Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

За системою mrp-I

"Входом" системи є замовлення споживачів, які підкріплені прогнозами попиту на готову продукцію підприємства і які закладені у графік виробництва.

База даних про матеріальні ресурси містить:

всю необхідну інформацію про номенклатуру та основні параметри (характеристики) матеріалів, напівфабрикатів, комплектації, складальних одиниць і т. ін., що необхідні для виробництва готової продукції;

норми витрат матеріальних ресурсів на одиницю виробленої продукції та терміни її поставки для виробничих операцій;

зв’язки між окремими виробничими підрозділами, які індетифіковані за матеріальними ресурсами, що споживаються, по відношенню до кінцевої продукції.

База даних про запаси матеріальних ресурсів інформує систему і управління підприємства про наявність та об’ємах виробничих, страхових і інших необхідних запасів матеріальних ресурсів у складському господарстві підприємства, а також про їх наближення до критичного рівня та необхідності їх поповнення. Окрім того, в базі даних міститься інформація про постачальників і параметрах поставки матеріальних ресурсів.

Програмний комплекс системи MRP-I базується на систематизованих виробничих графіках (графіках випуску готової продукції), що сформовані з врахуванням споживчого попиту та комплексної інформації, отримуваної з бази даних про матеріальні ресурси і запаси. Програмні модулі системи MRP-I первісно перераховують попит на готову продукцію у необхідний загальний об’єм вихідних матеріальних ресурсів. Наступним кроком є програмний розрахунок набору вимог на вихідні матеріальні ресурси по даним про відповідний рівень запасів; розміщуються замовлення на об’єми вхідних матеріальних ресурсів для виробничих дільниць. У кінцевому результаті формується комплекс релевантних вихідних документів для прийняття рішень про забезпечення виробничих дільниць і складського господарства необхідними матеріальними ресурсами. Типовий набір таких документів такий:

специфіковані за номенклатурою, об’єму і часом вимоги до матеріальних ресурсів, які надаються постачальниками;

зміни, які необхідно внести у виробничий графік;

схеми доставки матеріальних ресурсів, об’єми поставок тощо;

анульовані вимоги на готову продукцію, матеріальні ресурси.

Система MRP-I може працювати з досить широкою номенклатурою матеріальних ресурсів. Для підприємств, що мають тривалі виробничі цикли та в умовах невизначеності попиту така система більш ефективна у порівнянні з системою JIT. Зокрема система дозволяє досягти скорочення тривалості повного функціонального циклу та усуває проблему зайвих запасів за умови, якщо час прийняття рішення по управлінню виробничими операціями і закупками матеріальних ресурсів відповідає періодичності зміни попиту.

До вже відпрацьованих підходів у плануванні виробничих процесів були додані функції контролю:

при виготовлені продукції;

за нормативами використання матеріалів;

аналізу збитків при виконанні замовлень;

аналізу витрат при продажу продукції тощо.

MRP-системи дозволяють оптимально завантажувати виробничі потужності, при цьому закуповується саме стільки сировини та матеріалів, скільки необхідно для виконання поточного плану виконання замовлень у відповідності з можливостями виробництва. Застосування такої системи дає можливість зменшити рівень запасів, прискорити їх спрямованість, скоротити кількість випадків невиконання договірних зобов’язань.

Покладений в основу розробки MRP-системи принцип відсутності страхового запасу не завжди може бути реалізований, оскільки за сучасних економічних умов типовими є перебої у системі матеріально-техніч-ного постачання.

Наступним кроком була можливість опрацювати ситуацію з завантаженням виробничих потужностей та враховувати ресурсні обмеження виробництва (технологія Capacity Requirements Planning CRP).

Метою технології CRP є розрахунок трудоємності виконання зав-дань у їх прив’язуванні до термінів їх завершення і до груп технологічного устаткування. Впровадження такої технології можливе після відпрацювання MRP, оскільки вихідними даними для CRP є результати роботи MRP у вигляді планових замовлень за номенклатурними позиціями залежного попиту. Плани, що отримані від MRP-системи, надходять у системи диспетчеризації та оперативного планування для уточнення і реалізації.

Процес планування за технологією MRP CRP включає певні етапи, які наведено у табл. 5.2.

Наступним кроком після впровадження MRP-І / CRP-системи було створення технології "Замкнутий цикл MRP" (Closed Loop MRP). Її основна ідея полягала у створенні замкнутого циклу шляхом налагодження зворотних зв’язків та розвитку всіх областей стандарту MRP з врахуванням календарного плану-графіку.

Подальше удосконалення MRP-І / CRP-системи призвело до появи ще однієї модифікації – MRP-ІІ (Material Resource Planning) з метою ефективного планування всіх ресурсів підприємства, у тому числі фінансових та кадрових.

Така система розглядається як ефективний інструмент планування для реалізації стратегічних цілей підприємства в логістиці, маркетингу, виробництві і фінансах. Визнання ця система отримала завдяки своїй модульній конструкції, яка включає набір узгоджених елементів:

планування бізнес-процесів;

планування потреб у матеріалах;

планування потреб у виробничих потужностях;

управління інвестиціями;

системний аналіз і т. ін.

Таблиця 5.2