Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 3. Звільнення від покарання та його відбування – 8 год.

Завдання для самостійної роботи студентів (4 год.)

Теоретична частина:

  1. Заміна невідбутої частини покарання більш м’яким.

  2. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

  3. Звільнення від відбування покарання за хворобою.

  4. Звільнення від покарання у зв’язку з втратою особою суспільної небезпечності.

  5. Звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних інок і жінок, які мають дітей віком до семи років.

Контрольні запитання і завдання:

  1. Що означає звільнення від покарання без його призначення у зв’язку із втратою особою суспільної небезпечності?

  2. Що означає звільнення від покарання без його призначення у зв’язку з хворобою особи?

  3. За яких умов є можливим звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років?

  4. Що означає звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку?

  5. Після закінчення яких строків обвинувальний вирок не виконується?

  6. Розкрийте особливості звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 7 років.

  7. У чому полягає сутність давності виконання обвинувального вироку?

  8. Які існують строки давності виконання обвинувального вироку?

  9. Початок, зупинення, переривання та відновлення перебігу давності виконання обвинувального вироку.

  10. До яких категорій осіб не застосовується давність виконання обвинувального вироку?

  11. У чому полягає сутність заміни невідбутої частини покарання більш м’яким?

  12. Підстави заміни невідбутої частини покарання більш м’яким.

  13. Після фактичного відбування якої частини строку покарання можлива заміна невідбутої частини покарання більш м’яким?

  14. Правові наслідки вчинення особою нового злочину під час відбування більш м’якого покарання.

Практична частина:

Задача 1. Євдокимова засуджено за діяння, передбачене ч. 2 ст. 213 КК до покарання у виді обмеження волі на строк 3 роки. При призначенні покарання захисник Євдокимова просив врахувати те, що вчинений підсудним злочин не є тяжким, а також те, що він є добрим сім’янином, позитивно характеризується за місцем праці та просив прийняти рішення про звільнення його від відбування покарання з випробуванням. Однак, суд йому відмовив у цьому, мотивуючи тим, що призначене покарання є верхньою межею, передбаченою санкцією ч. 2 ст. 213 КК, тому такого роду звільнення не є доцільним. Який порядок і умови звільнення від відбування покарання з випробуванням передбачені чинним КК? Чи відповідає рішення суду чинному КК?

Задача 2. Леонідов 1 січня 1990 року вчинив діяння, передбачене ст. 93 КК 1960 р. (ч. 2 ст. 115 КК 2001 року), за що його було засуджено 30 серпня 1999 року до покарання у виді позбавленням волі на строк 15 років. Однак, до 1 травня 2003 року вирок так і не було виконано, оскільки Леонідов в день постановлення обвинувального вироку здійснив втечу через халатність працівників конвою і переховувався від органів правосуддя. Які умови зупинення перебігу давності виконання обвинувального вироку передбачені чинним КК? Яке рішення має прийняти суд?

Задача 3. До Даниленко було застосовано ст. 83 КК, оскільки вона була матір’ю дитини дворічного віку. Однак, невдовзі дитина Даниленко померла. Яке рішення має прийняти суд?

Задача 4. Кальчугу 1 червня 2001 р. засуджено за ч. 1 ст. 176-2 КК 1960 р. (ч. 1 ст. 377 КК 2001 р.) до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки. 1 серпня 2001 року він звернувся з проханням про застосування до нього Закону України N 2593-III від 5 липня 2001 року “Про амністію”, оскільки він є ветераном Великої Вітчизняної Війни. Яке рішення має прийняти суд?

Задача 5. Гайсинського було засуджено за вчинення злочину, передбаченого п. 6, 9 ч. 2 ст. 115 КК до покарання у виді довічного позбавлення волі. У листі до Президента України Гайсинський просив замінити йому довічне позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років. Який порядок і умови помилування засуджених передбачений чинним законодавством? Чи підлягає прохання Гайсинського задоволенню?

Задача 6. Через 4 роки 6 місяців після вчинення Фількіною привласнення чужого майна проти неї була порушена кримінальна справа за ч.4 ст. 191 КК. Ще через 3 місяці досудове слідство по обвинуваченню Фількіної було закінчено та справа передана до суду. У ході судового слідства по справі не знайшли підтвердження два епізоди привласнення Фількіною чужого майна, у зв’язку з чим її дії були перекваліфіковані судом з ч.4 на ч.1 ст. 191 КК. Обвинувальний вирок суд постановив через 3,5 місяця після початку розгляду справи. Яке рішення щодо покарання Фількіної мав прийняти суд при постановленні обвинувального вироку?

Тематика рефератів:

  1. Проблемні питання застосування помилування в України.

  2. Правова природа та практика застосування амністії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]