Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

4.3. Механізми формування стратегії логістичного управління

СТРУКТУРА І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЕКОНОМІЧНИХ

МЕХАНІЗМІВ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ЛОГІСТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Система логістичного управління підприємства у ринкових умовах може розглядатися як своєрідний механізм управлінських відносин, що включає в себе таке:

закони та закономірності логістичного менеджменту, найбільш суттєві взаємозв’язки між елементами системи логістичного управління, які забезпечують їй цілісність та функціональність;

методи логістичного управління, інструментарій та важелі впливу органів логістичного управління підприємства на інтереси й потреби всіх учасників економічних відносин (плани, рішення, замовлення, норми і нормативи запасів, форми матеріального та морального стимулювання персоналу тощо);

організаційну структуру, тобто внутрішній устрій системи логістичного управління, яка відображає особливості взаємодії підприємства з бізнес-партнерами та їх кооперацію, специфіку виконання конкретних логістичних функцій та методів управлінської діяльності;

інформацію, тобто сукупність даних про внутрішнє і зовнішнє середовище логістики підприємства, відповідно технічні засоби її збору, відпрацювання та зберігання, що суттєво підвищують продуктивність системи логістичного управління;

логістичний персонал підприємства.

Ефективність стратегії логістичного управління підприємства залежить від якості інструментів, що використовуються при розробці та реалізації відповідних програм, процедур та стратегій. У якості таких інструментів приймаються відповідні економічні механізми, як сукупність певних станів та дій, що складають процес розробки і реалізації системи логістичного управління.

Економічний механізм формування стратегії логістичного управління – це спосіб управління логістичними ресурсами, який включає множину функцій управління, форми і методи реалізації таких функцій, взаємозв’язки функцій і організаційну структуру логістичного управління.

Економічні механізми розділяють відповідно на власне економічні механізми, організаційно-економічні та організаційно-управлінські механізми (рис. 4.8) [48].

Економічні механізми формування стратегії логістичного управління базуються на системі економічних законів та закономірностей, принципів, методів управління та відповідних важелів виробничо-логістичної діяльності: ціни, прибуток, стимулювання персоналу підприємства, розвиток відносин власності, маркетингу і т. д. Економічні механізми у значній мірі впливають на формування та функціонування складових організаційно-економічного та організаційно-управлінського механізму.

До найбільш важливих елементів організаційних механізмів формування й розвитку системи стратегічного логістичного управління відносять цілі, принципи, функції, методи, кадри, техніку і технології, інформацію, структуру управління підприємства тощо. Якщо у системі логістичного управління будь-який елемент економічного механізму виявиться малоефективним, то така система втрачає свою ефективність.

Організаційні механізми

Організаційно-економічні механізми

Економічні механізми логістичного управління

Організаційно-управлінські механізми

Рис. 4.8. Структура і загальна характеристика економічних