Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Дослідження

Побудова економіко-математичної моделі починається на стадії аналізу проблеми. У такому випадку розглядається модель, яка встановлює зв'язок між вхідними і вихідними змінними, на базі якої може бути відпрацьовано управління потоковим процесом, що задовольняє визначеному варіанту обмежень і забезпечує досягнення встановленої мети функціонування логістичної системи (екстремального значення обраного функціоналу мети).

Одночасно ставиться завдання ідентифікації об’єкту дослідження – процес встановлення правила (відповідності, перетворення), що переводить вхідні впливи у вихідні. Завдання ідентифікації зводиться до визначення правила, за яким "Входи" перетворюються у "Виходи", реєструючи результати вхідних і вихідних змінних. При ідентифікації об’єкта дослідження необхідно враховувати існування великої сукупності типів зв’язків, що виникають у логістичному процесі (рис. П-3).

А) Прямий зв'язок

Види зв’язку: безпосередній чи опосередкований

Приклад призначення: формування сполучених непрямих витрат у логістичному процесі

Вихід

Вхід

Вхід

Вихід

Тип І

Вихідний вплив одного елемента процесу передається на вхід іншого елемента

Б) Зворотний зв'язок

Види зв’язку: безперервний чи дискретний; негативний чи позитивний; власний,

прямий чи непрямий

Приклад призначення: формування управлінського впливу на логістичний процес

Вхід

Вихід

Тип ІІ

Дія результатів функціонування елемента процесу на характер такого функціонування

В) Складний зв'язок (з синергетичним ефектом)

Види зв’язку: безперервний чи дискретний; негативний чи позитивний; власний,

прямий чи непрямий

Приклад призначення: оцінка ступеня взаємозв’язку і взаємоузгодженості функціонування елементів логістичного процесу

Вихід

Вхід

Вхід

Вихід

Тип ІІІ

Вхід

Вихід

Збільшення загального ефекту шляхом посилення зв’язків елементів процесу

Рис. П-3. Типи та види зв’язків у логістичному процесі

При побудові економіко-математичної моделі враховуються тільки основні, визначальні фактори, а відтак, математичний опис об’єкту має відбивати тільки закономірності, що необхідні для вирішення конкретного завдання. Одночасно для одного об’єкта можуть бути побудовані різні математичні описи моделі. Важливою проблемою процедури побудови економіко-математичної моделі є її адекватність реальному об’єкту. У такому ступінь ідентичності моделі і об’єкту оцінюється методами ідентифікації. У першу чергу, кількісна міра ступеня ідентичності приймає значення від нуля до одиниці. Рівність міри ступеня ідентичності нулю означає повну невідповідність моделі реальному об’єкту, а рівність міри ідентичності одиниці означає повну відповідність моделі реальному об’єкту – між вхідними і вихідними впливами існує функціональний зв'язок.

  1. Встановлення переліку даних. Визначення необхідного і достатнього переліку інформації з всього різноманіття існуючих і досяжних даних, які призначені для рішення конкретного завдання, є досить вадливим у виконуваних дослідженнях. Для того, щоб уникнути наявності надлишкової інформації та повторюваності опрацювання іден-тичних даних при дослідженні різних напрямків поставленої мети, необхідно обрати оптимальний перелік та кількість інформації. За кожною класифікаційною групою інформаційного потоку визначають вихідні дані, які необхідні і достатні для обслуговування всього процесу дослідження. При цьому деякі складові інформації (наприклад, недостовірні, суб’єктивні, неофіційні, додаткові і ін.) можуть не використовуватися у логістичних дослідженнях.

Завдання.

1. Освоїти основні положень проведення логістичного дослідження.

2. Розглянути приклад проектування логістичної системи підприємства.