Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

IV. Удосконалення механізму ціноутворення

1. Перехід від дисконтної політики до стабільних цін

2. Перехід до динамічного ціноутворення

3. Встановлення пріоритету споживачів за принципом "Хто платить"

4. Перегляд механізму ціноутворення

Служба логістики підприємства надає кероване і конкурентоспроможне сервісне забезпечення споживчого використання продукції

Формуються низьковитратні логістичні центри та логістичні мережі

За рахунок аутсорсингу підприємство використовує ефект масштабності логістичного обслуговування, отримує нові знання та надає логістичній системі більшої гнучкості

Рис. 6.8. Схема вибору напрямів реорганізації системи логістичного управління, орієнтованої на

Інтегрований аутсорсинг

За таких умов доцільно розглядати аутсорсинг сукупності логістич-них процесів як інтегрований, де кінцевою метою є створення цінності.

Перехід до інтегрованого аутсорсингу при формуванні системи логістичного управління надає підприємству значиму перевагу – це чітке розуміння факторів, що працюють на створення споживчої цінності, удосконалення основних знань й професійних навичок та розробка моде-лей, які не піддаються копіюванню конкурентами у спрямуванні:

формулювання основоположних пропозицій щодо формування та розвитку системи логістичного управління, орієнтованої на створення споживчої цінності;

встановлення та виконання операційних процесів, які підприємство здійснює для реалізації підходів у створенні цінності для споживача;

встановлення умов формування системи логістичного управління, що визначається та обґрунтовується у процесі створення споживчої цінності на активах, потужностях та взаємовідносинах з споживачами.

Формування й розвиток бізнес-моделі системи логістичного управління, орієнтованої на аутсорсинг, має свій життєвий цикл, пов’язаний з терміном стійкого існування і функціонування такої системи. Стратегічне значення мають такі етапи, які надають системі високу стійкість.

1. Виключення із структури логістичних бізнес-процесів, які не прий-мають участь у створенні споживчої цінності. Це дозволяє підприємству:

зосередитись на основних видах діяльності та підвищенні прибут-ків;

знизити витрати завдяки стандартизації, спрощення та автомати-зації процесів логістичної підтримки виробництва;

створити фонд ресурсів завдяки ефекту масштабності сервісного забезпечення споживчого використання продукції;

підвищити показники сервісного забезпечення продукції на етапах її споживчого використання.

Досить показовим є дослідження еволюції логістики з позицій використання аутсорсингу з врахуванням динаміки розвитку операторів логістичних послуг (рис. 6.9) [43, 84].

На відміну від традиційних логістичних операторів, що працюють як вузькоспеціалізовані організації (транспортні і експедиційні фірми, склади загального використання, вантажні термінали, митні посередники і т. ін.) логістичні провайдери типу 3PL i 4PL визначаються як провідниками інтегрованих логістичних послуг.

3PL–провайдери виконують окремі логістичні операції, комплексні логістичні послуги (у тому числі складування, транспортування і експедицію вантажів, управління замовленнями, розподіл і ін.), а також управління ланцюгами поставок, у яких задіяний клієнт (у тому числі оптимізацію логістичних бізнес-процесів у ланцюгу поставок). Як правило, 3PL–провайдери є дочірніми структурами центральних підприємств ланцюгів поставок, які були створені на базі такого підприємства, виходячи з певних варіантів бізнес-моделей за якими вони можуть мати власні матеріальні активи. У випадку, коли провайдери не мають власних активів, але працюють на принципах аутсорсинг-обслуговування, вони використовують змішані бізнес-моделі.

Підприємство-замовник аутсорсинг-послуг

Підприємство-замовник аутсорсинг-послуг

Підприємства-замовники аутсорсинг-послуг

Внутрішній аутсорсинг

(інсорсинг)

Аутсорсер

3PL-провайдер

Інтегрована логістика .

Аутсорсер

4PL-провайдер

70 – 80-і рр. ХХ ст.

80 – 90-і рр. ХХ ст.

Аутсорсер

3PL-провайдер;

Провайдер

ІТ-послуг

90 рр. ХХ ст. – наш час

Рис. 6.9. Етапи еволюції логістики з позицій використання аутсорсинг-послуг

Для 3PL–провайдерів властиво:

комплексний характер логістичних послуг, що надаються клієнтам;

організація взаємодії з клієнтами на довгостроковій основі;

намагання індивідуалізувати надавані логістичні послуги з врахуванням потреб і вимог окремого клієнта;

надання базових індивідуальних послуг з високою доданою вартістю.

