочі місця .

відділу логістики (менеджери).

Деталізація окремих функцій, що виконуються менеджерами

Опис процесів

Рівень 3. Елементи процесів

Опис процесів

Опис процесів

> 5000 процесів

Рівень 8. Логістичні операції, що виконуються на робочих місцях.

Деталізація робіт на рівні посадових і робочих інструкцій

Опис процесів

Опис процесів

Опис процесів

Р

Рівень 4. Елементарні операції процесів

ис. 5.23. Схема представлення бізнес-процесів ланцюга поставок за SCOR-моделлю

розгляд насамперед транспортної складової логістичного ланцюга (відсутні процеси конструкторсько-технологічної підготовки робіт та сервісного забезпечення продукції на етапах її споживчого використання).

Поняття ланцюга поставок передбачає, що у його межах існує певна послідовність процесів – мережа (система) процесів.

СУЧАСНИЙ РИНОК ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ SCM-СИСТЕМ

На даний час великі виробники програмного забезпечення реалізації SCM розробляють аналітичні та інтелектуальні системи управління виконанням робіт. Вони дозволяють безперервно удосконалювати бізнес-процеси.

Тобто, мова йде про розробку певної техніки аналізу, що розробляється для відповіді на специфічні для предметної області питання [4]. Кінцевим продуктом є аналітичний додаток – програмний продукт, що призначений для рішення специфічних бізнес-завдань певним колом користувачів. Такий аналітичний додаток орієнтований на певну область діяльності (наприклад, на управління у взаємовідносинами з замовниками) та має необхідну функціональність для аналізу і надання необхідної інформації. Сучасні засоби бізнес-аналітики (Business IntelligenceBI) досить прості у користуванні та управлінні. Вони відповідають потребам у аналізі різноманітних груп користувачів.

Приклади деяких розробок у такій області наведені нижче.

1. Компанія SAS, яка працює в сфері бізнес-аналітики, представила пакет рішень "SAS-Business Intelligence" (джерело: http:/www.sas.com). Такий пакет здатний вирішувати критично важливі завдання, що пов’яза-ні з підтримкою управління ланцюгами поставок. Він дозволяє організаціям збільшити оберти та знизити витрати, передбачати попит, оптимізувати стратегії закупок і визначати дії, що дозволяють встановлювати контакт з визначеними групами споживачів і досягати необхідних рівнів обслуговування.

"SAS-Business Intelligence" включає в себе чотири рішення, які клієнти можуть упровадити як всі такі рішення, чи обрати індивідуальний підхід для рішення тільки певних завдань у ланцюгу поставок. До них віднесені:

SAS Supplier Relationship Management (SRM) – управління відносинами з постачальниками;

SAS Value Chain Analytics – аналіз ланцюгів цінності;

SAS Demand Intelligence – інтелектуалізація потреб;

SAS Process Intelligence – інтелектуалізація процесів.

Існує інформація, що аналітичне забезпечення "SAS-Business Intelligence" вже використовується на багатьох підприємствах різних галузей промисловості для підтримки управління відносин з споживачами, оцінки витрат у ланцюгах поставок, контролю якості, аналізу виконання гарантійних зобов’язань та прогнозування попиту. Останні розробки компанії дозволяють швидко впровадити пропонований пакет рішень у поєднанні з існуючими системами управління ланцюгами поставок (SCM) і планування корпоративних ресурсів (ERP) з метою постійного підвищення рентабельності.

2. Корпорація Oracle є одним з найбільших у світі виробників корпоративного програмного забезпечення (джерело: http:/www.oracle.com). Презентована нею система управління ланцюгами поставок "Oracle Supple Chain Management", що є складовою інтегрованого комплексу "Oracle Е-Business Supply", спрямована на допомогти компаніям підвищити ефективність логістики за рахунок покращення роботи ланцюгів поставок, співробітництва у них та бізнес-аналітики. Така система охоплює всі най-більш важливі сфери підприємницької діяльності, включаючи управління замовленнями, планування, постачання, виробництво, технічне обслуговування і т. ін.

Система "Oracle Supple Chain Management" пропонує такі додатки та можливості для роботи ланцюгів поставок (Supple Chain Execution).

а) Повнофункціональний модуль управління складськими запасами "Oracle-WMS" (Warehouse Management Solution). Базується на конфігурованій та підналагоджуваній, архітектурі, яку досить легко адаптувати до специфічних бізнес-процесів підприємства. модуль підтримує: пряме сортування та відбір продукції, автоматизоване управління завданнями, маркуванням, розподілом завдань, розфасування, використовування радіо- і мобільних пристроїв. Це гарантує ефективність та своєчасність поставок.

