Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 ПІДРУЧНИК ЛМ ТАНЬКОВ .doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.41 Mб
Скачать

Побудована по функціонально-ієрархічному принципу

За умови, що принцип побудови організаційної структури департаменту залишається незмінним, можливо провести виділення логістичних бізнес-процесів. У першу чергу це залежить від встановлення точок переходу між ними. При врахуванні того, що приймається за основний продукт виконання процесу чи їх сукупності та хто є відповідальним за результат, можливі такі варіанти їх виділення.

Варіант 1. У відповідності з призначенням начальник департаменту є власником процесу (рис. П-9).

Начальник департаменту "Комерційна служба"

Ресурси

Показники

Процес

Начальник

відділу 1

Начальник

відділу 2

Начальник

відділу 3

Відділ 1

Відділ 2

Відділ 3

Входи

Виходи

Рис. П-9. Виділення у департаменті "Комерційна служба" одного бізнес-процесу

Алгоритм дій даного процесу наступний.

а) Відділ маркетингу, після дослідження ринку, подає у виробничі структури прогноз продаж продукції на планований період, а також інформацію щодо запланованих поставок у відділ постачання (відділ 1).

б) Відділ постачання сировини, отримавши від виробничих структур заявки на закупку сировини та матеріалів (чи інформацію про їх залишки на складі), а з відділу маркетингу узгоджений план виробництва, закуповує та організовує їх поставки для виробництва продукції.

в) Відділ збуту, отримавши від виробничих структур заявки на закупку сировини і матеріалів (чи інформацію про їх залишки на складі), а з відділу маркетингу узгоджений план виробництва, закуповує та організовує їх поставки для виробництва продукції.

г) Відділ збуту займається продажем продукції, логістикою поставок та отриманням грошових коштів.

У даному випадку регламент процесу з точки зору його документування може співпадати з Положенням про управління "Комерційна служба".

Варіант 2. Залежно від розмірів та особливостей підприємства при виділенні логістичних бізнес-процесів у департаменті "Комерційна служба" можуть бути організовані інші взаємовідносини з його підрозділами. Так, відділ маркетингу може бути об’єднаний з відділом збуту більш тісними зв’язками і виділений загальний "Процес маркетингу і збуту". Відділ постачання, наприклад, може бути більш тісно пов'язаний з виробничими та плановими структурами та отримати заявку на постачання від одного з цих підрозділів. У такій ситуації ключовою позицією, яка визначає схему побудови мережі процесів, є функція "Розрахунок потреби у матеріалах для плану виробництва". Якщо цю функцію покладено на планові чи виробничі структури, то відділ постачання виділяють як "Процес постачання" ("Процес закупок"). У варіанті 1 розрахунок потреби виконує безпосередньо відділ постачання. У варіанті 2 відділ постачання отримує розраховані заявки від підрозділів підприємства та займається тільки постачанням (рис. П-10).

При використанні наведених схем виділення процесів,обов’язково мають виникати питання:

хто є власником процесу 2?

хто відповідає за ефективність процесу 2?

Рішення про це повинен прийняти начальник департаменту.

У таких умовах власниками бізнес-процесів можуть бути: а) начальник департаменту чи б) начальник відділу 2 чи в) начальник відділу 3 чи г) інша призначена особа. Для прийняття відповідного рішення, необхідно вирішити такі питання:

хто визначає склад функцій, які необхідні для виконання процесу?

хто визначає послідовність робіт у процесі та їх взаємозв’язок?

хто визначає показники та критерії ефективності процесу?

хто керує ресурсами та інформацією по процесу?

хто організує систему збору інформації про хід процесу?

хто відповідає за реалізацію заходів по підвищенню ефективності процесу?

Зауваження. Приймаючи до уваги реальний стан вітчизняних підприємств, недоцільно призначати власника процесу 2 з тих осіб, які не підпорядковані начальнику департаменту. Окрім того, необхідно наділити власника процесу 2 більшими у порівнянні з начальниками відділів 2 і 3 адміністративними повноваженнями. Якщо цього не зробити, то конфлікт при розподілі повноважень, відповідальності та ресурсів між власником процесу 2 та начальниками відділів 2 і 3 неминучий. Виключенням з такого зауваження можна вважати роботу підприємств, що організовані по проектному принципу, у першу чергу коли такий проект несе наскрізний характер.

Начальник департаменту "Комерційна служба"

Ресурси

Показники