Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Фактори, що обмежують можливості логістичної стратегії підприємства

Фактор

Характеристика

Витрати

Загальна тенденція функціонування підприємств – зниження витрат. Логістика визначає потребу у такій стратегії, яка дозволила б мінімізувати логістичні витрати та забезпечити:

для виробника – отримання прибутку;

для споживача – прийнятні ціни

Обслуговування споживачів

Логістична стратегія виходить із необхідності контролю обсягів запасів, часу доставки продукції споживачеві, швидкості реагування на запити споживачів і т. ін. Вона спрямовується на обслуговування споживача, забезпечуючи підприємству досягнення стійкої та довгострокової конкурентної переваги

Час

Логістична стратегія виходить із гарантування швидкої доставки продукції споживачеві. Особлива увага приділяється орієнтації на своєчасну поставку споживачеві нових видів продукції з відповідним її сервісним забезпеченням

Якість

Логістична стратегія виходить із гарантії споживачеві довгострокової поставки кінцевої продукції високої якості (очікуваної споживачем якості) та відповідного сервісного забезпечення її споживчого використання

Гнучкість пропонованої продукції

Логістична стратегія орієнтується на виготовлення продукції зі врахуванням специфікацій, що надаються конкретними споживачами. Вона передбачає формування пропозицій сервісу, що відповідає вимогам конкретних споживачів

Гнучкість обсягу пропонованої продукції

Логістика повинна оперативно реагувати на зміни у споживчому попиті. Логістична стратегія забезпечує гнучкість виробничо-збутової діяльності підприємства

Технологія

Логістична стратегія оперує широким асортиментом технологій у різних сферах її прикладення (транспортування, складування, формування та облік запасів і т. ін.). Логістична стратегія виходить із орієнтації підприємства на сучасні логістичні технології та їх впровадження

Місце розташування

Логістична стратегія орієнтується на потреби споживачів у доставці продукції у місце, що максимально наближене до місця її споживання/експлуатації. Логістична стратегія виходить із надання послуг у найбільш вигідному для споживача місці

Логістична стратегія спрямована на забезпечення виконання процесу формування логістичної політики, спрямованої на планування та управління внутрішніми і зовнішніми потоковими процесами на основі інтеграції і координації, з метою отримання конкурентних преваг у довгостроковій перспективі. Вона формує зв’язки між корпоративною стратегією і окремими логістичними функціями (операціями), що реалізуються у логістичній системі підприємства та за її межами.

Діяльність з формування та реалізації логістичної стратегії розглядається як різновид діяльності органів управління підприємства і складає певну послідовність дій, виконуваних у системі загального менеджменту підприємства. Це потребує дотримання таких умов концептуаль-ного характеру.

1. Логістична стратегія розглядається у площині загальної стратегії підприємства. При цьому має забезпечуватися системність такого підходу та узгоджене цілепокладення окремих його елементів, завдяки чому досягається синергічний ефект від комплексної реалізації функціо-нальних стратегій (технологічної, логістичної, фінансової, маркетингової, організаційної тощо).

2. Логістична стратегія формується за врахування властивостей та можливостей інструментарію внутрішньої та зовнішньої системи менед-жменту підприємства. Формування та реалізація такої стратегії відбувається за певними правилами, що містять системні обмеження.

3. Формування логістичної стратегії здійснюється за певним організаційно-управлінським механізмом, що створений у системі загального менеджменту підприємства. Такий механізм визначається здатністю здійснювати інтеграцію зовнішніх і внутрішніх механізмів стратегічного управління підприємством.

4. Логістична стратегія розглядається як складна система, що передбачає наявність множини причинно-наслідкових зв’язків між її окремими елементами. Тому вона наділяється певною структурою, що визначена її елементами та набором відповідних системних властивостей. Це обумовлює необхідність використання системного підходу до побудови механізмів формування і реалізації такої стратегії.

5. Логістична стратегія залежить від співвідношення життєвих циклів основних, допоміжних і управлінських процесів та відповідних підсистем підприємства, потенціалу його розвитку, рівня конкурентоспроможності, якості функціонування логістичної системи управління.

6. Сукупність інструментів організаційно-управлінського механізму формування та реалізації логістичної стратегії має забезпечити реалізацію таких їх системних характеристик: інтегрованість, гнучкість, надій-ність, працездатність, керованість тощо.

7. Процеси формування та реалізації логістичної стратегії, їх ко-ригування та адаптацію до динамічно змінюваного зовнішнього середовища розглядаються як узагальнені завдання прийняття відповідних управлінських рішень у системі менеджменту підприємства.

Формування логістичної стратегії підприємства передбачає сис-темний підхід, зваженість у прийнятті тих чи інших стратегічних логістичних рішень. Вихідною точкою є попередній всебічний аналіз загальної стратегії підприємства та визначення в ній місця логістичної стратегії.

Менеджер логістичної служби активно приймає участь у фор-муванні корпоративної стратегії (рис. 4.5), а за певних умов логістична стратегія розглядається як вихідною при розробці та реалізації корпоративної стратегії.

Менеджери логістичної служби

Вищий управлінський апарат підприємства

Обговорення та узгодження

Корпоративна стратегія

Логістична стратегія

Логістичні стратегії бізнес-одиниць

Рис. 4.5. Роль та місце менеджера логістичної служби у