Українські підприємства ("Roshen", "Продмаш-Бровари", Житомирський маслозавод ТМ "Рудь" і ін.) працюють з Для 3PL–провайдерами (комерційні склади) за системою управління складами "Quar WMS Pro". Це програмний продукт, який підтримує роботу складу будь-якої складності і оснащеного різними видами складського устаткування.

Система "Quar WMS Pro" визначається такою функціональністю:

побудова ієрархічної структури складів;

просторовий поділ складських місць;

визначення логістичних параметрів товарних артикулів;

підготовка замовлень постачальникам і прийомка вантажів на склад;

якісний і кількісний контроль товару при поставці товару на склад;

автоматична ідентифікація товару;

автоматичне чи маніпуляцій не управління розміщенням товару на складі і ін..

Переваги системи "Quar WMS Pro":

скорочення логістичних витрат;

підвищення продуктивності праці складського персоналу;

упорядкування складських процсів і ресурсів;

оптимізація процесів дистрибуції;

контроль окремих ланок ланцюга поставок;

від слідкування партій товарів, термінів придатності товарів і їх складських носіїв;

моніторинг роботи складу;

використання сучасних логістичних інформаційних технологій;

покращення рівня якості поставок;

покращення якості обслуговування споживачів;

можливість роботи на складах будь-якого рівня складності;

інтеграція із зовнішніми логістичними системами.

Діяльність 4PL–провайдерів формується на підставі системного підходу до управління ключовими логістичними бізнес-процесами, інтеграції та координації дій центрального підприємства і основних його бізнес-партнерів у ланцюгу поставок, включаючи формування ефективне управління ланцюгом поставок, обмін інформацією між його учасниками у режимі реального часу з допомогою сучасних інформаційних систем і технологій. Така діяльність включає:

оперативне, тактичне і частково стратегічне планування ланцюгу поставок і його оптимізацію;

розробку конфігурації логістичної мережі;

інтеграцію ІТ-систем учасників ланцюгу поставок;

моніторинг замовлень;

планування поставок;

планування і оптимізацію маршрутів доставки вантажів;

управління складською мережею і запасами;

ведення загального документообігу;

управління сервісним забезпеченням продукції на етапах її споживчого використання;

лізинг логістичних потужностей;

управління фінансовими потоками;

логістичний консалтинг.

Стимулом до розвитку діяльності логістичних провайдерів стало збільшення попиту на логістичні послуги, насамперед, у зв’язку з ростом оптових і роздрібних мереж торгівлі. У певний період логістичні провайдери, не розширюючи переліку послуг, що пропонувалися підприємствам, приклали свої зусилля до нарощування активі – будівництву складських терміналів, закупівлі транспортних засобів (автомобілів, вагонів суден). Поряд з цим відчувалася негативна тенденція у розвитку аутсорсингу логістичних послуг: мотивація провайдерів диктувалася насамперед профілем їх попередньої роботи. Якщо це було автотранспортне підприємство, то керівництво будувало свою логістичну діяльність виключно у такому ж напряму: закупівля додаткового автотранспорту, зосереджуючись лише на транспортних послугах. Якщо первісно це підприємство з потужним складським господарством (наприклад, оптово-торгова база), то у першу чергу розроблялися і пропонувалися послуги складування товарів і їх зберігання і т. д. Лише у подальшому, відповідно з розширенням спектру запитів підприємств-споживачів, логістичні провайдери почали залучати і розвивати інші елементи логістики (транспортно-експедиційні послуги, митні послуги, транспортно-складське обслуговування тощо)

2. Централізація базових знань та навичок з обслуговування спожива-ча на основі логістичних бізнес-процесів із споживчою цінністю:

зосередження на основних видах діяльності та підвищенні прибутків;

гарантія високого рівня якості обслуговування споживача;

відсутність необхідності залучення, навчання та утримання профіль-них спеціалістів, які не займаються основними видами діяльності;

встановлення партнерських стосунків у сфері логістичного обслуговування.

Таким чином, формування системи логістичного управління із враху-ванням можливості залучення технологій інтегрованого аутсорсингу має базуватися на критеріях, що використовуються споживачами у оцінці якості логістичної підтримки продукції. Завдання аутсорсингу у сфері логістичної діяльності полягає у мінімізації величини розходжень між якістю вхідних даних виробленої продукції з виробничо-технологічної точки зору та вихідними даними – вигодами, які отримує споживач.