б) Модуль транспортування "Oracle Transportation". Дозволяє підприємствам ефективно здійснювати відвантаження та проводити їх моніторинг, використовуючи можливості вибору перевізника на основі встановлених умов, від слідкування проходження вантажу, а також інтегрованого розрахунку вантажних тарифів.

в) Модуль управління сервісом "Service Management". Він базується на двох нових програмних продуктах, які дозволяють підняти рівень експлуатаційного обслуговування устаткування у споживача.

Перший програмний продукт "Oracle Advanced Scheduler" забезпечує автоматичну оптимізацію завдання на експлуатаційне обслуговуван-ня устаткування з врахуванням ступеня складності, географічного положення та наявності комплектації. У результаті операційні витрати знижуються, а продуктивність праці диспетчерів підвищується.

Другий програмний продукт "Oracle Mobile & Wireless Field Service", завдяки безпровідного зв’язку, дозволяє інженерам з сервісу швидко від-правляти та отримувати повідомлення, приймати екстрені заходи та працювати у цілому більш продуктивно. Окрім цього модуль "Service Management" передбачає постачання запасними частинами, що дозволяє споживачам своєчасно їх отримувати із складу, скорочує час виконання робіт та операційні витрати.

Система "Oracle Supple Chain Management" розширює можливості співробітництва в ланцюгах поставок ("Supple Chain Collaboration"), завдяки чому підприємства можуть радикально покращувати співробітництво у ланцюгах поставок. Нові додатки та можливості для спільної діяльності у ланцюгах поставок включають.

а) Модуль колективного планування "Oracle Collaboration Planning". Такий модуль, інтегрований з системою "Oracle Advanced Scheduler", забезпечує більш швидке і точне складання планів, перерозподіл запасів, виявлення невідповідності поставок запитам та визначення вузьких місць процесу постачання.

б) Модуль колективного оформлення угод і контрактів "Oracle Collaboration Sourcing". Такий модуль, інтегрований з системою "Oracle Е-Business Supply",вирішує всі бізнес-завдання, що пов’язані з оформ-ленням замовлень, закупками і бізнес-аналізом. Модуль містить Іnternet-аукціони, підтримку RFx та складання рейтингів постачальників.

в) Модуль спільного виробництва "Oracle Collaboration Manufactu-ring".Дозволяє організувати співробітництво між постачальниками і контрактними виробниками з випуску складної продукції. Через спільний портал партнери з виробництва продукції можуть, зокрема, обмінюватися оперативною інформацією про відповідність плану, наявності матеріалів, об’ємах виробництва, результатах контролю якості, відвантаженнях та рахунках-фактурах.

3. Компанія Business Objects розробила комплекс Analytica l Appli-cations для замовників, яких цікавить не стільки аналітичні інструменти, скільки готові додатки, що враховують специфіку предметної області та акумулюють досвід передових підприємств (джерело: http:/www. businessobjects.com). Комплекс включає чотири додатки (прикладні аналітичні інтелектуальні системи):

Customer Intelligence (інтелектуалізація клієнтської бази, структури продаж, маркетингових компаній і т. ін.);

Product & Service Intelligence (інтелектуалізація шляхів удоскона-лення продукції і її просування на ринкові);

Supply Chain Intelligence (інтелектуалізація всіх процесів, які супро-воджують поставку готової продукції, – від планування і виготовлення до відвантаження та повернення бракованих виробів);

Operations Intelligence (інтелектуалізація фінансових потоків і кадро-вого менеджменту).

Таке аналітичне програмне забезпечення включає в себе механізми прогнозування і статистичного управління, з допомогою яких можна заздалегідь прораховувати результати тих чи інших дій та контролювати хід бізнес-процесів. Такі додатки дають клієнтам більш повну уяву про дані, допомагаючи їм приймати оптимальні бізнес-рішення. Окрім того, користувачі з часом зможуть контролювати, регулювати і удосконалювати всі процеси у цілому і, у першу чергу, пов’язані з корпоративними системами контролю якості. Такі технології управління бізнес-показниками роботи підприємства як правило передбачують методи моніторингу і управління показниками роботи організацій з використанням аналітичних засобів.

Подібні аналітичні та інтелектуальні засоби підтримки ланцюга поставок відіграють все більшу важливу роль у виділені тих елементів виробничого процесу, які потребують оптимізації. Впровадження подібних засобів дозволяє компаніям забезпечити інтелектуальну підтримку бізнесу, що дозволяє покращити якість продукції. Додаток аналітичної підтримки виробничих процесів допомагає підвисити норму випуску, з одночасним зниженням виробничого циклу та забезпеченням відповідності жорстким стандартам якості.