Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Висновки

1. Виробничі підприємства, транспортно-експедиційні чи комерційні організації, маючи певні навички та досвід у сфері логістичного управління, зобов’язані зважено та коректно аналізувати всі етапи такої діяльності, елементи внутрішньої логістичної структури та досвід їх взаємодії із зовнішнім середовищем. Це дозволяє їм найбільш оптимально адаптувати свої внутрішні можливості до нових постійно змінюваних зовнішніх впливів, виявляти й реалізувати прогресивні теорії та практичний досвід логістичного менеджменту, які фокусуючись на способах ефективного обслуговування споживача, збільшують конкурентні можливості.

2. Логістика знаходиться на стику декількох суміжних чи близьких за призначенням областей сучасних загальнотеоретичних, технічних і економічних наук. На початкових етапах її формування і розвитку логістика досить активно використовувала результати, які були отримані у сферах маркетингу, фінансів, операційної діяльності і корпоративної стратегії. Існуючі трактування логістики у форматі підприємства визначають її як наскрізний бізнес-процес, що проходить через функціональні границі внутрішньої структури підприємства, максимально використовуючи отриманні результати у досягненні мети – задоволення споживчих потреб при найбільш оптимальному рівні необхідних для такої діяльності витрат.

3. У своєму сучасному призначенні логістика виходить за межі підприємства, будуючи логістичний ланцюг створення вартості. За таких умов логістика має вирішувати досить складні питання узгодження руху матеріальних, інформаційних і фінансових потоків між численними бізнес-процесами. А відтак, принципового значення має усвідомлення органами управління підприємства надсистемного характеру логістики, встановлення можливості використання ними оптимізаційних властивостей логістики у процесах доцільного у просторових і часових параметрах середовища формування та розвитку внутрішніх і зовнішніх відносин.

Ключові терміни

Логістика, ретроспектива логістики, основні етапи формування логістики, предметна область логістики, поняття логістики, концепції логістики, парадигми у логістиці

Контрольні питання

1. Які на сьогодні встановлені першоджерела виникнення поняття "логістика"?

2. У чому визначився зміст логістики як військової дисципліни?

3. Якими тенденціями супроводжувалася активізація логістичних технологій у різних сферах діяльності суб’єктів підприємницької діяльності?

4. У які етапи формувалася й розвивалася логістика? Визначте їх зміст.

5. У чому полягають основні підходи до визначення логістики, та розкриття її сутності?

6. У чому полягають особливості представлення сутності логістики зарубіжними та вітчизняними вченими?

7. У чому полягають змістовні аспекти предметної області логістики?

8. Які основні напрями сучасного розвитку логістики?

9. У чому полягає ідея у формуванні концепції логістики?

10. Сформулюйте положення основних концепцій логістики.

Розділ 2

ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ ЛОГІСТИЧНОГО

Тестом на першокласний інтелект є перевірка здатності утримувати у голові дві протилежні ідеї у один й той же час і при цьому зберігати здатність діяти.

Ф. Скотт Фіджеральд

МЕНЕДЖМЕНТУ

СТРУКТУРА РОЗДІЛУ

1.1. Сучасна система поглядів на встановлення поняття «логістичний менеджмент»

1.2. Потоковий процес як об’єкт дослідження й управління

1.3. Логістичні функції і операції

1.4. Логістична система та її об’єктна декомпозиція

Висновки, ключові терміни, контрольні питання