Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

5.4. Інформаційні технології підтримки scm-систем

ЕВОЛЮЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ SCM-СИСТЕМ

Створення єдиного інформаційного простору, тобто середовища SCM, координації та комунікації учасників ланцюга поставок, є найбільш важливою складовою концепції SCM.

Основними цілями використання інформаційних технологій для управління ланцюгами поставок є такі:

досягнення необхідного рівня інформаційної відкритості (прозорості) у відношенні до потреб, завантаження потужностей та рівня запасів у ланцюгу поставок;

оперативне прогнозування попиту, планування завантаження потужностей та рівня запасів у ланцюгу поставок;

моніторинг бізнес-процесів та своєчасне визначення відхилень і порушень у функціонуванні ланцюга поставок.

Можливі різні варіанти побудови системи інформаційної підтримки SCM (табл. 5.1) [17].

Таблиця 5.1

Еволюція інформаційних технологій підтримки scm-системи

Об’єкт управління

Вид інформаційних технологій

Вплив інформаційних технологій на SCM

Відокремлені функції

MRP

Локальна автоматизація відокремлених функцій уп-равління

Бізнес-процеси

MRP-II

Інформаційна підтримка цілісних функцій управління і бізнес-процесів підрозділів підприємства

Підприємство у цілому

ERP

Інформаційна підтримка цілісних контурів управління і створення єдиної інформаційної бази підприємства

Мережа

підприємств

APS

SCM

Інформаційна інтеграція підприємств на основі єдиного інформаційного простору та використання Іnternet у бізнес-процесах; між виробнича глобальна інтеграція процесів і ресурсів

MRP MRP-II-системи

Початком інтенсивного розвитку інформаційних технологій у області управління виробництвом було відслідкування потреби у готовій продукції. У результаті цього, з врахуванням фактичного складського запасу, формувалася календарна програма потреби у комплектації, сировині і ма-теріалах, деталях і складальних одиницях.

У 1975 р. американські вчені Міллер та Спраг виклали нову концепцію планування потреби у матеріалах. вона отримала назву Manufacturing Requirements Planning (MRP). Ця система належить до розряду "виштовхуючих" і являє собою комп’ютеризований метод визначення потреб у матеріалах на різних стадіях виробничого процесу.

MRP-система прийшла на зміну застарілій технології планування матеріальних ресурсів на основі аналізу підсумків продажу минулих періодів. Появі такого підходу передували такі негативні фактори поточного виробництва:

порушення плану поставок, що ускладнювало облік та відслідковування їх руху у процесі виробництва, а також сприяло виникненню затримок у процесі виробництва;

вплив неефективного планування на зниження прибутку;

швидке зниження вартості засобів обчислювальної техніки та доступність побудови інтегрованої інформаційної системи планування потреб у сировині, матеріалах тощо.

Застосування такої системи дає можливість зменшити рівень запасів, прискорити їх спрямованість, скоротити кількість випадків невиконання договірних зобов’язань.

Така система належить до розряду "виштовхуючих" і являє собою комп’ютеризований метод визначення потреб у матеріалах, деталях та складальних одиницях на різних стадіях виробничого процесу. Перші комп’ютерні додатки будувалися на основі процесору специфікацій ВОМ (Bills of Material Processor), який перетворював план виробництва номенклатурних позицій у план виробництва та закупки номенклатурних позицій-компонентів.

Основне завдання системи MRP – забезпечення наявності необхідної кількості матеріалів у певний час планованого періоду. Вона має широкий набір програм, які забезпечують узгодженість функцій матеріального потоку. Рух матеріальних ресурсів розраховано в просторі та в часі точно на потребу наступної стадії. Працівники заплановано "виштовхують" необхідні матеріали, що знаходяться на попередніх етапах виробничого процесу. Вони надходять в необхідній кількості, в потрібний час та в потрібне місце незалежно від того, чи потрібні вони там за таких умов.

Сутність концепції MRP полягає у прогнозуванні потреб, розрахованих на основі календарного плану-графіка.

У загальному підході MRP-систему являє собою комп’ютеризова-ний метод визначення потреб в матеріалах на різних стадіях виробничого процесу. Її визначають як набір бізнес-процесів, інтегруючих основні процеси виробництва: випуск продукції, планування та управління запасами, що в результаті дозволяє забезпечити ефективність управляти процесом виробництва і матеріалами.

MRP-система дозволяє оптимально завантажувати виробничі потужності, при цьому закуповується саме стільки сировини та матеріалів, скільки необхідно для виконання поточного плану виконання замовлень у відповідності із можливостями виробництва.

Система має широкий набір програм, які забезпечують узгодженість функцій матеріального потоку. Рух матеріальних ресурсів розраховано у просторі та у часі точно на потребу наступної стадії. Працівники заплановано "виштовхують" необхідні матеріали, що знаходяться на попередніх етапах виробничого процесу. Вони надходять у необхідній кількості, у потрібний час та у потрібне місце незалежно від того, чи потрібні вони там за таких умов.

Система планування потреб у матеріалах MRP-I виходить із замовлень споживачів та виробництва продукції згідно жорстко встановлених виробничих графіків. За визначенням одного із розробників MRP-I Дж. Орліскі така система у вузькому розумінні складається із ряду логічно пов’язаних процедур, які вирішують правила та вимоги, спрямовані на переведення виробничого графіку у відповідний "ланцюг вимог". Такі вимоги синхронізоване у часі, а також заплановане покриття цих вимог для кожної одиниці запасу компонентів, що необхідні для виконання графіку.

На рис. 5.21 представлена структурна схема системи MRP-I.

Замовлення споживачів

Прогноз попиту

Виробничий графік

База даних про матеріальні ресурси

Програмний комплекс системи MRP-I

База даних про запаси матеріальних ресурсів

Комплекс релевантних вихідних документів

Рис. 5.21. Схема планування потреби у матеріалів